Info - Bioactief, de opruimers

Vorige Artikel 4 van 10 Volgende

Bioactief, de opruimers..

Zoals te lezen in ‘Bioactief, de basis’ zijn de ongewervelden een essentieel onderdeel van een bioactief terrarium. Zij zijn de opruimers van afval, zorgen voor voeding voor andere micro-organismen en planten en bevorderen een goede conditie en drainage van de bodem. Zij zijn te vergelijken met de micro-organismen in het aquariumfilter. Zonder ongewervelden mist de benodigde afvalverwerking waardoor het terrarium vervuilt zal raken en zonder de bewoner en afval die deze produceert kunnen de ongewervelden niet voeden noch overleven. De bodem is de belangrijkste verblijfplaats van de meeste van deze ongewervelden. Zo kan de bodem gezien worden als de filterspons waar al het afval zich concerteert en verwerkt word. Het is echter niet zo dat u ongegeneerd enkele insecten in uw verblijf kan plaatsen en daarmee een balans gaat vinden. In dit stuk zullen wij proberen u van enige info te voorzien.

Bij het uitzoeken van de benodigde ongewervelden zijn er een aantal punten waar men op wilt letten.

  1. zij moeten kunnen overleven in het benodigde biotoop van de bewoner,
  2. zij moeten de bewoner niet kunnen beschadigen of verwonden,
  3. en bij voorkeur geen schade kunnen brengen aan de planten of belangrijke inrichting.

Veel van de gebruikte ongewervelden in een bioactief terrarium ook zeer goede voedselbronnen voor vele dieren waaronder uw terrariumbewoners dus de meeste soorten zullen bij inname geen schade kunnen toebrengen (uitgezonderd o.a. diverse miljoenpoten) en kunnen juist een zeer goede aanvulling zijn op het dieet van de bewoner. Hieronder vind u een lijst met de meest gebruikte opruimers. Inclusief hun eisen, voor en eventuele nadelen.

  1. Springstaartjes (Klasse: Collembola) zijn waarschijnlijk de meest favoriete en gebruikte ongewervelden als het gaat om benodigde opruimers in het bioactief terrarium. Zij kunnen in vele verschillende verblijven en combinaties gebruikt worden. Springstaartjes verwerken vele soorten organisch afval en schimmels tot compost welke door andere micro-organismen en planten gebruikt worden als voeding. Er zijn ontzettend veel soorten springstaartjes en deze zijn op het oog vaak niet tot nauwelijks te herkennen gezien ze enkele MM ‘groot’ zijn. Soms komen springstaartjes spontaan mee met o.a. planten. Maar deze diertjes worden ook veelvuldig gekweekt om onder andere te dienen als voeding voor gifkikkers. Hierdoor zijn deze zeer goed verkrijgbaar. De meeste soorten houden van een vochtige omgeving. Grotere terrariumdieren zullen zich niet voeden met deze kleine diertjes. Hierdoor lopen zij geen gevaar en kunnen een stabiele basis opruimers vormen.
  2. Pissebedden (orde: Isopoda) voeden zich met organisch materiaal, rottend blad, hout en ander plantaardig materiaal (soms ook vervelling). De meeste pissebedden hebben bij voorkeur een vochtige (niet natte) omgeving nodig en houden zich daarom altijd op in een vochtig deel van de bodem of tussen bladafval etc. Er zijn diverse soorten tropische pissebedden te vinden als soorten die in drogere gebieden voorkomen. Deze diertjes hebben een zeer hoog calcium gehalte dus kunnen ook als voeding dienen voor veel soorten terrariumdieren. Omdat deze dieren ten alle tijden een vochtige schuilplaats nodig hebben zijn ze niet altijd te gebruiken in zeer droge biotopen.
  3. Wormen (Lumbricidae) hebben een zeer belangrijke rol in het onderhouden van een goede bodemstructuur. Door hun tunnels en verwerken van plantaardig afval houden ze de bodem in beweging en ‘luchtig’. Dit komt de bodemstrctuur en drainage zeer ten goede. Wormen worden nachts actief en planten zich gemakkelijk voort in een vochtige bodem. Ook deze dieren kunnen als voeding dienen voor veel soorten reptielen zoals schildpadden en skinken.
  4. Miljoenpoten (Klasse: Diplopoda) en andere oprollers zijn er in vele soorten, kleuren en maten. Miljoenpoten zijn ook een belangrijk onderdeel in het verwerken van afval in de natuur. Zij voeden zich met rotten hout en blad, fruit en soms zelfs dode dieren. Ze hebben een bek die bedoeld is om te schrapen en zelfs grote soorten kunnen dus geen schade toebrengen aan andere bewoners. Let er wel op dat sommige soorten ook wortels van planten eten en dat veel soorten als verdediging een irriterende of giftige stof kunnen uitscheiden. Denk er dus aan dat de bewoner de miljoenpoot niet als een aanvulling op zijn dieet kan zien. Zeer succesvolle combinaties zijn bijvoorbeeld de grote Afrikaanse soorten miljoenpoten gecombineerd met kleine Afrikaanse en Madagascar daggekkos.
  5. Meelworm/torren (Tenebrio molito) en Buffaloworm/torren (Alphitobius laevigatus) worden voornamelijk gezien als voer voor vele terrariumdieren en vogels. Deze diertjes kunnen vrij goed tegen drogere omstandigheden en zijn daarom goed te gebruiken in verblijven waar andere meer vocht behoevende ongewervelden niet kunnen overleven. Meel en buffalowormen en torren eten praktisch alles waaronder plantaardig en dierlijke materialen en ook vervellingen. Dit maakt deze diertjes zeer goede opruimers. Let er op dat ze goed tunnels graven en in zachte materialen kunnen knagen. Een kleine groep meelwormen kan een enorm gangenstelsel bouwen in de meeste achterwanden. Let ook op dat u deze dieren alleen inzet bij wat grotere terrariumbewoners en niet bij verzwakte of jonge dieren. Er zijn berichten van meelwormen die schade toebrengen door aan een slapende of verzwakte dieren te knagen.
  6. Kakkerlakken waaronder de wel bekende Dubia’s en Balberus soorten zijn ook erg goede opruimers. Er zijn vele kakkerlak soorten te gebruiken in een bioactief ingericht terrarium. Verdiep u goed in de eisen van de soort en zijn dieet. Sommige kakkerlakken voeden zich namelijk vooral met dierlijke materialen. Veel soorten kakkerlakken kunnen ook in drogere omstandigheden overleven zolang er maar een aantal vochtige plaatsen zijn en voldoende voeding.
  7. Krekels worden al jaren als voedingsbron gebruikt voor vele soorten terrariumdieren, vissen, vogels en zoogdieren. Zij hebben echter zelf ook een zeer breed dieet en kunnen zich zeer goed aanpassen. Daarom kunnen zij goed gebruikt worden in de drogere bioactieve verblijven. Vooral de bandkrekel is zeer geschikt omdat deze minder agressief is als de bekende huiskrekel en veldkrekel. Let op dat krekels net als meelwormen en torren schade kunnen toebrengen aan jonge of verzwakte terrariumdieren als ook kleine eieren. Ook kunnen zijn aan bladeren van planten knagen. Krekels zijn daarmee vooral geschikt in drogere verblijven met middelgrote tot grote bewoners.

 

En zo zijn er nog diverse opties waaronder diverse soorten kevers. Van belang is dat u dieren uitzoekt die kunnen overleven in de omstandigheden van het na te bootsen biotoop, passen binnen het kleine ecosysteem en geen schade kunnen toebrengen aan de bewoners. Zoek bij voorkeur soorten uit die ook voorkomen in het biotoop/land waar de hoofdbewoner voorkomt.

Bedenk u dat wanneer pas geïntroduceerd de ongewervelden eerst moeten wennen en zich moeten vestigen. Dit betekend dat u in het begin de ongewervelden zo nodig moet bijvoeden met bijvoorbeeld dood blad, stukjes fruit of groente en bijvoorbeeld meel of visvoer.

Door strategisch delen in het verblijf vochtiger te houden, of voeding te plaatsen kan u zorgen dat er voldoende opties zijn voor de ongewervelden om zich te verschuilen en voorplanten. Onder de waterbak of voederschaal is vaak een zeer populaire plek voor vele kleine ongewervelden.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel