Mauremys japonica / Japanse moerasschildpad - Care

Vorige Artikel 14 van 23 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Reptilia
Orde: Testudines
Onderorde: Cryptodira
Familie: Geoemydidae
Subfamilie: Geoemidinae
Wetenschappelijke naam: Mauremys japonica
Nederlandse benaming: Japanse moerasschildpad
Engelse benaming: Japanese pond turtle
Dieet: Omnivoor
Gemiddelde leeftijd: 20+
Herkomst: Azie
Leefwijze: Aquatisch
Voortplanting: Ovipaar / eierleggend


Mauremys japonica (Temminck & Schlegel, 1835)

Mauremys japonica is een moerasschildpad met een gering formaat maar met een zeer groot karakter. Deze soort is erg actief en zeer opmerkzaam wat het voor de hobbyist een plezier maakt voor deze soort te zorgen. Deze soort word regelmatig gekweekt en jonge exemplaren zijn relatief gemakkelijk groot te brengen.

 

Uiterlijke kenmerken:  Volwassen vrouwtjes kunnen 18cm gaan meten maar worden gemiddeld 15cm lang. Mannelijke exemplaren zijn vaak kleiner met 10-14cm schildlengte. Jonge dieren hebben een onopvallende schildkleur met een donkergroene of bruine basis met daarop een onregelmatig patroon van vlekken en/of stippen. Soms zijn enige lichtere kleuren zichtbaar. De eindes van de ventrale schilden hebben geregeld een donkere tot zwarte kleuring. Het plastron en de onderzijde van de marginale schilden zijn diepzwart van kleur. Deze donkere kleur ziet men ook op het lichaam van de schildpad. Alleen de nek heeft een lichtere kleuring, vaak donkergrijs en op de poten is soms een lichter lengtepatroon zichtbaar. In de hals is een patroon van onduidelijke lengtestrepen zichtbaar. De kop is lichter als het lichaam, vooral op de bovenzijde van de kop en rond de kaken en het gezicht is een duidelijk groene of donkergeel/bruine kleuring zichtbaar. De poten zijn krachtig en de staart van deze Aziatische schildpad is opmerkelijk lang. Volwassen dieren kunnen zeer opmerkelijk gekleurd zijn met een duidelijk groene kleur boven op de kop, vele tinten geel tot bijna oranje op het schild en donkere plekken op de ventrale schilden. Echter zijn er ook veel exemplaren waarvan het schild een onopmerkelijk donkerbruin zijn met soms een onduidelijk patroon van donkere tinten.

Zoals bij vele soorten moerasschildpadden is het sexueel onderscheid tussen halfwas en volwassen dieren relatief gemakkelijk te zien. De staart is bij deze soort lang maar mannen hebben een duidelijk bredere staartbasis, ook is de cloaca duidelijk voorbij de anale schilden geplaatst, waar deze van de vrouw niet voorbij de anale schilden komt en dichter bij het plastron is geplaatst. Mannen hebben ook een duidelijk concaaf plastron.

 

Hybrides:  Zoals bekend van vele soorten binnen het genus Geoemydidae zijn er ook hybrides bekend met de Mauremys japonica in zowel gevangenschap als in het wild. Er zijn beschrijvingen van M. japonica X M. reevessi, M. japonica X M. sinensis, M. japonica X C. flavomarginata en M. japonica X S. quadriocellata.  Juist om deze reden is het absoluut niet aan te raden schildpadden van diverse nauw verwante soorten samen te huisvesten. Hybrides kunnen zeer interessant zijn maar doordat de exacte herkomst tijdens verkoop tussen diverse kanalen vaak verloren gaat kan het gebeuren dat men denkt in het bezit te zijn van een zuiver dier en deze verpaart met echt zuivere dieren. Aangezien veel Aziatische soorten moerasschildpadden kwetsbaar tot zeer bedreigt zijn wilt men dit ten alle tijden voorkomen.

 

Status:  De voornaamste bedreiging voor deze soort is het verlies van zijn natuurlijke habitat veroorzaakt door bekapping en vervuiling. Japan heeft strenge wetgeving onterend de uitvoer van inheemse soorten en er is geen legale export van deze soort mogelijk.

 

Herkomst en habitat:   Zoals de soortnaam van deze soort al enigszins aangeeft is deze schildpad endemisch tot Japan waar het in een klein maar divers aantal gebieden voorkomt op de zuidelijk gelegen eilanden Honshu, Kyushu, en Shikoku waarvan Honshu verreweg het grootste eiland is welke bijna 60% van het totale oppervlakte van Japan vertegenwoordigd. In het zuiden van dit eiland is het een vrij koel klimaat met een duidelijk verschil tussen twee seizoenen, M. japonica die in dit gebied voorkomen houden ook een winterrust gedurende het koude seizoen maar kunnen nog actief zijn vanaf 5 graden Celsius als er een mogelijkheid is te zonnen. In het noorden is het klimaat juist warm, gelijkmatig en subtropisch.

De Mauremys japonica komt in verschillende gebieden voor, van moerassen met veel vegetatie tot bergstromen met een sterkere stroming, lagere watertemperaturen en meer rotsen. Het zijn goede zwemmers maar lopen bij voorkeur over de bodem en worden geregeld op het land gevonden. Zowel jonge dieren als volwassen exemplaren zonnen graag. Deze schildpad is daarmee voornamelijk dagactief. Gedurende de avond/nacht verstoppen ze zich in schuilplaatsen zowel in het water als op het land.

 

Huisvesting:  Door het aanpassingsvermogen binnen hun gebied en de mogelijkheid om zeer lage temperaturen te tolereren zijn deze schildpadden zeer geschikt voor het huisvesten in gevangenschap. Ze passen zich gemakkelijk aan en zijn onder diverse omstandigheden te houden. Het feit blijft natuurlijk dat er wel degelijk eisen gesteld worden aan het onderkomen om de dieren in goede gezondheid te huisvesten, groot brengen en mogelijk kweken.

Formaat verblijf:  Door het geringe formaat van deze soort is er geen zeer groot verblijf nodig en daarmee is het in combinatie met zijn verzorging een zeer goed alternatief voor de grote Trachemys en Pseudemys soorten. Uiteraard dient er wel voldoende ruimte te zijn voor de dieren om hun natuurlijke gedragingen te vertonen en uitoefenen en voor schildpadden geld de stelregel ‘hoe groter hoe beter’ zeker. Jonge M. japonica die bij geboorte slechts 2.5 tot 3.5cm groot zijn kunnen gehuisvest worden in een aquarium met slechts een ondiep water deel niet hoger als hun schildlengte. Voeg Spagnhum mos, waterplanten en eventueel bladeren toe aan het water zodat de dieren makkelijk kunnen verschuilen en naar het oppervlakte kunnen klimmen. Doormiddel van vlakke stenen, stukken hout, reptile caves en kurkschors kan men droge plekken bieden en ruimte bieden tot een zonneplaats. Na enkele maanden kunnen de dieren in een aquarium met dieper water geplaatst worden zolang er voldoende plekken en mogelijkheden zijn om gemakkelijk naar het oppervlakte te klimmen. Volwassen exemplaren dienen in een verblijf gehouden te worden van minimaal 120x50x50cm voor een koppel met een landgedeelte van 30cm breed en minimaal 20cm diep. Op dit landgedeelte is ruimte voor een zonneplek en om eventueel eieren te leggen. Voor een enkel exemplaar is de Zoomed Turtle Tub ook erg geschikt.

Inrichting:  Doormiddel van holle stammen en kurkschors kan u op dit landgedeelte extra schuilplaatsen bieden. Het substraat in het landgedeelte kan een mix zijn van zand en cocopeat-aarde vermengd met reptibark. In het watergedeelte plaatst u stammen wortelhout om schuilgelegenheden te bieden en eventuele klimmogelijkheden om gemakkelijk het oppervlakte te bereiken. U kan waterplanten toevoegen aan het water maar houd er rekening mee dat deze ook deel uit zullen maken van de schildpadden hun dieet. Het voordeel van waterplanten is dat deze afvalstoffen zoals nitraten uit het water filteren wat een grote invloed heeft op de waterkwaliteit. Door hout, diverse bladeren en spagnhum mos aan het water toe te voegen bied u een meer natuurlijke inrichting en verhoogd u de zuurgraad welke een schimmelremmende werking heeft. U kan ervoor kiezen de bodem afgezien van de gezonken bladeren en mos kaal te houden. Dit heeft diverse voordelen als het gaat om het schoon houden van de bodem en de algehele hygiene. Daarnaast loopt u niet het kleine risico dat een dier een steen of scherp grind inneemt tijdens het voeden. Mocht u toch graag een bodemsubstraat in het watergedeelte gebruiken raden we aan zacht rivierzand of geronde forse kiezelstenen te gebruiken.

Verlichting en verwarming:  Als er een goede zonneplaats is waar de dieren kunnen drogen en opwarmen is in een gematigd klimaat additionele verwarming van het aquariumwater niet nodig. Doormiddel van een warmte spot lamp kan u deze zonneplek bieden, richt deze op een deel van het landgedeelte dat de dieren gemakkelijk kunnen bereiken Onder deze zonneplek dienen de temperaturen gemiddeld 28C tot 31C te meten. Wanneer u meerdere dieren samen huisvest is het verstandig een extra zonneplek te bieden boven bijvoorbeeld een boomstam die uit het water steekt. Doormiddel van een UVB daglicht lamp kan u een dag/nachtritme nabootsen en voldoen u aan de benodigde UVB vereisten welke een positieve invloed hebben op de groei, bot en spierontwikkeling en algehele gezondheid. Doormiddel van een reflector achter de UVB TL verlichting te plaatsen concentreert u de UVB output in het verblijf waar de dieren aan deze straling worden bloot gesteld. Verwarm en verlicht gemiddeld 12-13uur per dag.

Filtratie:  De waterkwaliteit heeft een grote invloed op de gezondheid van uw schildpadden en dankzij het dieet van de meeste carnivoren schildpadden kan het behouden van een goede waterkwaliteit een uitdaging vormen. Een goede filtratie is dus van groot belang en een belangrijk onderdeel in de verzorging van uw schildpadden. In kleine aquaria met jonge dieren en een relatief lage bezetting is het vaak mogelijk gebruik te maken van een sponsfilter welke geregeld gereinigd word afdoende. Vervang ondanks deze filter geregeld een deel van het water. De benodigde frequentie is afhankelijk van de bezetting, voeding en filtratie. Voor de grotere aquaria en vijvers is het gebruik van externe filtratie benodigd. Deze combineren mechanische en biologische filtratie. De ‘mechanische’ filtratie verwijderd, voornamelijk doormiddel van filtersponzen en watten, fijne afvalstoffen uit het water. De biologische filtratie verwijderd en breekt verontreiniging af zoals nitraten enz. Het water passeert de mechanische filtratie als eerste, hierdoor voorkomt men dat grote hoeveelheden afvalstoffen in het biologische deel terecht komt. Zolang men het mechanische deel geregeld reinigt is onderhoud van het biologische onderdeel gering en blijft deze behouden.

 

Dieet:  In de basis is deze schildpad carnivoor maar ze zullen zich ook voeden met plantaardig materiaal en fruit. Voer zo gevarieerd mogelijk, een goede basis kan bestaan uit de Zoomed Natural Turtle Food en de Repashy Savory Stew en Meat Pie. Varieer hierop met diverse insecten zoals krekels, meel en moriowormen en dubia’s, regenwormen en andere ongewervelden zoals rode muggenlarven, tubifex, artemia enz. Pas het formaat en de porties aan, aan het formaat en leeftijd van uw schildpad. Plantaardige voeding die onder andere gegeten word zijn waterpest, hoornblad en eendenkroos. Daarnaast word soms fruit zoals banaan en vijgen geaccepteerd, vooral als de dieren ouder worden bestaat een groter deel van het dieet uit dergelijke stoffen.

Voed jonge dieren gemiddeld om de dag tot 5 dagen per week. Volwassen dieren kan men drie maal per week voeden. 

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel