Channa andrao / Dwerg slangenkopvis - Care

Vorige Artikel 2 van 3 Volgende
Specificatie Omschrijving
Nederlandse benaming Dwergslangenkopvis
Engelse benaming 'Blue Bleheri' or Dwarf snakehead
Herkomst India, West Bengal
Formaat 8 - 11cm.
pH +- 6-7.5
Gh +- 4-8
Formaat aquarium 80*30*40cm

Channa andrao

Het genus met de algemene naam slangenkopvissen (Channa) behoort tot de labyrintvissen. Deze groep kenmerkt zich door het labyrint orgaan dat zich bevind boven de kieuwen. Hierin slaan deze zuurstof op dat aan het oppervlakte gehaald word, gemiddeld eens per 20 tot 30 minuten afhankelijk van de temperatuur en activiteit. Deze aanpassing zorgt ervoor dat de vissen in staat zijn in zeer warm (zuurstofarm) water te kunnen overleven, zoals poelen in het droogte seizoen. Er zijn diverse manieren van voortplanten, de meeste soorten zijn schuimnestbouwers (Goerami’s), Muilbroeders en in minder mate holenbroeders. Sommige labyrintvissen zijn rustige scholenvissen, de Betta splendens, mogelijk een van de meest bekende labyrintvissen en vele andere soorten tolereren echter buiten het broedseizoen geen andere soortgenoten in hun territorium.

Slangenkopvissen hebben van al deze vissen mogelijk de meest bekende reputatie. Er zijn diverse documentaires over deze agressieve rover die in vele wateren invasief is, of ze hier nu uitgezet zijn door hobbyisten vanuit het aquarium of als sportvis, of via de voedselmarkt ontsnapte dieren die zich een weg naar het water gebaand hebben. Het gaat hier veelal om de grote Channa microlepis (Giant snakehead) en Channa marulius (Bullseye snakehead) maar er zijn ook enkele minder grote, zeer aantrekkelijk gekleurde soorten die veelal interessant gedrag vertonen. Zoals de Channa puchra, bleheri, andrao, gachua en vele anderen. In dit artikel gaan we verder in op de soortkennis en verzorging van de Channa andrao een van de kleinste soorten van het genus.

 

Uiterlijk: Deze slangenkopvis lijkt op vele soortgenoten, de soort wijkt af van onderstaande soorten in patroon en kleur. Maar is vooral gemakkelijk te onderscheiden door het volledig missen van het paar buikvinnen, welke (ook al zeer klein) wel aanwezig zijn bij de andere soorten De totale lengte bedraagt vaak niet meer als 8 tot 11cm en daarmee is het een van de kleinste soorten. Voordat de soort officieel beschreven werd ging deze onder de naam Channa sp. ‘Blue bleheri’, Gezien de vis op een blauwere Channa bleheri zou lijken. Maar deze vis is gemakkelijk te onderscheiden, met name de afwezigheid van patroon in de staart en de vlek in de rugvin welke wel aanwezig is bij de Channa bleheri welke ook iets groter word, zeker in gevangenschap. Ook lijkt de soort sterk op Channa gachua, welke een vrij variabele soort is. Het onderscheid hier kan soms iets lastiger zijn, de C. andrao heeft een duidelijk rood/blauwe basis kleur waar die van de C. gachua Bruin/blauw is met alleen soms een rode tekening langs de ogen. Ook heeft de C. andrao een rood/oranje tot gele aanzet van de vinnen waar deze bij C. gachua grijs/blauw of geel/bruin is.

Mannelijke dwergslangenkopvissen hebben een iets langer en slanker lichaam, patroon op de kin en buikzijde is minder prominent en de basiskleur is donkerder. De vrouwen zijn vaak duidelijker rood van kleur.

 

Herkomst en natuurlijk habitat: Channa andrao komt voor in een zeer klein gebied in het noorden van India, west Bengal/Assam, in het Brahmaputra rivier delta, vlak bij het plaatsje Barobisha. Hier werd de soort gevonden in een moeras en aangelegen rivierstromen. Barobisha ligt tussen de rivieren Raidak en Sangosh. Er is een duidelijk verschil in temperatuur, waterstand en stroming afhankelijk van het seizoen. Er is een koeler, droog seizoen waarin vele delen van de delta en moerassen (bijna) droog staan. Gevolgd door een korte maar warme zomer, welke overgaat in een nat seizoen waarin stroming heviger is en het waterniveau hoger staat. In deze periode planten de vissen zich voort. Watertemperaturen in de delta kunnen aanzienlijk lager zijn als de omgeving omdat deze gevoed worden door smeltwater van gletsjers. De zeer droge warme periodes, waarin wateren bijna volledig opdrogen, temperatuur hoog is, het zuurstofniveau daalt en waterkwaliteit zeer slecht is overleeft deze soort door zich in holen op te houden die nog water bevatten. Dankzij het labyrintorgaan kunnen de vissen zuurstof halen aan het oppervlakte waardoor de slechte waterkwaliteit overwonnen word.

 

Gedrag: Veel slangenkopvissen zijn zeer territoriaal, en al kan deze soort dat ook zijn. Dan is het voornamelijk tegen soortgenoten. Jonge dieren spenderen een tijd als schol voordat deze zich afzonderen. Tegenover ander vissen zijn ze vrij tolerant (buiten broedperiode) en kunnen gehuisvest worden met diverse (rustige) soorten barbelen, danio’s, stekelalen of grondelachtigen uit hetzelfde gebied. Combineren met grotere actieve roofvissen is af te raden, de Channa zal zich dan terugtrekken. Overdag liggen ze voornamelijk tussen de vegetatie of langs keien, wanneer ze een prooi voorbij zien komen of aan het oppervlakte gaan ze hier snel achteraan. In de nacht verschuilen ze zich in een hol of tussen veel vegetatie. In het aquarium is de vis niet schuw en zal snel leren dat de verzorger ‘voedsel’ betekend.

 

Het aquarium: Ook dit zijn springende vissen, dus sluit het aquarium goed af en zorg ervoor dat er enige afstand zit tussen het wateroppervlakte en de deksel. Ventileer wel gezien de vissen verse lucht aan het oppervlakte halen.

Het voordeel van het kleine formaat van deze soort is dat deze aanzienlijk minder ruimte nodig heeft als hun grotere neven. Een koppel kan gehuisvest worden in een speciaal aquarium van 100x40x50 met een wisselende waterhoogte van 24 tot 40cm. In de winter mag de temperatuur dalen naar 15-17C, in de zomer mag deze stijgen tot 25C. Verhoog vanaf Juni tot September het waterniveau, aan het begin van deze periode zullen de vissen zich ook voortplanten. Enige verlichting is wenselijk voor de planten maar deze soort houd niet van veel en fel licht. Dus bied voldoende schaduwplaatsen en pas de intensiteit hierop aan. Afhankelijk van de bezetting, hoeveelheid planten, voeding en balans van het aquarium kan men vaak af met een sponsfilter of interne filter. Stroming mag toenemen als we het waterniveau verhogen. pH gemiddeld 6-7.5 en bij voorkeur middelhard water.

Veel vegetatie bied de vissen ruimte zich te verschuilen en hun jongen tussen groot te brengen. Ook vegetatie aan het oppervlakte word zeer op prijs gesteld. Verdere inrichting kan geschieden met enkele zwerfkeien en grillige stukken tropisch wortelhout of spiderwood.

 

Voeding: Deze soort kan gevoed worden met allerlei kleine ongewervelden, zoals insecten als krekels, sprinkhanen, soms meelwormen en wormen, bloedwormen, tubifex, artemia, garnalen etc. Zowel in diepvries als levende vorm. Jonge vissen kunnen opgevoed worden met o.a. kleine stofkrekels, fruitvliegen en artemia. Ook carnivore pellets en cichliden granulen worden geaccepteerd, houd er wel rekening mee dat deze vaak vrij vet zijn. Voed in de zomerperiode frequenter. In de koele periode is het niet ongewoon dat de vissen enkele maanden weigeren te eten.

 

Voortplanting: De Channa andrao is een muilbroeder, dit betekend dat de man de bevruchte eieren in zijn bek houd welke na 2 tot 5 dagen uitkomen. De man vangt deze op tijdens de bekende balts en ineenklemming die men kent van slangenkopvissen. Na uitkomst zullen de ouderdieren de jongen enige tijd beschermen, en soms ook voeden met onbevruchte eieren.

Denk eraan dat zoals bij vele Channa en andere labyrintvissen een koppel verkrijgen niet zo simpel is als ‘man plus vrouw’ bij elkaar zetten en wachten. Koppels moeten vormen vanuit een groep jonge vissen. Hieruit kan een koppel vormen welke andere bewoners hun territorium uit zullen jagen. Verwijder deze vissen zodra dit voorkomt. Heeft u volwassen dieren die u wilt koppelen. Dan is het verstandig deze eerst in het aquarium te scheiden, wel in het zicht maar zonder mogelijkheid te verwonden.

 

Deze dwergslangenkop is absoluut een aanrader voor degene die interesse heeft in een actieve vis welke interessante gedragingen vertoond. We raden zeker aan deze in een speciaalaquarium te plaatsen, maar vergeleken met andere soorten zijn deze vissen aanzienlijk toleranter tegenover andere rustige vissen. Mits deze niet als voedsel kunnen dienen.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel