Info - Paludarium, de bodem

Vorige Artikel 7 van 10 Volgende

Paludarium – de bodem

De bodem is een belangrijk onderdeel van het paludarium en een die we op vele manieren kunnen opzetten. Een van de belangrijkste onderdelen is dat we een vochtige bodem willen creëren die echter niet constant nat is. In een terrarium waar 3 maal per dag een zekere hoeveelheid water het verblijf in word gesproeid kan dit lastiger zijn dan het lijkt. Daarnaast willen we een bodem waar planten en/of mossen op kunnen groeien en de kikkers zich prettig op voelen.

 

Drainage: Om te voorkomen dat onze bodem te nat word is het afvoeren van de grote hoeveelheden water die hier terecht komt zeer belangrijk. Een natte en verzadigde bodem is een ideale plek voor schadelijke bacteriën en schimmels om te manifesteren. Ook wortels van planten kunnen gaan rotten wanneer deze constant in een natte bodem staan. Een drainagelaag zorgt dat overtollig water dat in de bodem terecht komt niet in constante aanraking komt met het substraat. Een simpele en goedkope manier om dit te doen is doormiddel van een dikke filtermat of een laag hydrokorrels met daarover een fijne filtermat of drainage mat.

Hydrokorrels zijn vaak gemaakt van klei en dit bied een goed poreus oppervlakte voor diverse micro-organismen die zich zullen voeden met afvalstoffen die in uw drainagelaag terecht komen. Daarnaast blijft er voldoende ruimte tussen de korrels voor enige beweging van het water. Dit voorkomt stagnatie van deze waterlaag wat bacteriegroei tegen gaat. Een stilstaande laag water met veel bacteriën kan anders gaan stinken. Een nadeel van hydrokorrels is hun gewicht wanneer deze verzadigd zijn en ze zijn lastiger te vervangen en schoon te houden.

Filtermatten zijn licht gewicht en zo nodig gemakkelijk te vervangen en verschonen of bijvoorbeeld te vormen. Hierdoor zijn deze zowel in tijdelijke (quarantaine) verblijven en vol beplante paludaria zeer goed te gebruiken. Door strategisch delen weg te snijden creëert u poeltjes waar kikkers kun kikkervisjes kunnen afzetten of plekken om pompjes te verschuilen. Gebruik een filtermat met een grove dichtheid om genoeg beweging in de drainagelaag te behouden en stagnatie te voorkomen.

Leg over deze Hydro korrels en/of grove filtermatten een antiwortel of drainagedoek. Het is belangrijk dat dit doek een fijne structuur heeft maar wel snel genoeg water door laat. Deze doek voorkomt dat de (dikke) laag substraat die bovenop de drainagelaag komt te liggen in de drainagelaag zakt en zo alsnog contact maakt met het overtollige water.

Vervolgens kan u deze laag bedekken met een substraat. Dit kan een dikke laag aarde zijn, plaatmos of stukken boomschors en turfplaten bedekt met bladeren. De keuze hierin is afhankelijk van uw doel, de beplanting en de inwoners.

 

De aflopende bodem:  Een andere veel gebruikte methode om water af te voeren is doormiddel van een ‘dubbele’ glazen bodem. Bij deze methode heeft het paludarium een verhoogde bodem die schuin afloopt vanuit het hoogste deel aan de achterwand aflopend naar voren waar een ‘gootje’ is om overtollig water op te vangen en een klein zichtbaar watergedeelte te creëren waar men een pompje in kan leggen en kikkers hun kikkervisjes kunnen afzetten. Op deze bodem kan men plaatjes turf, mos, varenwortel of kunstmatig web leggen met daarover een laag bladeren waar de kikkers zich graag tussen verstoppen. Deze methode is ook ideaal voor het aanleggen van een stroompje en als basis voor diverse mossen.

Voorkom uiteraard dat de pomp de kikkervisjes kan opzuigen. U kunt dit op een simpele manier voorkomen door een filterspons te pakken en hierin een opening te snijden waar de pomp in word gelegd. Naast dat deze voorkomt dat er een kikkervisje word opgezogen dient deze ook als barrière voor vuil dat de pomp kan blokkeren. Bij deze methode is er minder ruimte om de bodem te gebruiken als een biologisch filter maar is wel aanzienlijk makkelijker te reinigen en u loopt geen risico op stagnerend water in de bodemlaag. Dit is sinds jaar en dag een van de favoriete methodes om te gebruiken bij een bevloeide achterwand

 

Kunstmatig:  Als alternatief voor een glazen aflopende bodem kan men ook kiezen voor een bodem gemaakt van tempex en/of PUR schuim met daarover een dekkende laag als Elastopur welke word bedenkt met varenwortelgruis of turfstrooisel. Dit kan erg mooi zijn doordat er gemakkelijk een geheel gevormd kan worden tussen de achterwand en bodem. Met deze methode kan u een of meerdere bassins creëren die zowel dienen voor de opvang van water als het afzetten van kikkervisjes. Met deze methode is het makkelijk zelf de gang van stroompjes en watervallen te bepalen door deze uit te snijden in het tempex of PUR.

 

Stagnatie voorkomen:  Zoals ook gemeld in het onderdeel ‘Paludarium info - Water’ is het van belang langdurig stagnerend water te voorkomen. Een drainagelaag kan een opvang zijn voor een grote hoeveelheid water welke bij langdurige stilstand voor bacteriegroei kan zorgen. Daarom wilt men hier beweging in brengen. Doordat er bij deze manier een waterbassin onderin het verblijf ontstaat is het gemakkelijk om een pompje in dit deel te plaatsen. Deze pomp kan gebruikt worden om een stroompje of waterval mee te maken.

De bodem speelt een belangrijk onderdeel in het kleine biologisch systeem in uw paludarium. Wanneer goed opgezet en onderhouden gaan er in deze bodem vele bacteriën en micro-organismen leven die diverse afvalstoffen afbreken. Doordat de pomp het water door deze filtermatten of hydrokorrels heen trekt zorg dit ervoor dat al het water met deze bacteriën in contact komt en verwerkt word. De wortels van planten spelen hierin ook een groot deel, deze halen diverse stoffen uit de bodem. Een dergelijke bodem is vergelijkbaar met een biologisch filter in het aquarium. Verwijder eens per week tot maand eventueel overtollig water doormiddel van hevelsysteem of afvoerpunt in de bodem.

 

Overloop:  Door de warmte en ventilatie verdampt er een groot deel van het water dat in het paludarium terecht komt. Het kan echter zijn dat er meer water in uw paludarium terecht komt dan deze verlaat en overtollig water in constant contact komt met de bodembedekker of zelfs overspoelt. Pas dan uw sproei frequentie of duur aan. Het kan gebeuren dat ondanks deze aanpassingen er teveel water in uw paludarium terecht komt, bijvoorbeeld door een defect in de timer van het regensysteem. Hierom is het toepassen van een overloop, vergelijkbaar als een gebruikt bij aquaria verstandig. Deze overloop zorgt ervoor dat overtollig water het paludarium verlaat en via een afvoer verwijderd word. Denk eraan dat er geen kikkers of kikkervisjes in de drainagebuis terecht kunnen komen. Dek deze daarom altijd af met een stukje gaas of pantykous. Zorg ervoor dat de overloop zich altijd net op de watergrens bevind. Zodat eventueel overtollig water over de buis stroomt, de buis in en vervolgens afgevoerd word.

 

Aankleding en onderhoud:  De bodem van een paludarium is bij goede drainage en luchtcirculatie vaak vrij onderhoudsvrij. Naast dat deze als opvang voor water dient is het ook een groot onderdeel van het territorium en leefomgeving van veel gifkikkers. Zij vinden hier hun voer,verschuilen zich en sommige soorten leggen er hun eieren. Voor bodembewonende soorten raden we daarom aan de bodem te bedekken met een laag gedroogde bladeren en stukken hout, schors en varenwortel snippers. Tussen deze laag bestaan kleine microklimaten met elk hun eigen temperatuur en luchtvochtigheid. Hierdoor bieden we een grote schuilplaats met vele keuzes en opties.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel