Eublepharis macularius / Luipaardgekko - Care

Artikel 1 van 13 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Reptilia
Orde: Squamata
Familie: Eublepharidae
Wetenschappelijke naam: Eublepharis macularius
Nederlandse benaming: Luipaardgekko
Engelse benaming: Leopard gecko
Gemiddelde leeftijd: 15-20jaar
Voortplanting: ovipaar / eierleggend
Status: Niet bedreigd
Cites: non

Eublepharis macularius, (Blyth, 1854)

De luipaardgekko is sinds jaar en dag een grote favoriet in de terrariumhobby en met de verkrijgbaarheid van vele verschillende kleuren en mutaties heeft deze populariteit alleen maar toe genomen. Het zijn erg geschikte dieren voor zowel beginners als de gevorderde hobbyist. Er zijn echter ook vele 'misconsepties' over de verzorging en behoefte van deze dieren.

De Eublepharis macularius behoort tot de groep van de ooglidgekkos, de Eublepharidae. Deze groep onderscheid zich van andere gekko’s doordat deze een ooglid hebben dan zij kunnen openen en sluiten. In tegenstelling tot de andere gekko’s waarbij deze oogleden zijn verbonden en transparant.

 

Uiterlijke kenmerken:  Gemiddeld word deze gekko 20 tot 25cm lang waarvan een derde staart. Een ander onderdeel waar deze gekko’s zich van veel ander gehouden gekko’s onderscheiden zijn hun tenen. Deze hebben geen hechtende lamellen zoals bijvoorbeeld bij de Phelsuma sp. Hierdoor zijn ze niet in staat om tegen glas of andere gladde wanden op te lopen maar zijn bedoeld om mee te graven. Ze hebben een zachte buik en gegranuleerde schubben op de rug. Hun dikke staart word gebruikt om vetreserves in op te slaan. Een gezonde goed doorvoede Luipaardgekko heeft dus een volle stevige staart.

 

Gedrag:  Luipaard gekko’s zijn rustige kleine dieren die niet snel bijten en daarom een veel gekozen optie voor beginnende liefhebbers die niet teveel ruimte hebben. Jonge dieren kunnen bij bedreiging geluid maken maar gewende dieren zullen hier wanneer ouder snel mee stoppen. Niet alle Luipaardgekko’s houden ervan om gehanteerd te worden en kunnen hierbij onrustig worden. Bij fixatie kunnen deze dieren hun staart laten vallen als afleiding voor roofdieren, dit word Autotomy genoemd. De staart blijft nog een tijdje bewegen en stuipen om het roofdier zijn aandacht te trekken terwijl de gekko snel weg probeert te komen. Deze staart groeit weer aan maar zal er niet hetzelfde uitzien en is vaak korter als de originele staart. Luipaard gekko’s kunnen erg gewend raken aan hun verzorger en nemen eenmaal gewend makkelijk voedsel aan uit een pincet of de hand.

In het wild zijn de hagedissen voornamelijk actief tijdens de schemerperiode en nacht, maar kunnen ook gedurende dag voorzichtig actief rond hun schuilplaats gevonden worden. Ze begeven zich veel in holen tussen gesteente, tussen bladeren en stammen maar kunnen ook goed klimmen en worden geregeld in struiken of bomen aangetroffen. De soort kan solitair leven maar word in het wild voornamelijk in groepen aangetroffen. De onderlinge dynamiek en interactie is zeer uitgebreid en er worden nog vele ontdekkingen gedaan over de onderlinge interactie. De luipaardgekko's communiceren doormiddel van kopknikken, het zwaaien met de staart en lichaamshouding. Een groep bevat vaak een dominante man. Mannen kunnen onderling vechten, waarbij de verliezer vaak zijn staart verliest welke vervolgens word opgegeten door de overwinnaar. Er is bewijs van kannibalisme door predatie op jongere exemplaren. 

 

Herkomst en Habitat:  De oorsprong van deze soort bevind zich van Noord Oost India door geheel Pakistan uitstrekkend tot Oost Iran en Oost Afghanistan, een van de redenen dat deze soort zich gemakkelijk aanpast. Al word deze soort vaak op zand gehouden is dit niet het substraat waar zij van nature op worden gevonden. Ze worden gevonden in graslanden, steppe met veel droge vegetatie en (semidroge) bosgebieden met veel stenen en rotsen tot hoogtes van 0M tot 2500M boven zeeniveau. De luchtvochtigheid variert afhankelijk van het gebied en tijdstip of seizoen. In delen van hun habitat valt geregeld regen. Het zijn voornamelijk schemer en nachtactieve jagers. Overdag ligt deze soort graag verscholen tussen rotsen of in een andere schuilplaats. Uit onderzoek blijkt dat deze hagedissen wel degelijk 'zonnebaden'. Soms vol in de zon, maar vaak minder opvallend, in dit geval steekt hun brede staart uit een spleet of hol waar de dieren verschuilen. Op deze manier ontvangen de hagedissen wel degelijk, al dan niet in mindere mate, UV licht van de zon.

 

Huisvesting:  Naarmate de jaren zijn verstreken lijken de minimale maten gegeven voor de huisvesting van deze dieren te zijn verminderd. Let op dat een luipaardgekko in de schemer en nacht wel degelijk actief op jacht is en hier ook ruimte toe geboden dient te worden. Voor een enkel dier of koppel is een terrarium nodig van minimaal 60x45x45 Voor een groep van 1.3 is een terrarium van minimaal 100x50 bodemoppervlakte geschikt. Deze soort klimt wel degelijk over stammen en bijvoorbeeld een ruwe achterwand of op neprotsen. Hierom is het verstandig een terrarium te nemen van minimaal 45cm hoog om hier ruimte toe te bieden.

Al leeft deze soort van nature niet in de woestijn is terrariumzand vaak een gekozen substraat. Echter raden we dit veelal af aangezien dit niet overeenkomt met de behoefte van deze dieren. Als u dit toch gebruikt, kan u deze het beste mengen (50/50 op zijn minst) met bosaarde, droge cocopeat en boomschors om een meer natuurlijke bodembedekker te bieden. Plaats veel stenen en droog hout waartussen de dieren kunnen verschuilen, klimmen en jagen. Let op dat de dieren niet gangen onder stenen kunnen graven die kunnen instorten en uw dier beklemmen of het glas beschadigen. Beplanten met levende planten uit (semi)droge streken kleed het verblijf verder aan en bied variatie in de vochtigheid van de bodem. Een kunstmatige achterwand vergroot het klimoppervlakte. 

Ook al komen deze dieren uit relatief droge gebieden spenderen ze een groot deel van de dag tussen rotsen en spleten waar de luchtvochtigheid in verhouding hoger is. Bij het dalen van de nachttemperaturen neemt de luchtvochtigheid vaak toe en dit is de periode waarin deze soort het meest actief is. Zorg daarom voor een gemiddelde luchtvochtigheid van minimaal 50%, maar deze kan oplopen in de nacht. De bodembedekker speelt hierin een grote rol door langzaam vocht af te geven na het sproeien. Sproei eens tot twee maal per week de bodem matig vochtig. Bij voorkeur vlak voordat de lampen uitgaan om zo de stijgende luchtvochtigheid in de avond na te bootsen. Voor het gemakkelijk bieden van een vochtige plek en mogelijke eileg plaats kan u op diverse plaatsten in het verblijf een schuilplaats bieden gevuld met vochtig mos. De gekko’s zoeken dit graag op en maken hier veel gebruik van. Bied altijd een waterbak met vers water. Ook kan u ook in een deel van het verblijf Zoomed Excavator clay substrate. Hiermee kan u allerlei tunnels bouwen waar de dieren zich tussen kunnen verplaatsen.

De algemene opvatting is dat, omdat deze hagedissen voornamelijk nachtactief zijn, de behoefte aan UVB nihil tot laag is en het is gebleken dat deze hagedis zonder enige blootstelling aan UVB gehouden kan worden en zich succesvol voortplant. Maar de blootstelling aan een lichte mate van UVB heeft wel degelijk een positieve invloed op de gezondheid, groei en activiteit van de luipaardgekko. Ook in hun natuurlijke habitat worden exemplaren gevonden die zich, al dan niet kort, blootstellen aan de zonnestralen om zich vlak buiten hun schuilplaats op te warmen. Dus het bieden van een dag-nachtritme en UVB straling heeft wel degelijk invloed op hun activiteit en stimuleert natuurlijke gedragingen. Verlicht 12 a 13uur in de zomerperiode, dit kan met een warmtespot gecombineerd met een UVB compactlamp, let wel dat deze elke 6 Maand vervangen word en in een horizontale positie word geplaats. Tegenwoordig is er van Arcadia een T5 TL variant (Shadedweller 7%) speciaal voor slangen en hagedissen die in de schaduwen actief zijn en een matige UV behoefte hebben. Deze heeft een positieve invloed op de activiteit en de gezondheid van uw gekko.  De warmtespot bied niet alleen licht maar bootst ook de warmtestraling van de zon na die de stenen opwarmt waartussen de dieren verschuilen. De gemiddelde dagtemperatuur moet 27C zijn met onder de hotspot 35C of hoger. Leg onder deze hotspot een aantal stenen, deze nemen de warmte op en geven deze weer langzaam af in de nacht. De nachttemperatuur mag dalen tot 20C. Eventueel kan u een warmtemat gebruiken om te voorkomen dat de nacht temperatuur verder daalt. Let wel dat dit niet de enige warmtebron is, dit is veelal niet voldoende aangezien deze voornamelijk een oppervlakte verwarmt, en niet tot nauwelijks de luchttemperatuur noch het dier op een volledige manier.

De stap naar een bioactieve setup voor deze dieren is vrij klein als u bovenstaande beschrijving aanhoud, een diepe bodem met diverse vchtigheidsgraden, de temperaturen en grond rond levende planten zijn een ideale plek voor allerlei ongewervelden om in te leven. Voor meer info over bioactieve terrariums kan u meer lezen in onze 'basics' pagina. 

 

Dieet:  Luipaard gekko’s doen het goed op een dieet van diverse insecten. Als basis kan u diverse soorten krekels en kleine sprinkhanen voeren. Plaats eventueel een schaaltje met daarin meelwormen. Moriowormen wilt u niet teveel voeren in verband met hun hoge gehalte vet. Pissebedden hebben een ontzettend hoog calcium gehalte en zijn dus ideale calcium bronnetjes om bij te voeden.

Voer jonge dieren en volwassen ei leggende vrouwen elke dag. Volwassen niet producerende vrouwtjes en mannetjes kan men 2 a’ 3 maal per week voeren. Bepoeder de voeding goed met calcium en vitamine supplementen. Meng deze poeders nooit maar bied deze afzonderlijk. Gemiddeld 1 op de 2 prooien met calcium en eenmaal per week vitamine. Door het laten kruipen van de meelwormen in een schaal met calciumpoeder word dit makkelijk meegegeten door de gekko’s als ze zich voeden met de meelwormen. Als u UVB licht besluit aan te bieden, dan mag er geen Vit.D toegevoegd zijn. Dit om te voorkomen dat u een overdosis Vit.D geeft aan uw dieren. Lees meer hierover op onze 'Basics' page, onderdeel supplementen. 

 

Voortplanting:  De Eublepharis macularius is een gemakkelijk te kweken gekko. Zorg voor goede voeding met veel calcium, het is belangrijk dat de vrouwtjes in goede conditie zijn wanneer het paarseizoen begint want ze leggen in een kweekseizoen tot wel 10 maal 2 eieren. Vrouwtjes zijn gemiddeld met een jaar geslachtsrijp bij een gemiddeld gewicht van 35 tot 45gram. Mannetjes kunnen vrij opdringerig zijn en bijten bij de paring zoals veel hagedissen de vrouwen in hun nek. Door het huisvesten van een groep van een man met meerdere vrouwtjes voorkomt u dat een vrouw teveel lastig gevallen word. Mocht dit toch het geval zijn plaats de man dan soms apart om de vrouw rust te bieden. Let op dat ook vrouwtjes onderling territoriaal kunnen zijn dus bied voldoende schuilplekken en houd de onderlinge verhoudingen in de gaten. Een dier dat zich veel afzondert en slecht eet kan een teken zijn van onderdrukking en stress. Verwijder dit dier uit de groep.

Het paarseizoen word ingeleid door een winterrust. Deze winterrust duurt gemiddeld 8 weken bij 15C. Deze periode leid u in door eerst de lichturen in te korten van 13 naar 8 uur. Om vervolgens de warmtebron uit te schakelen gedurende 8 weken. Het is van belang dat alle dieren die in de winterrust gaan in optimale conditie zijn. Twijfelt u hierover sluit uw dier dan uit van de winterrust en opvolgende paarseizoen. Plaats de dieren apart gedurende deze winterrust. Na de winterrust kan u de uren weer laten toenemen tot 12 a’ 13uur en de dieren samen zetten. Voer de dieren goed gedurende deze periode.

3 tot 4 weken na een paring legt het vrouwtje 2 eieren, soms 1. Deze eieren komen in een incubator bij 29-30C uit na 50 tot 55 dagen.

 

Grootbrengen jongen:  Jonge dieren kunnen in zowel groepen als individueel opgekweekt worden. Vaak word dit in een simpele opzet gedaan zoals een faunabox met keukenpapier op de bodem en meerdere schuilplaatsen. Geef een schuilplaats met vochtig mos voor het vergemakkelijken van de vervelling. Plaats deze faunabox in een stelling verwarmd met een warmtekabel of terrarium met dezelfde omstandigheden als de ouderdieren. Als de dieren goed zelfstandig eten en groeien kunnen deze in hun uiteindelijk terrarium geplaatst worden.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel