Spilotes pullatus / Kippenslang - Care

Vorige Artikel 17 van 17
Specificatie Omschrijving
Klasse: Reptilia
Orde: Squamata
Onderorde: Serpentes
Familie: Colubridae
Subfamilie: Colubrinae
Wetenschappelijke naam: Spilotes pullatus
Nederlandse benaming: Kippenslang
Engelse benaming: Chicken snake, Tiger ratsnake
Dieet: Carnivoor
Gemiddelde leeftijd: 10+
Gemiddelde lengte: 220-280cm
Herkomst: Zuid-Amerika
Habitat: Tropisch woud
Leefwijze: Boombewoner
Voortplanting: Ovipaar / eierleggend
Status: Niet bedreigd
Cites: non

Spilotes pullatus, (Linnaeus, 1758)

De Spilotes pullatus is een snelle, lenige, imposante Colubridae met de reputatie zeer defensief te zijn en snel te bijten. Nakweek van deze soort is nog steeds zeer schaars, dit heeft voornamelijk te maken met hun reputatie, formaat en de conditie van wildvangdieren die soms slecht aan gevangenschap aanpassen. Hierdoor is de soort in de hobby nooit zeer algemeen geweest. Deze slangen zijn meest geschikt voor de ervaren liefhebber van actieve, klimmende slangen.

Het genus Spilotes komt voor in Zuid Amerika en kent twee slechts soorten, de Spilotes sulphureus, voormalig beschreven als Pseustes sulphureus met 2 ondersoorten en de Spilotes pullatus. De Spilotes pullatus heeft vijf ondersoorten, 1) Spilotes pullatus pullatus, 2) S. p. anomalepis, 3) S. p. argusiformis, 4) S. p. maculatus en de 5) S. p. mexicanus.

 

Uiterlijke kenmerken:  De Spilotes pullatus word gemiddeld 220cm tot maximaal 250cm voor de vrouwelijke exemplaren en 250 tot maximaal 300cm voor de mannelijke exemplaren. Ze zijn in verhouding slank gebouwd wat past bij hun klimmende levensstijl. Het lichaam is enigszins driehoekig van vorm met een verhoogde ruggengraat. De staart is lang. De schubben zijn grof en overlappen, de schubben op de rug zijn matig gekield. De kop is relatief lang en is duidelijk afgescheiden van de nek, de ogen zijn zeer goed ontwikkeld en hebben een ronde pupil. De huid die zichtbaar is tussen de schubben is zwart. In de basis zijn de slangen zwart gekleurd met een patroon van gele vlekken en banden waarvan de mate en intensiteit per individu en ondersoort kan verschillen. Vooral exemplaren van de S. p. mexicanus vertonen een zeer hoge gradatie geel en hebben soms een lichte bandering tussen de zwarte bandering. De buikzijde is voornamelijk (licht)geel gekleurd met zwarte banden.  

 

Gedrag:  Deze slangen zijn zeer actief en goede klimmers. Ze spenderen een groot deel van hun leven van de grond in bomen en dik struikgewas maar kunnen zich op de bodem ook zeer goed verplaatsen. Overdag zijn ze actief op jacht naar diverse soorten prooidieren of liggen hoog in de takken te zonnen. Ze hebben een goed ontwikkeld zicht en maken hier goed gebruik van tijdens de jacht. Grote prooien worden gedood door wurging maar vaak worden kleinere prooidieren tegen een object doodgedrukt of simpelweg levend opgegeten. De snelheid waarmee deze slangen hun prooi naar binnen werken is indrukwekkend. Wanneer deze slang zich bedreigt voelt zal deze luid hissen, zijn lichaam verticaal afplatten en opblazen en het voorste deel van het lichaam van de grond tillen en in een klassieke S positie plaatsen. Soms houden ze hun bek open en tongelen langzaam. Met hun staart tikken ze tegen objecten. Wanneer men geen acht neemt van deze waarschuwingstekens zal het dier na enkele schijnaanvallen overgaan tot bijten. Gezien deze soort ook vogels eet zijn de tanden relatief lang en scherp en een beet is zeer krachtig.

 

In gevangenschap:  Deze soort heeft de reputatie moeilijk aan te passen aan gevangenschap en zeer defensief te zijn, dit heeft mede te maken met hun opmerkzaamheid en ‘bewustzijn’ van hun omgeving. In een terrarium met relatief weinig verstopmogelijkheden en een beperkte ruimte voelen ze zich zeer snel bedreigt. Dit verhoogd het stressniveau waardoor de algehele weerstand afneemt. Daarnaast zijn wildvang exemplaren vaak uitgedroogd en zitten ze soms vol parasieten. Deze parasieten leveren van nature weinig problemen op maar door het hoge stressniveau en lage weerstand kunnen deze zich manifesteren en een nadelig effect hebben op de gezondheid van de slang. Het is daarom zeer belangrijk een dier bij aankomst goed te hydrateren, veel rust te geven en zo nodig te behandelen tegen wormen en andere inwendige parasieten. Er is veel geduld nodig willen de dieren rustiger worden en zich aanpassen aan het leven in een terrarium. Wildvang exemplaren kunnen enigszins kalmeren maar behouden vaak hun nerveuse en defensieve karakter.

De beperkte nakweek die beschikbaar is past zich aanzienlijk beter aan. Deze reageren beter op hun verzorger en tolereren het ook om wanneer nodig kalm gehanteerd te worden. Het blijven echter lange, actieve slangen en de verzorger kan niet verwachten dat deze slangen rustig in de handen blijven hangen, zij zullen altijd opzoek gaan naar mogelijkheden om hogerop te klimmen. Spilotes pullatus is zich zeer ‘bewust’ van wat er in hun omgeving gebeurd en kunnen ook territoriaal gedrag vertonen. Veel verzorgers merken op dat zij het gevoel hebben in de gaten te worden gehouden door hun Spilotes als ze bezig zijn in de reptielenruimte. Dit interessante gedrag in combinatie met hun activiteit maakt deze soort een zeer interessant dier om te verzorgen.

 

Herkomst en habitat:  Deze soort heeft een relatief groot maar verspreid / opgebroken voorkomstgebied welke begint in het zuiden van Mexico en eindigt in de laaglanden van noordelijk-Zuid Amerika. Landen waar deze soort voorkomt zijn onder andere: Belize, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica,  Panama, Trinidad, Tobago, Isle Margarita,  Colombia, Venezuela, Brazilië, (Rio Grande do Sul, Goias, Pará), Ecuador, Peru, het noorden van Argentinië (Misiones, Chaco, Formosa, Salta),  Bolivia, Guyana, Suriname, Frans Guyana  De S. p. mexicanus is te vinden in delen van Mexico (San Luis Potosí, Veracruz, Tamaulipas, Hidalgo).

Spilotes heeft de voorkeur voor volle, rijk begroeide bossen en wouden en word vaak maar niet altijd in de buurt van water gevonden. Er zijn exemplaren gevonden in tuinen, parken en gecultiveerde landschappen, let wel, de populatie dichtheid is hier aanzienlijk lager. Afhankelijk van het herkomstgebied zijn de omstandigheden gedurende het hele jaar vrij gelijk. In andere delen ervaren de slangen een ‘koeler’ regenseizoen, en een warm/droog seizoen.

 

Huisvesting:  Men wilt zich ervan bewust zijn dat het hier om een zeer actieve, klimmende en grote slang gaat. Deze verdient dus voldoende ruimte om te kunnen bewegen en klimmen. Vanwege het opmerkzame gedrag en het vluchtgedrag van wildvang exemplaren is het verstandig om de achterwand en zijwanden te bekleden. Dit geeft de dieren en meer geborgen gevoel. Daarom is een terrarium vervaardigd uit hout of PVC vaak een goede keuze, ook in verband met het formaat dat het terrarium zal moeten zijn. Pas geboren Spilotes kan men apart opstarten in een relatief kleine container zoals een faunabox om deze vervolgens te plaatsen in een goed ventileert terrarium van 45x45x60 of 60x45x60. Volwassen exemplaren verdienen een terrarium van minimaal 150x60x120 voor een enkel dier of koppel, bij voorkeur groter/hoger. Plaats dieren alleen samen als deze volwassen zijn, oftewel 3.5 jaar of ouder en minimaal 180/200cm. Deze slangen zijn zeer territoriaal en kunnen anders vechten. Ook volwassen dieren moeten vaak aan elkaar en de nieuwe omgeving wennen.

Verwarm het verblijf met een combinatie van warmtelampen en keramische stralers. Overdag dient het warme deel 28/29C te zijn met een hotspot van 32/33C en de koelere zijde mag 25/26C meten. Nachttemperaturen mogen enkele graden lager zijn maar grote verschillen maken de dieren van nature niet mee. Daarom is het verstandig om deels te verwarmen met keramische stralers omdat deze geen effect hebben op het dag/nachtritme. In verband met de UVB behoefte en om het verblijf te verlichten kan men gebruik maken van UVB TL verlichting gedurende 11.5 tot 13.5 uur per dag, afhankelijk van het seizoen.

Het is zeer belangrijk dat de dieren zich veilig en op hun gemak voelen in het terrarium. Veel vegetatie en schuilplaatsen op diverse niveaus kunnen hiervoor zorgen. Bekleed alle wanden met schors of kurkplaten. Decoreer met veel takken van verschillende diktes zodat ze kunnen klimmen en zonnen. Door het terrarium verder aan te kleden met (kunst) planten kan men meer klim en schuilmogelijkheden creëren. Bied extra schuilplaatsen door gebruik te maken van stukken boomschors of bijvoorbeeld vogelnestkasten. Het substraat kan bestaan uit een dikke laag aarde bestaand uit een mengsel van bosaarde, boomschors, cocos aarde, bladeren en mos. Deze dikke laag vangt het afval op dat de dieren uitscheiden en helpt in het onderhouden van de benodigde luchtvochtigheid. Wanneer u diverse ongewervelden zoals springstaarten, pissebedden, sommige soorten kakkerlakken en wormen aan de bodem toevoegt zullen deze de bodemlaag in goede conditie houden en een deel van het afval verwerken. Verwijder ondanks deze handige helpers altijd zichtbaar afval zoals uitwerpselen en vervellingsresten wanneer aanwezig.

Zoals veel klimmende reptielen betaamd drinken deze slangen vaak niet voldoende uit een waterbak met stilstaand water, dit is zeker het geval met wildvang dieren. Van nature drinken deze slangen van druppels water achtergebleven op de stammen, bladeren en hun lichaam nadat het geregend heeft. Dagelijks sproeien is daarom zowel van belang voor de hydratatie als een behoud van een hoge luchtvochtigheid (60/70% overdag - 70-85% in de nacht). Nakweek en dieren die al geruime tijd in gevangenschap leven leren vaak ook uit de waterbak te drinken, wat ze vooral doen als deze net ververst is. Er zijn berichten van badende Spilotes dus het is verstandig een waterdeel aan te bieden waar de slangen geheel in passen.

 

Dieet:  Tijger rattenslangen zijn actieve jagers en hebben een zeer breed dieet. Van nature voeden ze zich met allerlei soorten knaagdieren en andere kleine zoogdieren, gevogelte, hagedissen, kikkers, andere niet giftige slangen en zelfs vleermuizen. Deze prooien wegen gemiddeld 0.3 tot 7.5% van de slang zijn lichaamsmassa. Grote prooien worden gewurgd maar kleinere prooien worden vaak levend opgegeten of doodgedrukt tegen een object. Er zijn berichten dat ze een prooi bij de kop pakken, tegen een object klem zetten en vervolgens hard trekken om ze de nek te ontwrichten. Zeer interessant gedrag om te observeren maar wij raden aan om zo mogelijk met ontdooide of prekilled prooien te voeden welke gevestigde dieren gemakkelijk aannemen vanaf het pincet of een voedselschaal. Dit voorkomt niet alleen mogelijke schade aan uw slang, maar voorkomt ook onnodige stress voor het prooidier. In gevangenschap kan het dieet bestaan uit muizen, ratten en andere knaagdieren zoals veeltepelmuizen en hamsters. Voed ook geregeld met gevogelte zoals kuikens en kwartel.

Voed bij voorkeur een of meerdere kleine tot middelmaat prooien die niet dikker dan het dikste deel van de slang zijn in plaats van minder frequent met grote prooien. In verband met de activiteit en hoge stofwisseling is het aan te raden pas geboren en jonge exemplaren tweemaal per week te voeden met een gepaste maat prooi(en). Halfwas en volwassen exemplaren kan men eens per 7 tot 10 dagen voeden. Bij een gevarieerd dieet van goede kwaliteit is de toevoeging van supplementen niet nodig.

 

Hanteren:  Spilotes pullatus kunnen territoriaal zijn. Daarom is het verstandig de dieren uit het verblijf te halen doormiddel van een slangenhaak. Ondersteun het lichaam goed en van onder, zodra de dieren zich bedriegt voelen door bijvoorbeeld te stevige fixatie zullen deze proberen te vluchten en anders bijten. Blijf dus kalm en maak geen plotse bewegingen. Wanneer men dit onthoud zijn de dieren goed te hanteren mits deze dat gewend zijn. Verwacht echter niet dat ze kalm in uw handen blijven liggen. Deze lange snelle slang zal altijd in beweging blijven en opzoek naar mogelijkheden om hogerop te komen. Ze zijn zeer snel en zullen bij verstoring er ook rap vandoor proberen te gaan.

 

Voortplanting:  Van nature vinden de meeste paringen plaats aan het einde van het droge seizoen en begin van het natte seizoen. Eieren worden voornamelijk gelegd tijdens het natte seizoen. Gemiddeld legt een vrouwtje 5 tot 15 forse eieren welke na 66-80 dagen uitkomen. Het is niet ongewoon dat er meerdere legsels per seizoen worden gelegd.

In gevangenschap worden er ondertussen meer successen behaald met de kweek van deze soort. Al is het zeker niet gemakkelijk, dit heeft deels te maken met het aanpassingsvermogen van de slangen (verkeerde huisvesting) en deels door een tekort aan kennis/ervaring met de voortplanting in de natuur. Wat erg van belang lijkt te zijn is een koppel dat al geruime tijd aan elkaar gewend is en zich in elkaars territorium bevinden willen deze overgaan tot paring. Het is dus helaas niet het geval dat u een dag twee dieren bij elkaar zet en een paring snel zal volgen zoals met de gemiddelde Pantherophis. De meeste paringen vinden plaats in Januari tot April, daarom is het verstandig volwassen exemplaren al te koppelen in Oktober of eerder. Let goed op de onderlinge interactie. Tijdens de paring word er niet gebeten, mocht u dit wel waarnemen is dit een teken van agressie en is het verstandig de dieren weer te scheiden. Een gevestigd koppel kan men het beste niet scheiden en het is mogelijk een bestaand koppel het gehele jaar samen te huisvesten. Soms is het nodig een extra man te introduceren. Mannen zullen schijngevechten houden tijdens de paarperiode waarin ze om elkaar heen draaien en de tegenstander tegen de grond proberen te pinnen. De winnaar zal vervolgens met de vrouw proberen te paren, het is verstandig de verliezer dan weer te verwijderen uit te verblijf. De eieren worden slechts 40 dagen na een succesvolle paring gelegd. Vaak ondergaat het vrouwtje een vervelling tijdens de dracht, 10 tot 14 dagen na deze vervelling worden de eieren gelegd. Incubeer de eieren op vermiculiet bij een temperatuur van 27/28C.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel