Info - Paludarium , verlichting

Vorige Artikel 5 van 10 Volgende

Paludarium – Verlichting

Wie een stukje regenwoud nabootst wilt hier natuurlijk optimaal van kunnen genieten. Alles goed kunnen zien en waarnemen is hier dus een belangrijk onderdeel in. Maar de verlichting heeft ook een ander belangrijk doel. Een paludarium zit vaak vol met planten en al deze planten hebben onder andere licht nodig om te kunnen groeien en bloeien. Om het simpel te plaatsen gebruiken planten licht om doormiddel van fotosynthese CO2 om te zetten in zuurstof. In dit proces komen stoffen vrij die de planten nodig hebben om te overleven en groeien. Een matige of eenzijdige verlichting kan dus zorgen dat uw planten simpelweg te weinig voedingstoffen aanmaken en uiteindelijk sterven. Er zijn een aantal kenmerken van een lamp waar u op kan letten bij het uitzoeken van de juiste lampen voor uw terrarium / paludarium.

 

Golflengte:  Planten maken vooral gebruik van zichtbaar licht in het blauwe spectrum (400-500nanometer). Welke invloed heeft op de groei en gezonde ontwikkeling van de plant en het rode spectrum (650-750nanometer). Welke nodig is voor het bloeien en de ontwikkeling van vruchten. Het is dus zeer belangrijk voor uw plantengroei en ontwikkeling dat deze worden bloot gesteld aan licht dat in dit spectrum valt. Wat betekend dat we lampen zoeken die bij voorkeur beide onderdelen van het lichtspectrum uitstralen. Bijna alle lampen worden geleverd met een diagram waarop het lichtspectrum dat de lamp uitstraalt staat afgebeeld.

 

CRI waarde:  De CRI waarde (Color Rendering Index) of kleurweergaveindex geeft weer hoe u kleuren waarneemt onder een lamp vergeleken met de eigenlijke zichtbare kleurweergave in zonlicht. Dit is niet alleen van belang voor de bewoners en planten. Maar ook hoe wijzelf de kleuren waarnemen. Op lampen word de CRI waarde uitgedrukt in procenten. Hoe hoger het percentage hoe dichter de kleurweergave bij de natuurlijke kleuren zit.

CTT waarde: De kleurtemperatuur word aangegeven in Kelvin (K). Op lampen word deze waarde aangegeven als de CCT waarde. Natuurlijk daglicht zit in het ‘witte lichtspectrum wat gemeten word van 4500K tot 6500K. Veel gloeilampen geven een zogenoemd geel licht dat gemeten word van 3500K tot 4500K. Voor een goede plantengroei zijn lampen die zo veel mogelijk een gelijke kleur als daglicht uitzenden belangrijk. Denk dus aan lampen die een kleur licht geven van 5500K tot 6000K.

Veel TL buizen hebben een zogenoemde kleurcode. Deze kleurcode begint met de CRI waarde en dan de CTT waarde. Als voorbeeld; veel standaard TL buizen hebben kleurcode 830. Het eerste cijfer, in dit geval de 8 geeft aan dat de CRI waarde 80% tot 89% is. Daarna word de CTT waarde weergegeven oftewel de Kelvin. Dit is 30 wat staat voor 3000K. Deze lamp toont dus 80% tot 89% van de natuurlijke kleurweergave en zit met 3000K in het gele lichtsprectrum. Een goede daglichtlamp heeft een kleurcode van bijvoorbeeld 960. Dit betekend dus een CRI waarde van 90% tot 99% en een CCT van 6000K.

 

Lumen en Lux:  Als we bepaald hebben welk type licht we nodig hebben. Gaan we naar het volgende punt, Lumen en lux. Lumen is de hoeveelheid licht die een lichtbron uitstraalt. Lux is de hoeveelheid gemeten licht dat een oppervlakte weerkaatst/ontvangt. Zonlicht geeft 100.000. tot 130.000 Lumen. Natuurlijk word dit gefilterd door diverse barrières waardoor de gemeten daglicht op een zonnige dag bijvoorbeeld ‘maar’ 10.000 tot 20.000 lumen is en op een bewolkte dag slecht 1000Lumen. S’Nachts word gemiddeld 0.5 Lumen gemeten wat Nihil is.

De hoeveelheid Lux is afhankelijk van de hoeveelheid licht die op een oppervlakte word gemeten. Het verschil tussen Lux en Lumen is het goed te begrijpen door het gebruik van een reflector. Als achter een lichtbron een reflector geplaatst wordt, dan blijft de hoeveelheid Lumen (de hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt) hetzelfde, maar op het oppervlakte waar de lichtbron met reflector op gericht is, neemt de hoeveelheid Lux (de hoeveelheid licht op een oppervlak) toe. Plaats een gematteerd stuk glas tussen de lamp en reflector en de gemeten lux op het oppervlakte is aanzienlijk lager. Afstand speelt ook een grote rol. De aangegeven Lumen op een lamp kunnen op 20cm afstand soms al gehalveerd zijn afhankelijk van de concentratie van die lichtbundel.

Dat zonlicht 100000Lumen is betekend natuurlijk niet dat u dit hoeft na te bootsen in uw paludarium. Het gaat hier nu om een klein oppervlakte. Daarnaast houden veel reptielen en amfibieën niet van heel veel licht. Zeker soorten niet die van nature op de bodem van een tropisch woud leven. Zorg dus dat u voldoende licht bied voor de planten om te groeien. Maar ook afdoende plekken voor de bewoners om zich te verschuilen of afwenden van verlichting. Zoals in alle gevallen, bied opties.

 

Welke lampen zijn te gebruiken?  Voor paludaria tot 50 a 60cm hoogte kan men vaak prima af met TL verlichting. Het voordeel van deze lampen is dat ze het licht erg goed verspreiden. Deze hebben echter vaak niet genoeg bereik in diepere verblijven. Zeker als er diverse barrières zijn als planten en takken etc. Door gebruik te maken van reflectors achter uw TL balk een deel van het anders 'verloren' licht naar beneden gestraald worden en heeft u een hogere lichtopbrengt per wattage.

PL Buizen zijn als het ware dubbel gevouwen TL buizen. Hierdoor is hun wattage en daarmee hoeveelheid licht op eenzelfde oppervlakte aabzienlijk hoger. Plaats ook een reflector achter de PL. Hiermee reflecteert u licht wat normaal verloren zou gaan het paludarium in. 

Compactlampen die vooral aangeboden worden ter UVB verlichting zijn er ook met alleen daglicht of speciaal voor planten. De kleur van deze lampen komt erg dicht bij die van natuurlijk licht. Door de vorm van de lamp word in verhouding meer licht op een kleiner oppervlakte uitgestraald. Een nadeel is dat net zoals bij TL verlichting het licht erg verspreid word dus hang de lamp horizontaal met een reflector erachter. Deze lampen kan men het beste gebruiken boven lage verblijven tot 50cm hoog

Halogeen en spot lampen:  Om in hogere terraria de bodem goed te verlichten zijn bijvoorbeeld halogeenspotjes of radium lampen erg geschikt. Deze geconcentreerde stralers zullen hun licht dieper het verblijf in stralen waarmee u specifieke plaatsen kan uitlichten. Echter is de verspreiding lager waardoor er meerdere nodig zijn om een verblijf volledig te verlichten. Daarom worden in grote verblijven deze lampen vaak in combinatie met Tl/PL verlichting gebruikt. Een nadeel aan deze lampen kan de warmte zijn die ze uitzenden. Halogeen en spotlampen zetten een groot deel van de gebruikte energie om in warmte. Dit maakt ze erg geschikt als warmtelamp voor zonaanbidders. Maar in een verblijf waar men gematigde warmte verlangt kunnen door deze lampen de temperaturen te hoog worden. Gewone spotlampen zenden vaak vooral licht in het gele lichtspectrum uit en zijn hierdoor dus niet geschikt voor het stimuleren van plantengroei. Let dus op dat u lampen uitzoekt die licht uitzenden in het juiste spectrum.

LED:  De technieken binnen LED verlichting zijn sterk toegenomen. De hoeveelheid licht en kleuren van het lichtspectrum zijn aanzienlijk verbeterd. En enkele LED module zend echter vaak een zeer beperkt deel van het lichtspectrum uit. En daarom moeten deze in series en reeksen geplaatst worden van verschillende kleuren om zo een volledig spectrum voor de planten te kunnen bieden. Tegenwoordig is er diverse LED verlichting speciaal voor aquaria en plantengroei. Het voordeel van LED is de hoeveelheid licht die ze uitstralen bij een in verhouding laag wattage. Echter is de bundel aanzienlijk geconcentreerder, ook hierdoor zullen de LED in series geplaatst moeten worden om een groter oppervlakte van de benodigde hoeveelheid licht te voorzien. Een ander voordeel is dat LED tegenover spotlampen aanzienlijk minder energie verliezen in warmte. Daarmee zijn deze efficiënter en hebben ze minder invloed op de temperaturen.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel