Ocadia sinensis / Chinese streepnekschildpad - Care

Vorige Artikel 17 van 23 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Reptilia
Orde: Testudines
Onderorde: Cryptodira
Familie: Geoemydidae
Subfamilie: Geoemidinae
Wetenschappelijke naam: Ocadia sinensis (Chinemys sinensis)
Nederlandse benaming: Streepnekschildpad
Engelse benaming: Golden threat pond turtle
Dieet: Herbivoor
Gemiddelde leeftijd: 20+
Gemiddelde lengte: 15-25cm
Herkomst: Azie
Leefwijze: Aquatisch
Voortplanting: Ovipaar / eierleggend
Status: Afnemend
Cites: B / II

Ocadia sinensis, (Gray, 1834)

Samen met de Mauremys reevesii (Chinese driekiel schildpad) is de Ocadia sinensis een van de meest algemene Aziatische schildpadden in de hobby. Deze soort word in zeer grote getalen gekweekt in zogenoemde ‘Farms’ in vooral China en ook Taiwan. Met het voornaamste doel om te voldoen aan de grote vraag van de Chinese markt voor schildpadonderdelen voor traditionele ‘medicijnen’ en voedsel, welke de natuurlijke populatie zo geplunderd heeft dat deze nu sterk verminderd is. Een ander deel van de gekweekte schildpadden beland in Europa om voor lage prijzen te eindigen in dierenwinkels en op de bekende beurzen. Vooral nu de verkoop van Trachemys scripta (sierschildpad) aan banden is gelegd verwachten we dat de vraag nog verder zal stijgen. Het kan zeer verleidelijk zijn, zo een klein mooi gekleurd schildpadje tegen een aantrekkelijke prijs en de soort past zich goed aan diverse omstandigheden en is daarmee zeker geschikt voor een beginnende hobbyist. Desalniettemin wilt men aan enkele eisen voldoen, schoon water, UVB, warmte en een gepast dieet zijn essentieel om deze dieren gezond groot te brengen.


Uiterlijke kenmerken: Deze schildpad word gemiddeld 20/22cm. Vrouwtjes worden iets groter als de mannen en kunnen 25cm groot worden. Het meest opvallende kenmerk van deze schildpad is de strakke tekening van gele smalle lijnen die van de neus, over het gezicht door in de nek lopen. Deze tekening blijft ook zichtbaar bij volwassen dieren. Maar de opvallende tekening van verlengde (vaak rode) vlekken op het schild is alleen bij jonge dieren zichtbaar. Het schild van volwassen dieren is veelal een onopvallend donkerbruin of grijs met eventueel een groenige tint. De kop is enigszins spits van vorm en de nek is matig afgescheiden. De poten zijn zeer krachtig en tussen de tenen zit een zwemvlies in verband met voortbeweging in het water. De streeptekening die men op de hals en kop ziet vind men ook terug op het lichaam, staart en op de poten, de mate en zichtbaarheid kan echter verschillen per individu, leeftijd en herkomst. Jonge dieren hebben een lichte rand langs de marginalen, deze verdwijnt naarmate de schildpad ouder word. Het plastron is licht/geel-crème van kleur met in de kern van elke plaat een donkere vlek. De vlekken op de marginalen hebben veelal een lichtere kern.
Zoals bij vele waterschildpadden zijn de mannen te herkennen aan de plaatsing van de cloaca, welke verder buiten het schild geplaatst is als die van de vrouw. De bredere basis van de staart en de indeuking van het buikschild.

Hybride: Ocadia sinensis staat bekend om de vele soorten waarmee deze hybriden kan produceren, zowel in het wild als in gevangenschap (per ongeluk en intentioneel) zijn er vele variaties bekend. Ook hybriden met Mauremys reevesii zijn bekend, hoe deze te onderscheiden zijn vind u in ons artikel over de M. reevesii.

 

Herkomst en habitat: Helaas is ook deze soort slachtoffer van de overconsumptie van de wildpopulatie voor de voedselmarkt en dierenhandel. Daarnaast krimpt het natuurlijke habitat snel door bebouwing door de mens. Ocadia sinensis komt voor in China, Taiwan en Vietnam. Hier bewonen ze voornamelijk matig stromende rivieren, stroompjes, kanalen en moerassen. Ze zijn dag-actief en spenderen een groot deel van hun tijd zonnend op zandbanken en stammen. Bij verstoring springen de schildpadden snel in het water.

 

 

Huisvesting: De Chinese streepnekschildpad is een vrij actief zwemmende schildpad van gemiddeld formaat en dient hier dus ook de ruimte voor te krijgen. Voor een enkel dier is minimaal 100liter water nodig. Dit betekend dat een koppel of trio in een aqua-terrarium van 150x50x40 gehouden kan worden. Met een hangend landgedeelte van 50x40x20cm om te zonnen en voor de mogelijke ei-afzet. Het waterdeel mag groter/dieper zijn gezien het hier om goede zwemmers gaat.

Ook jonge en pasgeboren Ocadia zijn goede zwemmers. Wij hebben goede ervaring met het grootbrengen van jongen in een aquarium van 60x30x30 met 15-20cm waterdiepte. Zolang er maar voldoende wortelhout is waarmee de schildpadjes gemakkelijk het oppervlakte kunnen bereiken. Een UVB/warmteplek gericht op een drijvend plateau of kurk stam is voor jonge dieren al voldoende. Filter doormiddel van een kleine interne aquariumfilter of met een sponsfilter aangesloten op een luchtpomp. Een matige stroming is gewenst en bevorderlijk voor de waterkwaliteit.

Het plantaardige dieet van deze soort is vrij vervuilend, daarom is het verstandig bij grotere aquaria over te stappen van een interne, naar externe filtratie. Dit kan met de bekende potfilters of een bioloog onder het aquarium. Een combinatie van mechanische filtratie en biologische filtratie is aan te raden. Door allereerst over filterwatten te filteren vangt u fijne afvaldeeltjes uit het water. Deze watten vervangt men gemiddeld eens per week. Op deze manier blijft het overige (biologische) filtermateriaal schoon welke de chemische verontreiniging kan verwerken. Vervang ondanks een goede filtratie eens per week tot 14 dagen 20% tot 50% van het water. Deze mate past u aan op de populatiedruk en voeding van de schildpadden. 

Enige inrichting van het waterdeel met bijvoorbeeld yatihout of Azalea is gewenst maar houd voldoende ruimte zodat de schildpadden vrij kunnen zwemmen. Doormiddel van halve terracotta potten of grote PVC/kunststof buizen bied u ook op de bodem van het aquarium schuilplaatsen zodat bewoners elkaar waar nodig kunnen ontwijken. De bodem kan men kaal houden gezien hier nauwelijks word gegraven, maar wilt u deze bekleden is het beste te kiezen voor een fijn, zacht zand.

Wanneer mogelijk wilt men levende (drijvende) planten toevoegen aan het waterdeel zodat deze meer schuil en schaduwplekken bieden en ook nitraten en andere afvalstoffen uit het water filteren. Maar gezien deze schildpad een voornamelijk plantaardig dieet heeft en een grote eetlust is dit niet haalbaar. Mocht u dus enig groen in het waterdeel willen plaatsen zijn kunstplanten de beste en meest houdbare optie.

Van nature spenderen deze schildpadden veel tijd op zonnebanken en stammen om te drogen en zonnen. Hier wilt men dus voldoende ruimte toe bieden. Volwassen dieren dienen een ruime zandbak met een minimaal 20cm diepe laag van rivierzand, cocopeat en/of turf en eventueel vermengd met bladeren en mos. Hier kunnen eventueel eieren worden afgezet door de vrouwen. Ook als een volwassen vrouw niet bij een man gehuisvest word is er de mogelijkheid dat deze onbevruchte eieren legt. Is hier geen juiste afzetplaats voor kan er legnood ontstaan. Vandaar de noodzaak van deze zandbank. Om extra zonneplaatsen te bieden kan men in het waterdeel ook stukken krukschors laten drijven. Bied een zonneplaats waar de temperaturen gemiddeld 32C meten. Afhankelijk van het formaat verblijf en de leeftijd van de dieren wilt u extra UVB bieden doormiddel van een compact spaarlamp of UVB TL verlichting (welke elke 4-6 maand vervangen dienen te worden) of wanneer mogelijk HID spotlampen welke UVA, B zichtbaar licht en infrarood tegelijk uitstralen en een optimale zonneplaats bieden. Wanneer mogelijk wilt u een extra zonneplaats bieden boven bijvoorbeeld een stam in het water zodat bewoners elkaar kunnen ontwijken wanneer gewenst. Verlicht 10-13 uur afhankelijk van het seizoen.

De dagtemperatuur dient gemiddeld 25/26C te zijn met een vergelijkbare watertemperatuur. Maar deze schildpadden kunnen lagere temperaturen goed tolereren zolang er voldoende mogelijkheid is om op te warmen. Een nachtelijke afkoeling naar 20C is geen probleem. In de winter mogen de dieren iets koeler gehouden worden zolang er overdag een goede zonneplaats is. Maar een echte winterrust/slaap word niet aangeboden. Alleen in het uiterste Noorden van het herkomstgebied ondergaat de soort een winterslaap/rust.

In verband met de gemakkelijke hybridisatie van deze soort raden wij het af, ondanks het tolorante karakter van de soort, deze te combineren met andere soorten schildpadden uit hetzelfde gebied en daarmee zelfde eisen.

 

Dieet: De Ocadia sinensis is een voornamelijk herbivoor. Dit betekend dat het overgrote deel van hun dieet plantaardig is. Jonge dieren voed men gemiddeld slechts 30/40 dierlijk (hoge eiwitten, proteïne) en 70/60% plantaardig (vitaminen, mineralen, vezels) en volwassen dieren kunnen bijna uitsluitend met een plantaardig dieet gevoed worden.
De basis kan bestaan uit: waterplanten, andijvie, paksoi, romain, siersla, witlof, postelein, courgette, gele pompoen, paardenbloemblad, Repashy Veggieburger, banaan, appel. Voed daarnaast met de bekende gefabriceerde schildpadkorrels voor aanvulling van Calcium en proteïne. Ander dierlijk materiaal zoals rode muggenlarve, regenworm, garnaal en mossel word ook zeker geaccepteerd. Let er wel op dat u niet teveel dierlijke voeding aanbied in verband met snelle vervetting van de schildpad. Vooral ei-leggende vrouwen hebben baat bij het voeden van slakken met huis in verband met de hoge calcium waarde.

Voed jonge dieren bijna dagelijks tot om de dag, volwassen dieren voed men gemiddeld drie maal per week. Voeding dient gemiddeld met vijf tot tien minuten opgegeten te worden. Verwijder eventuele resten om onnodige verontreiniging van het water te voorkomen.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel