Info - Paludarium, het water

Vorige Artikel 8 van 10 Volgende

 

Paludarium, het water en vochtigheid

Vocht en watervoorziening spelen in het paludarium een grote rol. De planten en vele soorten bewoners verlangen een hoge luchtvochtigheid. Gemiddeld is de luchtvochtigheid in het paludarium overdag 70 tot 80% en na het sproeien en in de nacht 90% tot 100%. De luchtvochtigheid kan u meten met verschillende types hygrometers. Waarvan de digitale vaak accurater zijn als de analoge. Let erop dat de luchtvochtigheid tussen dichte beplanting en langs een waterval of stroom aanzienlijk hoger is dan die van de algehele omgeving. Bedenkt u ook dat al houden vele (gif)kikkers van een vochtige omgeving, deze niet altijd van een geheel natte omgeving houden. Meer hierover in het deel ‘Info - Paludarium, de ventilatie’. Er zijn diverse manieren om uw paludarium te bevochtigen:

 

Sproeien:  Doormiddel van sproeien verhoogd u de luchtvochtigheid en bootst u regen na. Er zijn hier diverse sproeiers voor op de markt van 1 tot 5liter. U kan met deze sproeiers handmatig gemakkelijk specifieke plaatsen in uw paludarium (extra) bevochtigen zoals de wortels van planten of een achterwand en geeft dus meer controle over welke zones vochtig zijn en niet. Een nadeel is dat dit tijd kost en vaak dagelijks tot meerdere malen per dag moet gebeuren. Voor veel hobbyisten is dit niet altijd mogelijk.

Daarom word er vaak gekozen voor een regensysteem. Een regensysteem bestaat uit een aantal sproeikoppen die gemonteerd zijn aan het plafond van het paludarium. Deze sproeikoppen zijn via buisjes verbonden aan een externe pomp op een reservoir. Dit regensysteem kan u aansluiten op een tijdklok (met secondetimer) en daarmee zo nodig meerdere malen per dag kort besproeien. Dit verhoogd uw luchtvochtigheid erg goed omdat de sproeikoppen het water goed vernevelen. Veel kikkers worden ook extra actief na een regenbui. In een typisch geventileerd paludarium sproeit men gemiddeld 2 a 3x per dag. Gedurende 20 tot 60 seconden. Dit verschilt echter per situatie. Ventilatie, temperatuur en beplanting hebben allemaal invloed op de luchtvochtigheid en verschillende planten en gifkikkers hebben van nature andere eisen. Draai een bak daarom eerst goed in voor u er bewoners aan gaat toevoegen. Dit geeft u de kans aanpassingen te doen die aansluiten op de eisen die de toekomstige bewoners gaan stellen.

 

Stroompjes en watervallen:  Bewegend water als stroompjes en watervallen verhogen de luchtvochtigheid ook erg goed. Een voordeel hiervan is dat u de luchtvochtigheid verhoogd zonder water toe te voegen zoals gebeurd bij het sproeien met een handpomp of regensysteem. Niet alleen is een mooi stroompje of waterval in uw paludarium een mooie toevoeging. Ook is dit een plek waar veel bewoners zich in de buurt van bevinden en een geschikte plek om mossen te laten groeien. Let op dat sproeien zeker nog nodig is, maar onderhoud van een hogere luchtvochtigheid is met het gebruik van bewegend water aanzienlijk gemakkelijker. Er zijn verschillende fabrikanten die kant en klare watervallen aanbieden. U kan er ook zelf voor kiezen om zelf een stroompje of waterval te maken.

 

Naast sproeien en watervallen zijn er diverse producten waarmee u de luchtvochtigheid van uw paludarium kan verhogen. Zo zijn er externe luchtbevochtig apparaten die een fijne mist in uw paludarium blazen. De zogenoemde ‘Fog’ apparaten. Deze verhogen de luchtvochtigheid gemakkelijk zonder oppervlaktes nat te maken en geeft een mooi effect in uw paludarium. Er zijn ook ‘foggers’ voor in het watergedeelte. Deze geven een mist over de bodem en het wateroppervlakte door het water sterk te vernevelen. Deze verhogen de luchtvochtigheid minder goed als de externe foggers noch sproeien maar geven wel een mooi effect. Nadelig is dat deze apparaatjes vaak erg warm worden en zo (tijdelijk) effect hebben op de water temperatuur. Gebruik deze dan ook alleen in paludaria met een groot water reservoir.

 

Het water:  Er bevind zich veel water in een paludarium. Daarom is de kwaliteit van dit water ook van belang. Probeer langdurig stagnerend water te voorkomen. Hier kan afval in ophopen en is daarmee een broeihaard voor verschillende bacteriën. Dit kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Stroompjes en watervallen helpen hier erg goed in. Wat ook mogelijk is om een bruissteentje aangesloten op een luchtpomp in het watergedeelte te plaatsen. Deze zorg ervoor dat water in beweging blijft en verhoogd de luchtvochtigheid. Ververs eens per week tot maand 50% van het water in uw watergedeelte.

 

Watervoorbereiders:  In kraanwater zitten diverse stoffen die schade kunnen toebrengen aan uw bewoners en effect hebben op het kleine biologisch systeem in uw paludarium. Deze stoffen verschillen per woonplaats en type waterleidingen. Er zijn er voor aquaria diverse ‘watervoorbereiders’ te verkrijgen zoals de Easylife filtermedium en Tetra aquasafe. Deze middelen binden zich aan schadelijke stoffen in het water die anders effect op de bewoners kunnen hebben.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel