Mauremys annamensis / Vietnamese moerasschildad - Care

Vorige Artikel 13 van 23 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Reptilia
Orde: Testudines
Onderorde: Cryptodira
Familie: Geoemydidae
Subfamilie: Geoemydinae
Wetenschappelijke naam: Mauremys annamensis
Engelse benaming: Amman pond turtle
Dieet: Omnivoor
Gemiddelde leeftijd: 20+ jaar
Gemiddelde lengte: 25cm
Herkomst: Centraal Vietnam
Leefwijze: Aquatisch
Voortplanting: ovipaar / eierleggend
Status: Zeer bedreigd
Cites: II (soon I)

Mauremys annamensis, (Siebenrock , 1903)

Deze soort is een waar testament voor de positieve invloed die serieuze hobbyisten kunnen hebben op het behoud van soorten in gevangenschap. Vele Aziatische schildpadden worden ernstig bedreigd door habitatverlies en door overconsumptie van de wildpopulatie door de mens, deels om verkocht te worden als 'huisdier' maar vooral om verwerkt te worden in traditionele medicijnen of om gegeten te worden. Hierdoor staan veel Aziatische populaties sterk onder druk. Daarmee hebben veel Zoologische instanties, verenigingen en particulieren het op zich genomen om te proberen met diverse van deze soorten te kweken. Een van deze soorten is de Mauremys annamensis, wat een groot succes is gebleken. Deze soort plant zich gemakkelijk voort in gevangenschap en is relatief snel geslachtsrijp. Dit heeft ervoor gezorgd dat de populatie in gevangenschap erg gezond en aanzienlijk is geworden. Er zijn zelfs enkele dieren terug gezonden naar het land van herkomst voor herintroductie projecten. Nu blijft dit een lastig project als de bescherming van en culturele ontwikkelingen aangaande het eten van schildpadden in land van herkomst niet verbeterd. Toch is het een prachtig voorbeeld van de positieve bijdrage die wij als hobbyisten kunnen leveren. Door in gevangenschap in samenwerking met instanties een verzekeringscolonie op te bouwen en te behouden om ze een soort te beschermen van uitsterven. Samenwerking, het delen van kennis en bijvoorbeeld deelnemen aan Studbooks zijn hier een belangrijk onderdeel in.

 

Status:  De Mauremys annamensis werd beschreven in 1937, daarna is het dier pas officieel weer in ‘het veld’ waargenomen in 2007 tijdens een expeditie in de provincie Quang Nam waar deze soort oorspronkelijk voorkomt. Men wist alleen van het bestaan van de soort door deze aan te treffen bij confiscaties en op voedselmarkten.  In het land van herkomst zijn alle soorten schildpadden zeer beschermd. Het is verboden dieren uit het wild te vangen of deze te vervoeren. Helaas gebeurd dit nog geregeld voor de verkoop van schildpadonderdelen voor medicijnen en voedsel. Het natuurlijke habitat van deze soort is zeer dicht bevolkt en er zijn geen reservaten waar deze soort zich in bevind. De IUCN kwalificeert deze soort als ernstig bedreigd en de soort staat in de ‘Top 25’ van meest bedreigde schildpadsoorten. Helaas een titel waar men niet trots op kan zijn. Cites heeft deze soort in Appendix B/ II geplaatst waardoor men in het bezit moet zijn van een overdrachtsverklaring met informatie over de herkomst van het dier en de verkoper. Bij deze soort zijn dus geen Cites documenten vereist (tenzij deze geïmporteerd zijn wat legaal niet mogelijk is) of gechipt te worden.

Momenteel loopt er een aanvraag om de soort onder Cites Appendix 1 te plaatsen. Dit betekend dat dieren voorzien moeten zijn/worden van Cites documenten en gechipt wilt men deze kunnen kweken, verkopen of deze vervoeren. Dit onder het mom ‘bescherming’. Helaas is Cites een internationale organisatie en richtlijn en zal dit vooral ‘verkeer’ van de soort in gevangenschap en daarmee dus ook de vele gekweekte exemplaren aanzienlijk lastiger maken terwijl in het land van herkomst geen extra maatregelen zijn om de soort te beschermen. Dit kan dus helaas betekenen dat in dit geval de drang om de dieren te beschermen conservatie van deze schildpad in gevangenschap zal tegenwerken.

Om deze soort te beschermen zijn er diverse projecten. Zo zijn er buiten het land van herkomst diverse verenigingen, zoölogische instituten en hobbyisten die met de soort kweken en stamboeken bijhouden. Diverse verenigingen steunen projecten in Vietnam doormiddel van onder andere donaties en hulp in de vorm van middelen of kennis/mankracht. Het meest concrete project is gestart in 2007 door het Turtle Survival Centre in de Noordelijk gelegen nationaal park. Cuc Phuong. Dit centrum is opgebouwd in 1998 door de Asian Turtle Project en hier worden momenteel 600 schildpadden gehuisvest, waaronder bijna 200 Mauremys annamensis. Het doel is deze ooit uit te kunnen zetten in hun natuurlijke verspreidingsgebied. Maar door de dichte bevolkingsgroei en daarmee het beperkte habitat en de grote kans op stropers als dit gebied niet goed bescherm wordt maakt de huidige slagingskans laag.

 

Natuurlijke herkomst en habitat:  Doordat er zo weinig natuurlijke waarnemingen zijn is er helaas ook beperkte kennis over de natuurlijke ecologie en het habitat dat de meeste voorkeur heeft. Van nature komt deze soort voor in een beperkt aantal provincies in het midden van Vietnam, van het zuiden van Da Nang tot Phu Yen. De soort word alleen gevonden in de lage landen. Het habitat kenmerkt zich door vele poelen, meren, moerassen en rivieren en stroompjes die deze verbinden. Door de sterke bevolkingsgroei in dit populaire gebied staat dit habitat zeer onderdruk door kap en vervuiling.

Het klimaat in dit gebied kent een relatief warme periode met constante temperaturen en een duidelijk regenseizoen. De temperaturen zijn gedurende het hele jaar relatief gelijk, in de warmste maanden (Juni/Juli/Augustus) is de gemiddelde temperatuur 27C met max. 32/ min. 24C. In de koelere maanden is de gemiddelde temperatuur 22C met max 25. / min. 18C. Februari, Maart en April zijn de droogste maanden, daarna neemt de hoeveelheid regen toe. In September, Oktober en November is het regenseizoen ook wel ‘monsoon’ genoemd. De regenval neemt dan drastisch toe, het waterniveau stijgt en meren en stroompjes raken vaak buiten hun oevers.  

Andere soorten die in dit herkomstgebied (al dan niet in een ander habitat) voorkomen zijn Ocadia sinensis, Cuora bourreti, Cyclemys atripons pulchristriata, Indotestudo elongata, Manouria impressa, Amyda cartilaginea.

Deze soort is nauw verwant aan de Mauremys mutica en lijkt hier in de basis sterk op. Beide soorten worden gescheiden door een bergkam en komen niet in hetzelfde gebied voor. Binnenkort vind u ook een artikel over de M. mutica op onze website met onder anderen een duidelijk beschrijving over het onderscheid.

 

Uiterlijke kenmerken:  de Annam moerasschildpad is een relatief sober gekleurde schildpad van middel formaat. Het schild heeft een donker bruine tot bijna zwarte basiskleuring, de ventralen zijn matig verhoogd waardoor een lage kiel ontstaat welke afneemt naarmate de soort ouder word. Bij jonge dieren is een onduidelijke lengtekiel over de pleuralen te zien maar ook deze is na een aantal naar niet meer zichtbaar. Het lichaam is donker gekleurd. Het plastron heeft een lichte kleuring met op elk schilddeel een donkere vlek, welke onderling geregeld contact maken. Het meest opmerkelijke is de kop welke een duidelijk geel lengtepatroon heeft dat van de neus, over ogen en wangen tot in de nek loopt.

Mannelijke dieren bereiken een schildlengte van 17-20cm en vrouwen 25-30cm. Mannelijke exemplaren zijn duidelijk te onderscheiden door het concave plastron, langere staart met een bredere staartbasis, de cloaca die verder buiten het schild gepositioneerd is en de vorm van de anaalschilden.

Hybrides:  Schildpadden van het geslacht Mauremys kruizen relatief ‘vaak’ met andere soorten. Deels doordat deze een herkomstgebied delen of gefaciliteerd door mensen opzoek naar bijzondere varianten of iets ‘speciaals’. Zeker gezien het hier om een zeer bedreigde soort gaat doet dit enkel afbreuk aan de natuurlijke waarde en is dit absoluut af te raden. We willen dit daarmee dus ook voorkomen, het zou uitermate zonde zijn als er hybrides verkocht worden als ‘pure’ annamensis welke zich vervolgens vermengen met zuivere Mauremys annamensis. Wat helaas voorkomt.

De meest bekende hybride is die tussen Ocadia sinensis X Mauremys annamensis. Het is onduidelijk of deze vanuit gevangenschap (farms) komen in het natuurlijke habitat zijn ontstaan, slechts in een klein gebied in Centraal Vietnam overlapt hun herkomstgebied. Ook zijn er hybrides bekend tussen M. annamensis X Cuora amboinensis ssp, M. annamensis X M. reevesii, M. annamensis X M. mutica, M. annamensis X M. nigricans x C. amboinensis

 

Gedrag:  In gevangenschap lijkt de soort in de eerste levensjaren relatief schuw. Maar doordat ze hun verzorger gaan associëren met voeding wilt dit snel afnemen. Het zijn aquatische schildpadden maar zullen ook gevonden worden op oevers of plateaus om te zonnen. Bij verstoring springen deze schildpadden vaak direct het water in. Tegenover andere schildpadden lijkt de soort weinig agressie te tonen en zou dus gecombineerd kunnen worden met andere soorten uit hetzelfde gebied. Voorkom natuurlijk de mogelijkheid tot kruizingen. Mannen onder mekaar kunnen in de paartijd zeer intolerant zijn en ook vrouwelijke dieren constant lastig vallen. Houd deze dus apart of in een groep met een grote ratio vrouwen tot een enkele man in een grote vijver met veel mogelijkheden elkaar uit de weg te gaan.  

 

Huisvesting:  Gezien deze soort groter word dan bijvoorbeeld de bekende M. reevesii of M. japonica dient hier rekening mee gehouden te worden aangaande het formaat van het aquaterrarium of de vijver waar we de schildpadden in gaan huisvesten. Jonge exemplaren kan men grootbrengen in een simpel opgezet aquarium. Het waterniveau dient in de diepste delen niet hoger te zijn dan  hun schildlengte zodat de schildpad gemakkelijk het oppervlakte kan bereiken. Voeg enkele waterplanten en spagnum mos aan het water toe om schuilgelegenheden en klimmogelijkheden te bieden, hier zal dankbaar gebruik van worden gemaakt. Doormidden van een plateau, platte steen of kunstmatige ‘Reptile cave’ kan men een droge plek aanbieden waarop de dieren kunnen drogen en zonnen. Jonge dieren leven meer verborgen maar als deze ouder worden zullen ze hier meer gebruik van maken en bied daarom ten alle tijden een zonneplaats met een warmtespot daarboven. UVB heeft een zeer positieve invloed op de groei en ontwikkeling, verlicht daarom met bijvoorbeeld een T5 TL buis met een gemiddelde UV output (houd u aan de minimale afstanden van de fabrikant). Zorg ervoor dat er altijd enige beweging in het water is voor voldoende zuurstof (verminderd bacteriegroei in tegenstelling tot stilstaand water) en maak bij voorkeur gebruik van een kleine spons of interne aquariumfilter.

Het watergedeelte voor een volwassen koppel dient minimaal 400liter inhoud te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een formaat van 120x80x40 voor twee exemplaren. Deze schildpad kan goed zwemmen en een hoger waterpeil dan hun schild lang is, is mogelijk. Zorg wel dat er altijd enige stammen zijn die het vergemakkelijken om het oppervlakte of de zonneplaats te bereiken. Als deze soort ouder word zal deze meer tijd op het land spenderen om te drogen, zonnen en mogelijk schuilen. Daarnaast hebben volwassen vrouwtjes een geschikte eilegplaats nodig. Een landgedeelte van 30x80cm welke minstens 20cm diep is kan hierin voldoen. Een mengeling van zand/aarde lijkt zeer op prijs te worden gesteld om eieren in te leggen. Bestraal een deel van het landgedeelte zodat de dieren kunnen zonnen en er enige temperatuur gradiënten ontstaan.

Een goede water kwaliteit is belangrijk om uw schildpad in goede gezondheid te houden. Er lijkt geen specifieke waterwaarde te zijn die van noodzaak is, zolang het water maar schoon is en er voldoende beweging en daarmee zuurstof aanwezig is. Bij voorkeur filtert u het water doormiddel van een externe potfilter welke zowel mechanisch als biologisch filters. Het water dient verwarmt te worden van 18C tot 25C afhankelijk van het seizoen. Denk eraan dat de luchttemperatuur hier weinig van afwijkt en bij voorkeur iets hoger is om luchtwegproblemen te voorkomen. Bied doormiddel van een warmtespot een goede zonneplek. Het gebruik van een HQL of HID lamp die ook UVB uitstraalt is absoluut aan te raden bij deze soort, zeker als u producerende vrouwtjes bezit.

 

Dieet:  De Mauremys annamensis lijkt een omnivore schildpad te zijn met de voorkeur voor dierlijke materie. Denk hierbij aan kleine waterdiertjes zoals tubifex, muggenlarven en kreeftachtigen, wormen, garnalen (niet de gedroogde), mossel, allerlei insecten en (stukken) zoetwatervis. Een goede basisvoeding voor deze soort zijn ook de Zoomed Turtle pellets of Tetra Reptomin. Groenvoer dat ook geaccepteerd word is andijvie, tomaat, stukjes wortel, diverse waterplanten zoals kroos en waterpest en diverse soorten fruit zoals stukjes mango en banaan welke men het beste alleen in het regenseizoen voed. Slakken zijn een zeer rijke calciumbron en doormiddel van sepia aan te bieden kan u ook hierin voldoen.

 

Nawoord:  voor ieder die geïnteresseerd is in schildpadden, opzoek is naar een interessante soort en mogelijk wilt meewerken aan het behoud van een soort zijn deze soorten absolute aanraders.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel