Python brongersmai / Rode bloedpython- Care

Vorige Artikel 15 van 17 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Reptilia
Orde: Squamata
Onderorde: Serpentes
Infraorde: Alethinophidia
Familie: Pythonidae
Wetenschappelijke naam: Python brongersmai
Nederlandse benaming: Bloedpython
Engelse benaming: Red Bloodpython
Dieet: Carnivoor
Gemiddelde leeftijd: 25+
Herkomst: Azie
Leefwijze: Bodembewoner
Voortplanting: ovipaar / eierleggend
Status: Niet bedreigd
Cites: B / II

Python brongersmai, (Stull, 1938)

In 1838 is deze soort voor het eerste beschreven door Stull onder de naam Python curtus brongersmai. Waar hij nog gezien werd als een ondersoort van de Python curtus (curtus). In 2000 is het ‘curtus’ complex opgedeeld en zijn de 3 bekende ondersoorten als soorten ingedeeld door Pauwels (Python brongersmai, P. breitensieni en P. curtus).

Deze slang stond jaren bekend moeilijk te houden te zijn en een defensief tot agressief karakter te hebben en in de tijd verdiende sommige exemplaren hun reputatie met recht. Alles wat werd aangeboden was wildvang die vanuit vaak erbarmelijke omstandigheden in Europa en de USA terecht kwamen en vaak niet goed aanpaste aan gevangenschap. De ervaringen die ze hadden met mensen waren alles behalve positief. Dit doet geen enkel dier dat zich normaal graag verscholen ophoud goed en resulteerde in sterk defensieve slangen. Door deze reputatie is er een tijd geweest dat de vraag maar ook het aanbod van deze soort in de hobby zeer mager was. Gelukkig waren er een aantal hobbyisten die veel tijd en energie in deze soort hebben gestoken er veel van hebben geleerd en ermee zijn gaan kweken.

Nu, vele jaren verder met de kennis die is opgedaan, de komst van nakweek en verkrijgbaarheid van diverse mutaties zijn ze deze reputatie van zich af aan het schudden. Deze imposante slangen blijken tegenwoordig ontzettend goede eters te zijn met een rustig karakter.

 

Uiterlijke kenmerken:  De Python brongersmai is voor python begrippen een middelmaat slang met een forse gespierde bouw en een korte staart. Hun kop is duidelijk afgescheiden van de nek en heeft een platte langwerpige vorm als een speerpunt. De bloedpython word als grootste gezien van het curtus-complex. Gemiddeld word deze slang 160 tot 180cm lang maar grote exemplaren van 220 tot 250cm kunnen voorkomen.

 

Herkomst en habitat:  Hun natuurlijke verspreidingsgebied ligt in Westelijk Maleisië, het oostelijke deel van Sumatra, diverse eilanden in de straat van Malaga en op Bangka eiland. Bangka staat bekend om zijn vaak dieper rood geleurde populatie. Sumatra kent ook veel ‘gele’ dieren. Een andere locatie waarvan een groot aantal dieren een afwijkend patroon hebben is Toba.

In het begin werd deze soort voornamelijk geïmporteerd vanuit Maleisië. De wildvang en farmbred die tegenwoordig aangeboden worden komen bijna allemaal uit diverse delen van Sumatra. Onder andere via de huidenhandel waar deze python, als ook andere pythons vaak voor gebruikt word en van zogenoemde farms, waar dragende vrouwtjes gevangen worden, hun eieren kunnen leggen en de uitgekomen jongen als farmbred worden verkocht. Wij kunnen alleen maar aanraden om voor nakweek te gaan. Deze zijn beter aangepast aan het leven in gevangenschap, zijn een stuk rustiger en kennen minder gezondheidsproblemen. Ze worden voor dezelfde prijzen aangeboden als wildvang en farmbred dieren dus ook hierom hoeft u het niet te laten.

Hun natuurlijke habitat bestaat voornamelijk uit vochtige subtropische regenwouden, graslanden met veel vegetatie en moerasachtige gebieden. Veel dieren zijn te vinden rond en in gecultiveerd land waar ze af komen op de knaagdieren die hier door de vele voeding worden aangetrokken. Het zijn bij uitstek afwachtende jagers die zich voornamelijk in de schemer en s’nachts verplaatst. Hun natuurlijke dieet bestaat geheel uit knaagdieren, andere kleine zoogdieren en gevogelte.

 

Huisvesting:  In land van herkomst worden er bijna nooit jonge exemplaren van deze soort gevonden. Deze leven een erg verborgen bestaan tussen de gevallen takken en bladeren op de bosbodem. Hier dient men rekening mee te houden als het gaat om de huisvesting. Huisvest net uitgekomen jongen in een kunststof goed geventileerde box of faunabox met een bodemoppervlakte van 30x18cm tot 35x40cm. Als substraat kan men diverse lagen ongekleurd keukenpapier gebruiken met eventueel daaroverheen een laag versnipperd keukenpapier waar de jongen zich goed tussen kunnen verschuilen. Let wel op dat dit niet mogelijk mee gegeten word bij het eten van een prooidier. Zorg voor een waterbak waar de slang geheel in past en maak bijvoorbeeld gebruik van de Exo-Terra repitile cave om een solide schuilplaats te bieden. U kan hiervoor ook bijvoorbeeld een half ronde kurkstam gebruiken. Deze setup heeft voldoende schuilmogelijkheden voor de jongen en is makkelijk te controleren. Doordat het verblijf laag is en relatief klein voelt deze als het ware als een grote schuilplaats. Daarnaast hoeft men niet bang te zijn dat er enige bodembedekking word mee gegeten bij een prooi. Het is niet ongewoon dat als men een pasgeboren jong in een karig ingericht en relatief groot verblijf plaatst deze pertinent weigert te eten.

Als de jongen goed zelfstandig eten kunnen deze in een groter verblijf geplaatst worden. Dit kan zijn in een grotere variant van hun voorgaande setup of natuurlijk bij voorkeur een mooi ingericht terrarium. Bijvoorbeeld met een formaat van 90x45x45. In een dergelijk verblijf kunnen de dieren hun eerste jaar tot 2 jaar verblijven. Daarna kan men ze in hun uiteindelijke verblijf plaatsen.

Mannen en kleine vrouwtjes tot 160cm en 6/10kg dienen gehouden te worden in een verblijf van minimaal 120x70x35. Volwassen vrouwen en grote mannen worden gehuisvest in terraria van minimaal 150x70x35. Buiten het kweekseizoen worden alle Python brongersmai apart gehuisvest. Dit is een slang die solitair leeft en alleen samen komt gedurende de paartijd. Helaas zijn er diverse ervaringen dat zowel mannen als niet overeenkomende koppels vechten. Deze gevechten kunnen voor serieuze schade zorgen.

Als substraat raden we cocohusk of Zoomed forest Floor cypres mulch aan die maandelijks word vervangen. Al lijkt de bodembedekker schoon en scheiden deze soort weinig uit produceren ze veel urine.

LET OP: gebruik geen aspen bedding, hempflax of vergelijkbaar materiaal bij bloedpythons en kortstaartpython. Dit gaat gemakkelijk onder de lippen zitten en kan daar voor gebitsproblemen zorgen. Door irritatie of het ophopen van vuil op deze plekken kan een dier stomatitis krijgen.

Vaak word er ook krantenpapier gebruikt als bodembedekker. Dit is makkelijk te verschonen en goedkoop. Echter neemt het nauwelijks tot niet afval op en bloedpythons urineren vaak en veel. Zo veel dat de gehele bodembedekker verzadigd raakt en erg vies word. Hierdoor kan het dus zijn dat een dier tijdelijk in zijn eigen afval ligt in een afgesloten en warm verblijf. Mocht u dit materiaal gebruiken vervang de kranten dan direct en vaak om huid en gezondheidsproblemen te voorkomen.

Bied ten alle tijden een schuilplaats. U kan hiervoor de vele schuilgrotten gefabriceerd door diverse fabrikanten gebruiken, kunststof bakken met een gat erin gesneden of meer natuurlijk met grote stukken half ronde kurkschors en stammen. Bied een waterbak waar een dier geheel in kan liggen. Bloedpythons baden graag en drinken veel. Zeker in het kweekseizoen en voor vrouwtjes die eieren dragen is schoon water zeer belangrijk. Vervang het water daarom dagelijks en reinig de waterbak grondig.

De verwarming kan men laten geschieden door een warmtemat onder de bodem of warmteplaat tegen het plafond. Deze dieren zonnen van nature niet en stralingswarmte doormiddel van een warmtespot is niet nodig. Gebruik bij voorkeur warmtematten of platen in tegenstelling tot kabels in verband met het grotere en gelijkmatige oppervlakte warmte dat deze afgeven. Python brongersmai houd niet van te hoge temperaturen, de gemiddelde luchttemperatuur aan de koele zijde kan gemiddeld 25/26C zijn. Met aan de warme zijde 28/29C met 32C direct op of onder de verwarming. Deze hotspot word bijna alleen maar gebruikt als een dier zijn eten verteerd of gedurende de productie van eieren. Ziet u uw bloedpython continue aan de koele zijde en veel tijd spenderen in de waterbak, dan kan dit een teken zijn van een te hoge luchttemperatuur. Een klein verschil tussen de dag en nachttemperatuur kan men geven maar zorg dat de nachttemperatuur ook in het koele seizoen niet onder de 20C komt. Verlicht gemiddeld 13uur per dag.

Over de luchtvochtigheid waarbij deze slangen het beste te houden bestaat vaak enige discussie. Er houden net zo veel hobbyisten hun slangen relatief droog als vochtig. Gezien hun natuurlijke biotoop raden wij aan een licht vochtige bodembedekker – dus niet nat en een luchtvochtigheid van 60a70%. Dit vergemakkelijkt de vervelling zonder dat het te nat is wat voor schub en luchtwegproblemen kan zorgen. De warme zijde is vaak ook de droogste zijde. Gaat u voor een drogere opzet bied dan een schuilplaats gevuld met vochtig mos.

 

Dieet:  Jonge bloedpythons starten makkelijk op met (levende) springer tot middelmaat muizen van 15 tot 25gram. Ook jongen die opstarten met een levende prooi stappen snel en makkelijk over op ontdooide prooien. Goede eters kunnen na een paar weken al prooien op van 40 tot 60gram. Jonge bloedpython groeien snel op relatief weinig prooien. Mocht uw nakweek bloedpython niet eten dan heeft dit in 80% (of meer) van de gevallen te maken met een verkeerde huisvesting. Is dit niet het geval dan kan u ook proberen een andere prooi aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan een levende ratkruiper van circa 5dagen of een jonge veeltepelmuis. Voed Python brongersmai met prooien die niet dikker zijn dan 110/120% van het dikste punt van de slang. Deze soort heeft niet veel nodig om te groeien en het lichaam gaat uiterst efficiënt om met de voedingstoffen die deze binnen krijgt. Zelfs voor een volwassen grote vrouw volstaan een tot een aantal ratten van 300gram+ prima. Mocht u ervoor kiezen om uw grote Python brongersmai met een grotere prooi te voeden als bijvoorbeeld een klein konijn zorg dan dat deze niet meer dan 120% zo groot is als het dikste punt van uw slang en voorkom te hoge temperaturen gedurende het verteringsproces.

Jonge dieren krijgen eens per week een prooi aangeboden, exemplaren van een jaar eens in de 10 dagen. Als de dieren 2 jaar zijn krijgen de mannen eenmaal in de 2 a’ 3 weken een prooi terwijl de vrouwen op een schema van eens in de 7 tot 10 dagen worden gehouden. Als deze geslachtsrijp worden wat voor vrouwen gemiddeld bij een leeftijd van 3.5 jaar is en minimaal 6kg, dan word het schema aangehouden van een of meerdere prooien eens per 14 dagen.

Bij moeilijke eters ligt vaak een verkeerde setup van de huisvesting ten gronde. Een verbeterde huisvesting en het aanbieden van kuikens aan voedselweigeraars wilt vaak voor wonderen zorgen.

 

Hanteren:  Zoals de inleiding meld stond de Python brongersmai en verwanten, de Python curtus en Python breitensteini, bekend als een slang met een pittig karakter. Dankzij meer kennis over deze soort en vooral het aanbod van nakweek is deze reputatie op zijn minst misplaatst. Veel bloedpythons zijn erg makkelijk te hanteren en ook in hun verblijf niet defensief. Houd er rekening mee dat de Python brongersmai een slang is die ergens gaat liggen wachten tot er een prooi langs loopt. Plotse onrust en beweging in het verblijf kan daardoor voor een reactie zorgen. Door het aanraken of ‘aaien’ van de slang met bijvoorbeeld een slangenhaak weet deze dat er geen prooi geboden word en dan is de voedsel response snel weg. Hierna zijn ze makkelijk uit het terrarium te tillen. Gebruik een slangenhaak alleen voor het aanraken van uw bloedpython of verplaatsen van een lichaamsdeel om deze makkelijker op te pakken. Door hun gewicht en bouw is het optillen van de slang met een dunne slangenhaak sterk af te raden. Dit kan tot kneuzingen en knelling van de ribben en ruggengraat leiden. Eenmaal buiten het terrarium is het noodzaak dat u de slang goed ondersteund. Deze slangen klimmen nauwelijks tot niet en zijn fors. ondersteunt u het lichaam alleen met 2 handen dan voelen ze zich onprettig en worden onrustig opzoek naar houvast. Probeer zo veel mogelijk van het lichaam te ondersteunen met uw handen en onderarmen en plaats het dier zo snel mogelijk op een vaste ondergrond. (doe deze slang niet om uw nek). Bloedpythons willen gedurende dit alles wel eens huffen en puffen. Dit is vaak niet meer dan dat, als deze soort zich bedreigt voelt sissen ze langer en dieper, maken hun lichaam hiermee nog groter en spannen hun spieren. Vaak tongelen ze dan langzaam tot niet. Ook willen ze dan vaak hun staart heen en weer bewegen. Deze soort kan ook uithalen om te bijten zonder in de wel bekende S houding te gaan liggen en een uithaal gaan zeer explosief.

 

Stoelgang:  Wij krijgen vaak vragen hoe vaak een Python brongersmai uitscheid omdat het soms al maanden geleden is. Dit is voor een bloedpython niet ongewoon. Zeker volwassen dieren poepen soms maar eens in de 3 tot 6 maanden en er zijn publicaties van langere periodes. Bloedpythons gaan ontzettend efficiënt om met de voedingsstoffen die ze binnen krijgen. Het lichaam haalt zo veel mogelijk stoffen uit de voeding en hun maag-darm kanaal werkt hier hard aan. Hierom houden zij vaak lange tijd hun fecaliën op om optimaal de stoffen te kunnen nuttigen. Het uraat is vaak ook groot en heel stevig, soms kan men heel duidelijk de uitwerpselen en het uraat voelen aan het einde van hun darmkanaal.

Onze eigen toevoeging als verklaring van dit lange ophouden is dat deze soort in het wild langdurig op eenzelfde plek kan blijven liggen wachten op een prooi en zich niet graag verplaatst. Het is dan onhandig om een snelle stofwisseling te hebben en vaak uit te scheiden, wat betekend dat je van locatie moet wisselen. Gebeurd dit niet bevuil je de eigen plek wat het risico op gezondheidsklachten als ook het aantrekken van roofdieren doormiddel van de geur kan veroorzaken.

Mocht u twijfelen of uw python verstopt is dan kan u een uitscheiding opwekken door het dier in een bad te doen in een laag water niet hoger dan de helft van de slang. Voorkom uiteraard afkoeling van het water dus zet de container bijvoorbeeld in hun verblijf aan de koele zijde. Doe dit alleen met gezonde dieren die geen voedsel aan het verteren zijn. Veel vers water en een ruim verblijf om te kruipen ter stimulatie van de buikwand bevorderd ook de stoelgang.

Let op, dat deze soort maar weinig poept zegt niet dat zij ook geen afval afscheiden. Bloedpythons plassen vaak en veel. Verschoon het substraat dus geregeld.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel