Schildpadden combineren met vissen?

Vorige Artikel 20 van 23 Volgende

We zien geregeld dat een schildpad in een opwelling word aangeschaft als ‘gave’ toevoeging aan een bestaand aquarium. Helaas betekend dit in veel gevallen dat een schildpad in een situatie terecht komt die niet optimaal is en/of er vallen slachtoffers in de vorm van vissen die opgegeten worden. Geen plezierige ervaring voor dier noch verzorger. Wij daarom niet aan om schildpadden en aquariumvissen te combineren. Mocht u toch deze keuze overwegen, dan hopen wij dat dit artikel er voor zal zorgen dat deze beter onderbouwd gemaakt kan worden.

In diverse artikelen over waterschildpadden hebben we dit onderwerp al kort toegelicht en word vermeld of dit met de besproken soort mogelijk is. In dit artikel gaan we dieper in op de voor en nadelen, aspecten waar u rekening mee wilt houden en mogelijke combinaties.

 

Schildpad in een (gezelschap)aquarium:  Het aanschaffen van een schildpad om als ‘gave’ toevoeging in een standaard gezelschapsaquarium te plaatsen is kort gezegd absoluut af te raden. Het kan er zeer verleidelijk uit zien zo een klein schildpadje en helaas word soms verteld dat het een reële optie is. Bijvoorbeeld met Sternotherus (muskusschildpadden) omdat deze relatief weinig zonnen. Hieronder een korte samenvatting waarom dit geen verstandige keuze is:

 • Vergeet niet dat een groot percentage van de schildpadden, zeker van de regulier te verkrijgen schildpadden carnivoor zijn en onder andere vissen op hun dieet hebben staan. Dit betekend dus dat u een potentieel roofdier in uw aquarium geïntroduceerd heeft.
 • Het meeste verkochte aquarium in Nederland en vele landen daarbuiten is slechts 60*30*30cm. Dit is simpelweg te klein voor alle te verkrijgen schildpadden en zal dus niet volstaan.
 • Er is in een regulier aquarium geen ruimte voor een zonneplaats, UVB licht etc. Ook al is u verteld dat de schildpad nauwelijks aan het land komt dient deze optie ALTIJD aanwezig te zijn. Een schildpad moet kunnen zonnen en volledig opdrogen en (bijna) elke schildpad verlangt dit.
 • Er zijn vaak weinig tot geen opties het oppervlakte gemakkelijk te bereiken. Een minder krachtige zwemmer zou dan mogelijk kunnen verdrinken.
 • Planten zijn vaak niet bestand tegen de kracht van de schildpadden. Ook zullen veel soorten deze, naarmate ze ouder worden, opeten.
 • Schildpadden verlangen een ander dieet als de meest gevoede visvoeding (zoals vlokken).

Men kan dus concluderen dat een dergelijk aquarium niet geschikt is als verblijf voor een schildpad en enkel voor vissen. Schildpadden worden 25 jaar of ouder en zijn er vaak vele malen langer dan de gemiddelde aquariumvis. Er is geen plaats voor de schildpadden om te zonnen en drogen en dit is zeer belangrijk voor de gezondheid van de schildpad. De kans is groot dat vissen uiteindelijk opgegeten gaan worden. Gebeurd dit niet dan kunnen vissen gestrest raken door het vaak onstuimige gedrag van de mogelijke predator in het aquarium. Er zijn gevallen dat het goed lijkt te gaan, maar lange termijn is het simpelweg niet optimaal. Combineren betekend comprimeren en hiervan word geregeld een, of alle partijen slachtoffer.

 

Vissen bij schildpadden:  Andersom, men heeft een verblijf/aqua-terrarium volledig aangepast voor schildpadden en wilt hier vissen aan toevoegen? Als men er toch aan denkt om vissen en schildpadden te combineren is dit een betere stap. Zorg ervoor dat het aquarium volledig is aangepast op de eisen van de schildpad, om vervolgens juist vissen uit te zoeken die hier eventueel bij passen. Als men deze keuze overweegt zijn er enkele punten waar men aan moet denken:

 • Zoals eerder gemeld zijn de meeste schildpadden roofdieren en zullen dus proberen de vissen op te eten. Zelfs een vis die te groot lijkt kan gebeten worden en vaak zijn de wonden hiervan fataal voor de vis. Sommige vissen, waaronder Botia sp. en vele soorten meervallen hebben scherpe kieuwdeksels of stekels die mogelijk de schildpad kunnen beschadigen als deze ze opeet of in bijt.
 • Schildpadden worden gezien als ‘vervuilers’. Hun manier van voeden en de uitwerpselen zorgen voor veel afval in het water. Dit betekend geregeld verschonen, natuurlijk wilt men voldoende verschonen voor de gezondheid van de schildpad. Maar de verschillen in waterwaardes tussen deze verschoningen kunnen niet alle vissen goed tegen. Deze verlangen stabielere waterwaardes en een met minder afvalstoffen.
 • Sommige vissen zullen resten eten die de schildpadden achter laten tijdens het voeden. Maar vissen produceren zelf ook afval en dienen soms een ander dieet te krijgen. Dit betekend dus dat er nog meer afvalstoffen in het water terecht komen waardoor een betere filtratie en meer onderhoud nodig is.
 • Veel aquariumvissen zijn in het wild gevangen en kunnen mogelijke parasieten of andere ziektes meedragen. (Quarantaine en behandeling vereist)

Men kan dus concluderen dat men niet zomaar vissen bij de schildpadden kan zetten. Het vergt vaak meer werk en men moet goed zich goed verdiepen in zowel de eisen van de schildpadden als de vissen om slachtoffers of tekortkomingen te voorkomen.

 

Mogelijke combinaties?  Zoals eerder gemeld staat er bij onze soortbeschrijvingen besproken of een schildpad mogelijk met vissen gecombineerd kan worden, we raden aan deze goed door te nemen. Er zijn mogelijke opties, voor de keuze van deze opties is het noodzakelijk enkele aspecten in acht te nemen:

 • Pas het aquarium aan op de eisen van de schildpad en zoek hier juist passende vissen bij.
 • Kies vissen uit hetzelfde herkomstgebied, dit zodat de eisen aangaande temperatuur, sterkte stroming en andere condities overeen komen.
 • Kies vissen die of zeer klein zijn, zodat de schildpad geen directe interesse zal hebben. Of voor vissen die duidelijk te groot zijn om gegeten te worden.
 • Kies vissen die bestand zijn tegen het actieve zwemmen van de schildpad en hier niet gestrest door raken.
 • Kies vissen die een vergelijkbaar dieet hebben.
 • Kies vissen die uw schildpad niet kunnen beschadigen, aanvallen (agressie of territoriaal) of opeten.
 • Zorg voor extra ruimte zodat de dieren elkaar gemakkelijk uit de weg komen, bied schuilplaatsen waar alleen de vissen in passen.

Wanneer men deze criteria in acht neemt kunnen enige combinaties mogelijk zijn. ‘succesvolle’ combinaties vind men vooral in Dierentuinen. Hier worden geregeld grote vissen gecombineerd met schildpadden, de schildpadden zijn goed gevoed en er is veel ruimte. Zoals gemeld blijft combineren een risico en naast wat u hieronder leest zijn er andere opties, hieronder vind u een lijst van enige vissen die ‘succesvol’ met schildpadden gecombineerd lijken te worden:

 • Barbelen: Aziatische Barbus en Puntius soorten, vooral de Sumatraan (Puntius tetrazona), Purperkoppen (Puntius nigrofasciatus), Prachtbarbeel (Puntius conchonius) en vergelijkbare soorten zijn relatief kleine vissen dus kunnen makkelijker ten prooi vallen aan veel schildpadden. Maar ze zijn snel en raken niet snel gestrest van de grotere actieve dieren in het water. Ze eten gemakkelijk mee met het gevarieerde dieet van de schildpadden veelal komen de benodigde temperaturen overeen. Houd deze vissen in een schol.
 • Guppen (Poecilia sp): Het is algemeen bekend dat de Zuid-Amerikaanse guppen zich goed aanpassen, een gevarieerd dieet aanvaarden en makkelijk voortplanten. Guppen zijn klein en worden makkelijk gegeten. Maar al snel lijken ze te ‘klein’ voor veel schildpadden die dan aanzienlijk minder interesse zullen tonen.
 • Danio’s:  (voorheen Brachydanio) behoren tot de barbelen. Het zijn Aziatische soorten die graag in scholen gehouden worden. Het zijn snelle kleine visjes die een breed dieet hebben. De meest bekende soorten zijn de Zebradanio (Danio rerio), ‘Luipaard’danio (D. frankei), Reuzendanio (Danio aequipinnatus), en de Chinese danio (Tanichthys albonubes). Vooral laatst genoemde kan zeer lage temperaturen doorstaan maar alle soorten houden van meer gematigde temperaturen.
 • Labeo’s:  Zijn middelmaat karperachtigen uit Azie, De meeste soorten bereiken een lente van 12 tot 18cm en zijn solitair levend. Deze vis voed zich o.a. met afval van het schildpaddenvoer en sommige soorten alg.
 • Balantiocheilos melanopterus:  Haaivinbarbelen zijn karperachtigen die gemiddeld 25-30cm worden. Het zijn ook scholenvissen dus deze verdienen veel ruimte. Het zijn voornamelijk herbivoren.
 • Polypterus:  Kwastvinalen zijn zeer geschikt voor een Afrikaanse biotoopbak. Veel soorten worden groot genoeg om niet gegeten te worden, zijn sterk en komen o.a. voor in water met lage waterkwaliteit en maken een droge periode mee dus kunnen ook in iets ondieper water gehouden worden mits er voldoende liters zijn om deze te houden.
 • Chitala:  Clown of Duizend dollar mesvissen worden zeer groot en verdienen veel ruimte, Deze vis is een echte carnivoor en kan hetzelfde eten als de meeste schildpadden. Deze vis kan als volwassen dier het beste solitair worden gehouden.
 • Meervallen:  Kunnen goede opties zijn. Deze vissen voeden zich met vergelijkbare voeding als de schildpadden. Zijn er in allerlei formaten en varianten en kunnen vaak solitair gehouden worden. Maar veel soorten hebben ook een arsenaal aan stevige stekels en kieuwdeksels, als een schildpad deze probeert op te eten kunnen deze schade aanrichten.
 • Gyrinocheilus aymonieri & Epalzeorhynchus siamensis:  zijn Aziatische snelle algeneters die vrij klein blijven 12/15cm en een vrij breed spectrum aan temperaturen kunnen tolereren.

 

Vissen die we AFRADEN:

 • Goudvissen, zeer vervuilend en worden veel gegeten, ongezonde maaltijd.
 • Gourami’s, raken snel gestrest door de drukke schildpadden, (Alleen de Reuzengourami is een mogelijke optie bij grote herbivoren)
 • Betta’s, trage vis, makkelijke prooi, snel gestrest, verlangt trage stroming.
 • Pangasius, Vooral jonge dieren zijn zeer snel gestrest en onstuimig (tot 35/40cm), grotere dieren zijn minder snel onstuimige maar verdienen HEEL VEEL ruimte (ook een scholenvis). Geen aanrader tenzij men een verblijf heeft die evenaart aan die van grote dierentuinen.

Dit is een zeer korte lijst, slechts ter voorbeeld van enige opties en dingen die men kan overwegen. We willen nogmaals afraden enige combinaties te doen. Maar ons doel is om zo volledig mogelijke info te geven, dit is hier onderdeel van en mocht u er ook voor kiezen dan hopen wij dat u deze beter onderbouwt kan maken.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel