Pipa parva / Dwerg Surinaamse pad - Care

Vorige Artikel 8 van 10 Volgende

Pipa parva

Pipa parva lijkt zeer sterk op de welbekende Surinaamse pad, oftewel de Pipa pipa. Dit is een zeer interessante kikker met een apart uiterlijk en uitzonderlijke manier van voortplanting. Maar door het formaat en de benodigde ruimte (zeker om deze tot voortplanting te brengen) is deze soort niet voor iedereen een optie. Voor wie deze soort geen optie is maar wel interesse heeft in dit genus, is de Pipa parva een zeer mooi alternatief.  

Uiterlijke kenmerken:  De reden dat deze soort een goed alternatief is voor zijn grotere neef, is het formaat. Volwassen Pipa parva vrouwen worden slechts 35 tot 44mm, terwijl mannen een lengte van 28mm tot maximaal 37mm zullen bereiken. In alle andere opzichten lijken ze sterk op hun grotere bekende neef. Het lichaam is vrij vierkant en afgeplat, maar minder evident als bij de andere soorten binnen het genus. De lichaamskleur is bruin, de buikzijde is lichter van kleur. De ogen zijn zeer klein, het zicht is ook zeer beperkt. De voorpoten worden zijdelings gehouden, op deze en rond het gehele lichaam bevinden zich zeer gevoelige tast en drukorganen. Hiermee vangen de dieren beweging en drukverschillen op. Alles wat in de buurt van hun voorpoten terecht komt word belaagd en naar de bek geduwd doormiddel van de zijdelings geplaatste poten. De uiteinden van de voorste tenen hebben een asymmetrisch bloemvormige vorm. De kop is driehoekig van vorm en heeft een relatieve spitse snuit. Het reukorgaan is zeer goed ontwikkeld.

 

Gedrag:  Pipa zijn relatief inactieve kikker. Ze hangen voornamelijk verborgen tussen vegetatie en tussen gezonken takken en stammen. Als hier een prooidier langs komt wordt deze gauw belaagd. De voornaamste activiteit vind in de avond en nacht plaats. In gevangenschap zullen de dieren ook met regelmaat overdag zichtbaar zijn. Vooral als er gevoed word en als deze naar het oppervlakte zwemmen om zuurstof te halen. Onderling vindt er weinig agressie plaats zolang er voldoende mogelijkheden zijn om elkaar te ontwijken. Hierdoor is het houden in groepjes mogelijk. Meerdere mannen stimuleert ook de kweek, maar het is zeker verstandig om een ratio aan te houden waarbij er meer vrouwen als mannen zijn.

 

Herkomst en habitat:  Van nature komt deze soort voor in het uiterste Noorden van Venezuela en het Noord/Oosten  van Colombia op zeeniveau tot 300M daarboven.

Deze is voornamelijk te vinden in ondiepe wateren en stroompjes met een trage stroming, in moerassen en overspoelde graslanden. Er is een duidelijk verschil in de waterstand en waterwaarden gedurende het droge of regenseizoen. De kikker past zich tamelijk goed aan en is ondertussen invasief in enkele delen van Noordelijk Zuid Amerika. In sommige delen wordt de soort als een plaag gezien, zo ook in viskwekerijen voor tropische vis die geëxporteerd worden voor de aquariumhobby. Zo ook komen enkele Pipa in de hobby terecht, voornamelijk via Peru.

 

Huisvesting:  De huisvesting van deze soort komt nagenoeg overeen met de Pipa pipa. Alleen door het formaat van deze dieren is een kleiner aquarium, zowel om de dieren te huisvesten als kweken, van 80x40x50 voldoende voor een kleine groep van 2.3 Pipa parva. Waterdiepte dient afhankelijk van het seizoen 30cm tot 50cm te zijn.

Pipa parva kunnen mogelijk gecombineerd worden met kleine vissen. Er zitten hier wel enkele kanttekeningen aan. Het zijn geen agressieve kikkers maar let erop dat de kikkers naar alles happen wat in hun buurt beweegt. Zeker als deze voedsel ruiken. Daarom is het verstandig alleen vissen te gebruiken die aan het oppervlakte actief zijn aangezien de kikkers vooral dicht bij de bodem actief zijn. Let ook op dat de vissen zich niet agressief tegenover de Pipa gedragen en bij voorkeur te groot om opgegeten te worden, al lijken ook kleine visjes veelal met rust te worden gelaten door de P. parva. Dwergcichlides (Appistogramma) zijn een optie maar kunnen door hun territoriale gedrag, zeker als deze een legsel verdedigen, afvallen. Een betere optie zijn guppen (Poecilia wingei en/of P. reticulata) of bijlzalmen (Carnegiella sp.). Ook heeft men succes met het combineren met kleine karperzalmen zoals Paracheirodon. Corydoras sp. kunnen eventueel gebruikt worden om de bodem om te woelen, let er wel op dat deze competitie zijn voor de Pipa tijdens het voeden. Slakken worden niet gegeten dus deze kunnen een mooie toevoeging zijn aan een biotoopaquarium en zich voeden met o.a. afval en algen. Denk er wel aan, als men met de kikkers wilt kweken is de kans dat de vissen het nageslacht opeten zeer groot.

 

Dieet:  Deze kikker voed zich met allerlei soorten kleine ongewervelden, voornamelijk worm en garnaalachtigen. Houd er rekening mee dat de kikkers vrij klein zijn en dus geen grote prooien zoals meelwormen en dergelijke kunnen eten. In gevangenschap voed deze kikker zich erg goed met ontdooide voeding bestemd voor tropische vissen. Denk hierbij aan allerlei soorten muggenlarven, artemia, mysis en kleine garnalen. Ook stukjes wormen worden erg goed gegeten. Voed drie maal per week zoveel als de dieren op kunnen of dagelijks een gemiddelde portie.

 

Voortplanting:  Ook de wijze van voortplanting en stimulatie is vergelijkbaar met de Pipa pipa. Dankzij het formaat kan deze soort echter in ondieper water al tot voortplanting overgaan. (40-50cm). De cyclus van de eieren naar kikkertjes wijkt wel af. Waar de eieren van de Pipa pipa in de rug volledig ontwikkelen tot kleine kikkertjes voordat deze de rug van de moeder verlaten. Bij de Pipa parva verlaten de jongen al als kikkervisje de rug van de moeder. Om vervolgens vrij zwemmend, verstopt tussen alle vegetatie, verder te ontwikkelen tot daadwerkelijke kikkers. Deze kikkervisjes voeden zich zowel door het filteren van water als doormiddel van het vangen van kleine ongewervelden zoals rotifers en cyclops. Het is verstandig om de kikkervisjes in een apart aquarium groot te brengen. Zo kan u deze goed monitoren en voorkomt u dan jongen worden opgegeten.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel