Info - Paludarium, de ventilatie

Vorige Artikel 9 van 10 Volgende

Paludarium, de ventilatie

Een van de punten waar voorheen veel problemen mee waren was het ontstaan van schimmel en bacteriegroei in het paludarium. Een paludarium is een verblijf waar de luchtvochtigheid hoog is en temperaturen constant. Dit zijn uitstekende omstandigheden voor schimmel, bacterie en algengroei. Een kleine hoeveelheid schimmel kan in de meeste gevallen geen kwaad. Zeker niet als de dieren afdoende ruimte hebben om hiervan weg te trekken. Echter kunnen diverse soorten giftige sporen achter laten. Daarnaast tasten veel schimmels de wortels aan van uw planten als bijvoorbeeld de eieren van uw kikkers. Constant vochtige wortels is voor veel planten ook niet goed. Deze kunnen dan gaan rotten.

Bacteriegroei is vaak een groter probleem. Dit kan tot diverse gezondheidsklachten leiden. De ophoping van bacteriegroei is vaak een gevolg van ophoping van afvalstoffen, stagnatie van de luchtstroom en een bijna constant natte omgeving.

Een goede luchtcirculatie speelt in het voorkomen hiervan een grote rol. Deze voorkomt een stagnerende luchtstroom en zorg ervoor dat bijvoorbeeld de wortels van uw planten kunnen drogen. Een hoge RV is goed. Echter is een constant natte bodem, achterwand en wortels niet bevorderlijk. U wilt dus voorkomen dat na het sproeien van het verblijf het erg lang nat blijft. Daarnaast komt ‘verse’ lucht de gezondheid van de bewoners ook ten goede.

 

Circulatie creëren:  U kan deze luchtstroom op diverse manieren stimuleren. De meeste gebruikte methode in Europa is door het gebruik van dubbele ventilatie. Wat dit wilt zeggen is dat een verblijf op twee punten een ventilatieopening heeft. Vaak een aan de voorkant, vlak boven de bodem onder de opening van het verblijf en een bredere strook bovenop het terrarium. Vaak in het midden of dichter bij de achterwand. Deze ventilatie bestrijkt 15% tot 50% van de bovenzijde van het paludarium. Warme lucht stijgt en verlaat via het luchtrooster in het plafond van uw verblijf het terrarium. Hierdoor ontstaat er een ‘lage druk’ gebied waardoor via het ventilatierooster aan de voorzijde lucht van buiten word aangetrokken het terrarium in. Op deze manier ontstaat er een continue luchtstroom van voor naar achter door het verblijf. Deze opzet heeft zich bewezen zeer effectief te zijn. Er kan weinig misgaan met deze methode en vergt weinig aandacht noch onderhoud. Eventueel kunt u de ventilatiestroken vergroten of verkleinen om zo de snelheid te bepalen waarin de bak ‘opdroogt’ na het sproeien.

Echter kan het verlaten van deze luchtstroom via het plafond ook een nadeel zijn. Op deze manier kan de RV/LV te snel dalen en warme lucht het verblijf verlaten als dat er mogelijk koude lucht uit de omgeving het terrarium word ingetrokken. Bij veel ventilatie kan dit erg veel invloed hebben om zowel de RV als temperatuur. Zeker als het gaat om een show paludarium in de huiskamer waar de omstandigheden sterk afwijken van die in het paludarium in tegenstelling tot bijvoorbeeld in een aparte reptielenkamer. Door het oppervlakte van uw ventilatieopeningen te vergroten of verkleinen kan u dit enigszins manipuleren. Waar u ook voor kan kiezen is een meer gesloten systeem.

Een dergelijk systeem word in Europa weinig gebruikt maar kent in bijvoorbeeld Amerika aan grotere populariteit. Deze verblijven zijn vaak aanzienlijk meer gesloten en hebben niet de bekende dubbele en grote ventilatieoppervlaktes als in een gewoon dubbel geventileerd systeem. Maar vaak een enkele dunne strook in het plafond met mogelijk slechts enkele kleine openingen in de voorkant. Hierdoor verlaat minder warmte en vochtigheid direct het verblijf. Bij dit systeem is het een stuk makkelijker om een hoge RV en constante temperatuur te onderhouden. Maar dient er een luchtcirculatie op een andere manier gestimuleerd to worden. Vaak word dit gedaan doormiddel van kleine 12volt PC ventilatoren. Deze worden strategisch geplaatst om zo een luchtcirculatie te bevorderen. Een van de methodes is door boven de achterwand ventilatoren te plaatsen die richting de voorzijde van het paludarium blazen. De anderen hangen boven de voorruit en deze blazen naar beneden het terrarium in langs de voorruit. Dit voorkomt ook condens op de ramen. Deze methode voorkomt stagnerende lucht en behouden een hoge RV terwijl u toch een continue verplaatsing van de luchtstroom heeft. Dit betekend echter ook dat er geen afvoer is van warme lucht en daarmee te hoge temperaturen kunnen ontstaan. Gebruik bij dit systeem dus altijd een thermostaat en plaats een ventilator die zo nodig warme lucht het verblijf uit duwt.

 

Lichtkap:  Een Paludarium heeft vaak een aparte lichtkap. Hierin zit alle verlichting en andere techniek weg uit het zicht en bereik van de kikkers. Door hier gebruik van te maken kan u een hybride maken tussen 2 bovenstaande opties. Kies voor een terrarium met een dubbele ventilatie en plaats hier direct op de lichtkap. Deze lichtkap voorziet u van ventilatoren achterin de kap. Het aantal is afhankelijk van het formaat van uw verblijf. Deze ventilatoren sluit u aan op een tijdklok. Die om specifieke tijden de ventilatoren laat draaien. Wat er in een dergelijk systeem gebeurd is dat u de mate waarin er verse lucht uw terrarium in en uit gaat kan controleren. Zet bijvoorbeeld de ventilatoren aan in de ochtend, en vlak na het sproeien om zo alles sneller te laten drogen en rotting van wortels te voorkomen. Daarnaast trekt u dan verse lucht het verblijf in. Als de ventilatoren uitstaan is het makkelijker om temperatuur en een goede RV te behouden. Maar beide makkelijk te laten dalen door deze ventilatoren aan te zetten. Nadat u met dit systeem getest heeft vergt het weinig onderhoud. U kan ook een ventilator aansluiten op een thermostaat die aan gaat als de temperatuur boven een bepaald niveau komt. Zo trekt u wanneer nodig warme lucht het verblijf uit.

 

Meten is weten:  Er zijn diverse meters die de luchtvochtigheid van uw verblijf meten. Meten is weten dus wij raden aan bij het opstarten van een paludarium deze op verschillende plekken te plaatsen en zo te controleren en eventueel aanpassingen te doen. Er zijn diverse analoge hygrometers en deze werken in algemene zin goed maar zijn erg gevoelig. Digitale meters zijn vaak accurater.

 

Condens op de ramen? Plaats voor, bovenin uw verblijf een ventilator en laat deze langs uw raam blazen. Condens verdwijnt zo snel en u behoud een mooi zicht op uw planten en bewoners.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel