Info - Paludarium, de achterwand

Vorige Artikel 6 van 10 Volgende

Paludarium, de achterwand

Een wand vol met diverse bromelia’s, varens, klimplanten en mossen. Het is een prachtig gezicht en de achterwand bepaald een groot deel van de uitstraling van het paludarium of natuurlijk ingericht terrarium. Door slim met diepte om te gaan kunnen we een relatief klein terrarium aanzienlijk groter laten lijken. Veel gifkikkers en kleine tropische hagedissen bewonen van nature tegen en in vol beplante bomen en zullen dus veel tijd spenderen tegen deze wand. Het plaatsten van een achterwand kan dus in veel gevallen ook het leef oppervlakte van uw terrariumdier vergroten. Er zijn diverse materialen die we kunnen gebruiken om een achterwand te plaatsen in het paludarium elke met hun eigen toepassing en voor en nadelen.

 

Varenwortel:  Varenwortel platen zijn van oudsher een favoriet voor het gebruik als achterwand in paludariums en andere tropische onderkomens. Dit omdat deze bekend staan dat er in de juiste vochtige omstandigheden spontaan diverse soorten mossen en varens uit kunnen groeien. Deze zijn afkomstig van sporen en wortels die zich in de stam van de boomvaren bevinden. Dit kan met genoeg vocht, geduld en licht zorgen voor een fantastisch weelderig groene en beplante achterwand. Epifyten, mossen en klimplanten groeien er makkelijk op.  (boom)Varenwortel platen en stammen zijn zeer duurzaam en gaan ontzettend lang mee. Zelfs als de wand niet begroeit is ziet het er zeer natuurlijk uit. Varenwortel platen zien er erg natuurlijk uit maar zijn plat. Hierdoor is het moeilijk om met alleen deze platen diepte te creëren en gebruikt men voor dit doel voornamelijk de inrichting als houtstammen en schors.  Een varenwortel achterwand komt het beste tot zijn recht als deze bevloeit of beneveld word. Dit kan doormiddel van een buisje bovenaan de achterwand waar allemaal kleine gaatjes in geboord zijn. Deze buis sluit men aan op een pompje in het waterbassin welke water omhoog over de achterwand heen pompt. Een constante bevloeiing is niet aan te raden. Zolang de varenwortelplaten vochtig zijn zullen mossen en varens goed groeien. De frequentie is daarmee afhankelijk van de drainage, luchtvochtigheid, temperatuur en verdamping. Houd er rekening mee dat droge varenwortel uitzet als deze vochtig word. Zet deze dus niet strak tegen elkaar als u deze tegen de achterwand bevestigd. Als de platen gaan uitzetten kan dit spanning op het glas van uw paludarium geven en barsten en scheuren ten gevolge hebben.

Voorheen werd de meeste varenwortel geëxporteerd uit Zuid Amerika (voornamelijk Brazilië). Tot deze een export verbod oplegde omdat de oogst van deze boomvarenwortel niet duurzaam was en er zeer veel boomkap aan te pas kwam. Tegenwoordig zijn er diverse kwekerijen in onder andere Nieuw Zeeland die ook exporteren naar Europa en op een duurzame manier boomvarenwortel kweken. Veelal de meeste varenwortel platen en materialen zijn afkomstig van de Dicksonia squarrosa en Dicksonia fibrosa. De zogenoemde ‘harde varenwortel’ materialen zijn afkomstig van Xaxim soorten.

 

Kurkplaten:  Geperste kurkplaten zijn een relatief goedkoop materiaal. De meeste kurkplaten worden in een dikte van 10 tot 20mm aangeboden. De donkere kleur en structuur geven een matig natuurlijke uitstraling. Om diepte te creëren kan u eventueel meerdere stukken of lagen op elkaar plakken of met een vork meer reliëf creëren. Stevige klimplanten kunnen er tegen klimmen maar vaak zullen epifyten er niet goed op groeien.

In zeer vochtige terraria zullen kurkplaten uiteindelijk zacht worden en gaan afbrokkelen. Gebruik deze platen daarom vooral in tijdelijke verblijven of in drogere delen van het paludarium. Door te voorkomen dat de achterwand in contact staat met de vochtige bodem verlengt u de levensduur.

 

Cocosmatten:  Matten van gewoven kokosvezels kunnen ook worden gebruikt. Klimmende planten wortelen er gemakkelijk op vanwege de losse en open structuur. Daarnaast kan u er gemakkelijk epifyten tegenaan pinnen. Het nadeel is echter dat deze matten bij slechte ventilatie en vooral veel vocht kunnen gaan schimmelen en verkleuren. Beste deze dus te gebruiken in ‘drogere’ verblijven. Hierdoor zullen mossen er weinig op groeien. Om te voorkomen dat de wand in constante aanraking is met vocht is het verstandig om deze niet in contact te laten komen met de vochtige bodem. Hierdoor verkleint u de kans op schimmels aanzienlijk en verlengt u de levensduur.

 

Zelfbouw:  Voor de echte creatieveling is het zelf maken van een achterwand een goede optie. Door zelf een achterwand te maken heeft u volledige controle over de dieptewerking, plaatsing van watervallen of stroompjes en eventuele plateaus voor de bewoners. Een goed doordachte achterwand kan er zeer natuurlijk uitzien en is zeer duurzaam. Afhankelijk van de gebruikte materialen zullen mossen, klimplanten en sommige epifyten zich tegen de wand kunnen vestigen.

Als basis voor een zelfbouw wand word veel geperste tempex (isolatie) plaatmateriaal gebruikt. Tempex is gemakkelijk te bewerken met een mes of kleine verfbrander (draag een mondkapje en ventileer goed). Met PUR schuim kan u plekken opvullen en tropisch hout, wortel of bijvoorbeeld boomschors vast zetten in de wand. Plaats een PVC buis door de wand zodat u makkelijk kabels voor bijvoorbeeld pompjes en mistapparaten kan wegwerken en wanneer nodig vervangen. Verbind eventueel de achterwand aan de bodem om zo een geheel te vormen. Door op diverse plaatsen in de wand potten te verwerken kan u plaats bieden voor planten. Verstandig is om deze potten te voorzien van een gat of buisje dat leid naar de bodem om overtollig water af te voeren. Gebeurd dit niet kunnen de wortels van uw planten gaan rotten door de constante blootstelling aan een te natte ondergrond.

Om de achterwand af te werken kan er gekozen worden voor diverse smeersels. Denk hierbij aan Elastopur waarin een dekkende laag varenwortelgruis, turfstrooisel of cocopeat aarde word geduwd. Meng hierdoor vergruisd spagnum mos. Dit mos bevat vaak nog allerlei sporen en dient als goede basis voor de groei van diverse mossen.

 

En zo zijn er vele meer materialen. Het belangrijkste is dat de wand gezien word als een manier om het paludarium aantrekkelijker aan te kleden, het leef oppervlakte voor uw gehuisveste dieren te vergroten en bijvoorbeeld de luchtvochtigheid te verhogen doormiddel van een constante bevloeiing of watervallen/stroompjes. Het belangrijkste is dat u materialen gebruikt die goed tegen vocht kunnen, nauwelijks schimmelen en bij voorkeur een goed houvast bieden voor mossen en planten. 

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel