Varanus gilleni / Gillens dwergvaraan - Care

Vorige Artikel 13 van 13
Specificatie Omschrijving
Klasse: Reptilia
Orde: Squamata
Onderorde: Lacertilia
Infraorde: Platynota
Familie: Varanidae
Wetenschappelijke naam: Varanus gilleni
Dieet: Carnivoor
Herkomst: Australie
Habitat: Droog / woestijn / half woestijn
Voortplanting: ovipaar / eierleggend
Status: Niet bedreigd
Cites: B / II

Varanus gilleni, (Lucas & C. Frost, 1895)

De populariteit van de stekelstaart varaan (Varanus acanthurus) heeft ervoor gezorgd dat men meer interesse kreeg in mogelijk andere kleine soorten van de Odatria groep. Deze groep bevat zeer veel hagedissen die dezelfde karaktereigenschappen en activiteit tentoonstellen als hun grotere verwanten en door hun formaat zeer geschikt zijn voor de liefhebber met een beperkte ruimte.

Een van deze soorten is de Varanus gilleni, de Gillens dwergvaraan of wel in het Engels de Pygmy Mulga Monitor. Deze soort blijft nog iets kleiner als de wel bekende Varanus acanthurus, is vaak iets makkelijker in groepen te houden en klimt ook meer.

Uiterlijke kenmerken:  De Varanus gilleni is een slanke hagedis, de kop is spits, de nek lang en de poten zijn krachtig met lange tenen en nagels om het klimmen op rotsen in bomen te vergemakkelijken. 60% van de totale lengte word ingenomen door de staart welke enigszins bewegelijk is om de dieren te helpen bij het klimmen.  Het zijn actieve jagers en hebben daarmee goed ontwikkeld reuk en zichtorgaan. Het lichaam heeft een lichtgrijze of bruine kleuring met een lichtere buikzijde. Over het lichaam en staart is een gebandeerde tekening zichtbaar. De mate en duidelijkheid van dit patroon kan zeer variabel zijn. Sommige varianten hebben over het lichaam vlekken en stippen, met name op de buikzijde. Door het grote verspreidingsgebied is het niet ongewoon dat dieren per habitat/afkomst enigszins verschillen. Dit is ook terug te vinden in het formaat. Er word een duidelijk verschil gemaakt tussen twee varianten, de ‘gewone’ vorm die in het algemeen iets bruiner is en in het algemeen slechts 30/35cm lang word en de ‘Wilhelmina’ variant welke een grijzere basis heeft, minder zichtbaar patroon en groter word (40-45cm). Deze variant is duidelijk forser als de ander.

 

Gedrag:  De Gillens Dwergvaraan is een dagactieve hagedis. Ze spenderen een groot deel van hun tijd op rotsen en tegen stammen van bomen en daarmee duidelijk betere klimmers als de bekende Varanus acanthurus. Hier zijn ze zonnend te vinden, zodra de dieren opgewarmd zijn gaan deze actief op jacht naar ongewervelden of bijvoorbeeld kleineren hagedissen. Wanneer de dieren zich moeten verschuilen doen ze dit voornamelijk onder boomschor van de wel bekende Acacia en Eucalyptus.

In het terrarium zijn het actieve hagedissen die door een groot deel van het verblijf te vinden zijn. In het begin kunnen ze schuw zijn en bij verstoring zich verschuilen maar snel zal de nieuwsgierigheid de overhand nemen. Met name als er eten in het spel is, de voedselresponse is zoals Varanus betaamd hoog en dit is het moment waar men een positieve interactie kan bewerkstelligen, zeker als u vanuit een voederpincet voed. Het is echter minstens zo leuk om de dieren actief te zien jagen, deze hagedis gebruikt actief zijn reuk en zicht. Als een prooidier verstopt zit tussen bark of onder een stuk schors zullen ze hun poten gebruiken om deze uit te graven. Al met al zeer interessant gedrag om te observeren.

Zoals de meeste kleiner Varanus stelt deze hagedis het niet op prijs om gehanteerd te worden. Ze zullen niet snel bijten maar men kan niet verwachten dat deze hagedis rustig op de hand blijft zitten en deze zal voornamelijk proberen te ontkomen aan uw grip. Hanteer daarom niet meer als nodig om onnodige stress te voorkomen.

 

Herkomst en habitat:  Deze kleine varaan heeft een groot verspreiding gebied en is net als de meeste Odatria endemisch tot Australië. Ze komen voornamelijk voor in het rode Centre maar het verspreidingsgebied breid zich uit door West Australië,  de Northern territory  en het Westen van  Queensland.

 

Huisvesting:  Naast hun interessante en actieve gedrag heeft deze soort ook een gering formaat. Dit maakt deze soort een absolute aanrader voor de liefhebber van actieve varanen maar slechts een beperkte ruimte tot zijn beschikking heeft. Een volwassen koppel kan gehuisvest worden in een terrarium van 60*45*90, groter zoals een terra van 90*45*90 of ruimer voor een trio (1.2) is natuurlijk altijd beter. Denk er vooral aan dat door het beperkte oppervlakte van deze verblijven het zeer belangrijk is dat men doormiddel van (holle) kurkstammen, takken en plateaus zo veel mogelijk klimgelegenheden en leefoppervlakte creëert. Een ruwe achterwand waar de hagedissen op kunnen klimmen is absoluut een pre met dergelijke hagedissen. Hiervoor kan men kiezen voor een geproduceerde kurk(schors) wand of een zelf gebouwde achterwand met tempex bedekt met stevige lagen tegellijm bekleed met zand.

De bodembedekker kan bestaan uit een fijn, zacht terrariumzand eventueel vermengd met droge forest floor bedding en eventueel enige cocopeat in delen waar men de vochtigheid iets verhoogd wil hebben voor bijvoorbeeld de eileg. De gebieden waar deze soort voorkomt zijn in de basis zeer droog, maar in de microklimaten waar deze hagedissen voorkomen zoals tussen de rosten en onder het schors van bomen is de luchtvochtigheid iets hoger. Wanneer een deel van het substraat vermengd is met dit cocopeat, of een schuilplaats gevuld mos en men deze bevochtigd kan u een vochtige schuilplaats bieden zonder de luchtvochtigheid te verhogen en zo het natuurlijke klimaat na te bootsen.

Sproeien is niet nodig al stellen de hagedissen het soms wel op prijs op licht besproeid te worden. Een waterbak dient altijd aanwezig te zijn. Gemiddelde luchtvochtigheid 60%

Varanus gilleni komt uit een gebied met hoge temperaturen en veel zon. Daarmee is de keuze van de lichtbronnen en warmtebronnen een belangrijk onderdeel van het opzetten van een terrarium voor deze hagedissen. Men wilt kiezen voor een warmtebron die gebruik maakt van stralingswarmte, veel licht geeft en bij voorkeur een hoge output van UVB. HID lampen lijken hierdoor de enige juiste keuze. Zeker in verouderde artikelen lijkt het bieden van UVB aan Varanus soorten als onnodig te worden afgedaan en het klopt dan men met diverse soorten succesvol kweekte zonder enige vorm van UVB. Dit was met name met de grotere soorten varanen die volledige zoogdieren gevoed werden. Maar vooral bij Odatria zijn de kweeksucces aanzienlijk verbeterd naarmate de kwaliteit van kunstmatige UVB bronnen verbeterde. In röntgenfoto’s kan men zien dat de botdichtheid en ontwikkeling van dieren die WEL aan UVB zijn bloot gesteld aanzienlijk beter is als die van exemplaren die geen UVB tot hun beschikking hadden. Daarom raden wij voor deze soort een 50Watt HID spotlamp aan boven een verblijf zoals hierboven gemeld. Denk natuurlijk altijd aan de minimale afstand tussen deze lampen en het dier. Mocht u additionele verwarming nodig hebben is het gebruik van keramische stralers de beste keuze. Deze hebben een hoge warmte en infrarood opbrengt en hebben een relatief lange levensduur in tegenstelling tot de gewone welbekende warmtespotlampen. Denk eraan dat de dieren niet in contact kunnen komen met deze hete lampen door het gebruik van een gazen afscherming van de lampen. Overige verlichting kan geschieden met Daglicht TL verlichting, Exo-Terra Reptile Vison of Compact daglichtlampen. Verlicht 12 tot 13.5 uur per dag afhankelijk van het seizoen. Onder de warmtespot dient het 35-37C te zijn. De luchttemperatuur zelf tussen 26 en 29C. Nachttemperaturen mogen dalen tot 22graden Celcius in de avond. Eventueel enkele graden lager in de koele periode.

 

Dieet:  Varanus gilleni is een echte carnivoor. Van nature bestaat hun dieet uit een breed scala ongewervelden en ook andere kleine hagedissen zoals diverse gecko soorten. Ze hebben een snelle stofwisseling en zijn actieve jagers. Hiermee willen we rekening houden tijdens de verzorging in het terrarium.

Voed pas uitgekomen en jonge V. gilleni  bijna dagelijks met een gevarieerd dieet. Deze kan bestaan uit diverse soorten krekels (bandkrekels, veldkrekels etc) jonge Dubia’s, Meelwormen, wasmotlarven, een kleine maat sprinkhanen. Deze varaan lijkt ook snel de bekende Repashy Grubpie of Repashy Meatpie te accepteren. Bepoeder de voederdieren met een hoge kwaliteit Calcium of Vitamine poeder zonder toegevoegde Vitamine D3, dit laatste is niet nodig dankzij het gebruik van de HID lampen en zo voorkomt u een teveel aan Vitamine D3. Lees hier meer over het gebruik van Supplementen.

Halfwas en volwassen exemplaren kan men om de dag voeden met in de basis hetzelfde als de jongen alleen grotere voedselitems. Het is opmerkelijk hoe groot de insecten zijn die deze relatief kleine hagedissen kunnen overrompelen en verorberen. Het voeden van pinky muisjes kan een goede calciumbron zijn voor eileggende vrouwtjes en opgroeiende dieren. Voorkom echter vervetting dus voer dit niet als basis. Eens per week tot maand is een prima regime.

 

Al met al is de Varanus gilleni een relatief gemakkelijk te verzorgen hagedis, die goed te houden is door de hobbyist met slechts een beperkte ruimte. Hun gedrag is zeer interessant om te observeren en hun voedselresponse op z’n minst vermakelijk. Een goed alternatief voor hun grote neefjes.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel