Channa pulchra / Blauwe slangenkopvis -Care

Artikel 1 van 3 Volgende
Specificatie Omschrijving
Nederlandse benaming Burmese slangenkopvis
Engelse benaming Burmese or peacock snakehead
Herkomst Myanmar
Formaat 25-30cm
pH 6-8.
Gh 4-14
Formaat aquarium 120*40*40cm

Channa pulchra

Het genus met de algemene naam slangenkopvissen (Channa) behoort tot de labyrintvissen. Deze groep kenmerkt zich door het labyrint orgaan dat zich bevind boven de kieuwen. Hierin slaan deze zuurstof op dat aan het oppervlakte gehaald word, gemiddeld eens per 20 tot 30 minuten afhankelijk van de temperatuur en activiteit. Deze aanpassing zorgt ervoor dat de vissen in staat zijn in zeer warm (zuurstofarm) water te kunnen overleven, zoals poelen in het droogte seizoen. Er zijn diverse manieren van voortplanten, de meeste soorten zijn schuimnestbouwers (Goerami’s), Muilbroeders en in minder mate holenbroeders. Sommige labyrintvissen zijn rustige scholenvissen, de Betta splendens, mogelijk een van de meest bekende labyrintvissen en vele andere soorten tolereren echter buiten het broedseizoen geen andere soortgenoten in hun territorium.

Slangenkopvissen hebben van al deze vissen mogelijk de meest bekende reputatie. Er zijn diverse documentaires over deze agressieve rover die in vele wateren invasief is, of ze hier nu uitgezet zijn door hobbyisten vanuit het aquarium of als sportvis, of via de voedselmarkt ontsnapte dieren die zich een weg naar het water gebaand hebben. Het gaat hier veelal om de grote Channa microlepis (Giant snakehead) en Channa marulius (Bullseye snakehead) maar er zijn ook enkele minder grote, zeer aantrekkelijk gekleurde soorten die veelal interessant gedrag vertonen. Zoals de Channa puchra, bleheri, andrao, gachua en vele anderen. In dit artikel gaan we verder in op de soortkennis en verzorging van de Channa pulchra in het Engels bekend als de peacock snakehead of burmese snakehead.

 

Uiterlijk: De Channa pulchra is een relatief kleinere soort die aanzienlijk meer geschikt is voor het leven in een aquarium als vele van zijn grotere ‘neven’. Gemiddeld word deze soort 20-25cm maar kan lengtes bereiken van 30cm. De basiskleur heeft een grijs/blauwtint, welke gelang de temperatuur, kleuren van de omgeving en stressniveau kan wisselen tussen een lichtblauw tot zeer diep blauw. De onderzijde van de bek en buikzijde is vaak wat lichter van kleur, vooral bij vrouwelijke dieren. Over het lichaam is een patroon van enkele onregelmatige rode lijnen of vlekken aanwezig. Aan het begin van de rugvin is vaak een, soms twee duidelijk zwarte vlekken aanwezig. De sterke borstvinnen hebben een wit/zwart gestreept patroon. De verlengde aarsvin heeft een duidelijk witte rand afgetekend door een zwarte lijn. Dit is soms ook in mindere mate te zien langs de rugvin. Er is geen overduidelijk verschil tussen de geslachten, soms hebben mannen een intensere kleur en bredere/grotere kop en bek.

 

Herkomst en natuurlijk habitat: Deze soort komt in een relatief klein gebied voor in Myanmar en al zijn er geen onderzoeken gedaan naar de populatiestand, gezien het kleine gebied en mogelijke bedreigingen als habitatverlies en vervuiling is het mogelijk dat de soort kwetsbaarder is als gedacht. Ze bewonen de hoofdwateren van Kyeinthali Chaung in Rakhine Staat, Myanmar. Deze wateren kenmerken zich door het relatief heldere water met een matige tot rappe stroming. De dieren bevinden zich voornamelijk dichter bij de oevers, tussen stenen en vegetatie op de bodem of onder vegetatie aan het oppervlakte. Ze ervaren een koele periode waar temperaturen dalen tot 18C met een gemiddelde van 20C. In de zomer is de watertemperatuur 24C a’ 25C, de Gh is a’4 tot 7 en heeft een pH van 6.4 tot 6.7. Ze delen hun habitat met diverse grondelachtigen, Macrognatus en barbelen.

 

Gedrag: Zoals vele soorten slangenkopvissen zijn het echte rovers die buiten het broedseizoen ook soortgenoten niet tolereren. Zowel mannen als vrouwen beschermen hun territorium met verve. Jonge dieren lijken enkele maanden tot soms jaren in het aquarium samengehouden te kunnen worden, maar veelal zullen deze na enkele maanden territoriale gevechten houden. Bij voorkeur start men met enkele jongen, waaruit een mogelijk koppel zal vormen waarop de andere dieren verwijderd dienen te worden. Ook een koppel dient elkaar buiten het broedseizoen uit de weg te kunnen, veel schuilplaatsen zijn daarmee noodzakelijk. Het zijn voornamelijk dag-actieve vissen, maar zullen ook bij veel maanlicht actief jagen. Het zijn echte rovers die zich voornamelijk voeden met ongewervelden maar soms ook met kleinere vissen.

In het aquarium bewijst deze soort zeer actief al dan niet een rustige zwemmer te zijn, erg nieuwsgierig en niet schuw. Ze begeven zich voornamelijk vlak aan het oppervlakte, in een hol of langs beschutting. Tegenover andere vissen die groter zijn zullen ze vaak geen agressief gedrag vertonen, ook middelmaat Botia’s of stekelalen worden buiten het broedseizoen met rust gelaten. Vooral actieve medebewoners kunnen echter de kweek benadelen, dus wilt u deze soort tot voortplanting brengen dan is een speciaal aquarium aan te raden.

 

Het aquarium:  Deze vis kan men het beste opstarten door een groep jonge dieren aan te schaffen, de interactie goed in te gaten te houden en zodra er een koppel gaat vormen deze apart zetten of de overige dieren uit het aquarium verwijderen. Een volwassen koppel verdient een aquarium van minimaal 120x40cm met ongeveer 30-40cm waterhoogte (+- 180-200 liter).

Deze soort houd van veel schuilplaatsen, richt het aquarium daarom in met zwerfkeien, tropisch wortelhout en veel vegetatie. Schuilplaatsen aan het oppervlakte worden ook zeer op prijs gesteld. Dit kan men bieden doormiddel van drijvende planten en/of een drijvend stuk kurkschors. Aangezien het hier om holenbroeders gaat wilt men bijvoorbeeld PVC, Bamboe of stenen holen bieden.

Aangezien deze vissen verse lucht aan het oppervlakte halen is het belangrijk dat er ruimte is aan het oppervlakte om dit te doen en de lucht aan het oppervlakte enigszins geventileerd word. Denk er wel aan dat het aquarium goed afgedekt en afgesloten is. Slangenkopvissen staan erom bekend hoog te kunnen springen. Wat helaas nogal eens heeft geresulteerd in een slangenkopvis op de grond naast het aquarium. Het lijkt erop dat glazen dekplaten niet gezien worden. Soms hoort men een kenmerkende ‘tok’ als er een vis tegen de platen op springt. Dit kan voor beschadigingen zorgen. Hierop, en vanwege het halen van de lucht wilt men dus enige ruimte houden tussen de deksel en het wateroppervlakte.

Het zijn zeer sterkte vissen als het gaat om waterwaarden en waterverontreiniging. In het natuurlijke habitat is de Gh relatief laag, 4 tot 7 maar harder water tot 12/13 word in het aquarium ook getolereerd. Ook is een pH van 6 tot 8.2 mogelijk, de beste kweekresultaten worden echter behaald rond of onder pH neutraal. Filtratie kan op diverse manieren gebeuren, als het om een speciaalbak gaat, met slechts het koppel C. pulchra en eventueel enige grondelachtigen of algeneters (Crossocheilus sp) dan is filtratie met een filterspons of interne filter met filterspons vaak voldoende. Enige stroming word op prijs gesteld maar is niet noodzakelijk. Meet uw water geregeld zodat u weet wanneer een eventuele waterverschoning voldoende is. Vooral bij veel vegetatie en de lage bezetting zal dit relatief weinig nodig zijn. Daarnaast is veel extra verwarming vaak niet nodig, zeker als de aquaria zich in een verwarmde kamer bevinden. Dit maakt deze vissen relatief gemakkelijk om te verzorgen.

 

Voeden:  Channa pulchra is een echte roofvis. Ze voeden zich actief met allerlei soorten insecten. Zowel tussen de vegetatie en aan het oppervlakte. Ook zullen de vissen uit het water springen om een prooi uit een overhangende tak, of in het aquarium uit een pincet van de verzorger te pakken.

Men kan voeden met diverse insecten zoals krekels of soms meelwormen. Wormen, rode muggenlarven, artemia, garnalen, mosselen en ander levend of diepvriesvoeding word ook geaccepteerd. U kan ook voeden met cichliden of andere carnivoren granulen.

Voed in de warme periode meer, bijvoorbeeld om de dag, in de koele periode zal de eetlust vaak afnemen, pas de frequentie hierop aan.

 

Voortplanting:  Het kweken van vele kleinere soorten slangenkopvissen kan relatief gemakkelijk zijn, het lastigste deel is een ‘matchend’ koppel vinden of verkrijgen uit een groep. De vissen doen er 18 tot 36 maanden over om zich voort te kunnen planten.

Als men een koppel heeft is het beste deze in een specialaquarium te houden, drukke medebewoners kunnen het kweekproces verstoren. De Channa pulchra kan zijn gehele leven als koppel gehouden worden mits er ruimte in het aquarium is elkaar te ontwijken. Channa ornatipinnis, nauw verwant aan de C. pulchra dient men buiten het kweekseizoen altijd apart te huisvesten.

De kweek word gestimuleerd door het opvolgen van een warmere periode na een koele periode met een relatief lage waterstand. (soms is een waterverschoning ook voldoende) De man zal een tijd moeten baltsen voor het vrouwtje bereid is te paren. Tijdens de balts en eiafzetting zullen de man en vrouw in een soort dans aan het oppervlakte om elkaar heen draaien. Tijdens de eigenlijke ‘paring’ wikkelen de man en vrouw zich om elkaar heen terwijl deze naar de bodem of tussen de vegetatie zakken. De vrouw laat haar eieren gaan waarna de man deze bevrucht. De eieren drijven hierbij naar het oppervlakte, nog een reden om geen medebewoners te hebben omdat deze ze zonder twijfel als voer zullen zien. De eieren worden tussen de vegetatie beschermd door de ouders tot deze uitkomen. Ook na uitkomst zullen de ouderdieren hun broed beschermen welke gevoed kan worden met levende artemia. Soms zet de moeder onbevruchte eieren af zodat de jongen ook hiervan kunnen eten.

De jongen groeien zeer snel en kunnen zodra deze zelfstandig eten apart worden gehuisvest onder dezelfde omstandigheden als de ouderdieren. Jonge slangenkopvissen kunnen zich als echte scholenvissen gedragen. Let erop dat de jongen die samen worden gehouden allemaal ongeveer hetzelfde formaat hebben om verdrukking te voorkomen.

 

 

De Channa pulchra en vele andere kleinere soorten slangenkopvissen zijn zeer interessante vissen om te houden door hun manier van voeden, activiteit en voortplanting. Wilt u meer weten over deze vissen? Lees dan ook eens andere artikelen over slangenkopvissen en andere aparte soorten in onze bibliotheek.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel