Info - Supplementen

Artikel 1 van 10 Volgende

Supplementen

Er zijn vele supplementen. Calciumpreparaten, mineraal en vitaminepoeders en vloeistoffen worden door vele fabrikanten aangeboden. Net als bij vele andere materialen verschillen de toepassingen en te gebruiken supplementen per soort en hun behoeftes. Dit is voornamelijk afhankelijk van hun dieet maar ook bijvoorbeeld de geboden UVB. In dit segment beschrijven wij hoe men deze supplementen kan gebruiken en waarom.

 

Waarom supplementen?  Let op dat supplementen in geen geval een vervanger zijn voor goede verlichting en een voedzaam en rijk dieet. Verdiep u goed in de behoeftes van uw dieren en bied een goed afgestemd en kwalitatief hoogwaardig dieet. Deze vormt de basis voor goede opname van belangrijke stoffen.

Het kan echter zijn dat we onze dieren niet kunnen bieden wat ze van nature behoeftig zijn. Dit kan komen doordat bepaalde materie die ze van nature eten niet voorhanden zijn. Zoals een specifieke plant(en) of insect(en). Reptielen hebben deze stoffen echter wel nodig voor een goede ontwikkeling van diverse lichaamsfuncties als het zenuwstelsel en botopbouw. Daarnaast verhoogt dit de weerstand en zijn ze weerbaarder. Een vitaal dier is actiever, beter van kleur en bouw en plant zich gemakkelijker voort. Om deze stoffen alsnog te kunnen bieden kunnen we gebruik maken van supplementen.

 

Calcium - Fosfor (Ca:P)  Calcium en fosfor zijn een belangrijk onderdeel in de opbouw van onder andere het skelet en de spieropbouw van reptielen en amfibieën en wat dat betreft voor vele andere levende wezens. Een tekort aan calcium kan voor diverse gezondheidsklachten zorgen zoals zwakke, kromme en slecht ontwikkelde botten. Een slechte opbouw van tanden en een grotere kans op breuken als een slechte ontwikkeling van eieren en eventuele  jongen. Daarnaast speelt calcium een grote rol bij het overbrengen van prikkels door zenuwen en het neurologisch stelsel.

De juiste calcium op fosfor verhouding is 2:1, 2(CA) op 1(P).

Calcium kan nauwelijks worden over gedoseerd als de vitamine (D) huishouding juist is. Een eventueel teveel word door het lichaam afgevoerd via de urine of uraat. Bij een te hoge vitamine D3 kan er echter een teveel aan calcium worden opgenomen. Meer hierover later in dit stuk en in het onderdeel UV(B) verlichting.

Ook mineralen kan men niet over doseren. Een tekort komt bij een rijk dieet nauwelijks voort gezien deze maar in verhouding lage hoeveelheden nodig zijn. Maar een tekort kan wel degelijk voor gezondheid en weerstandproblemen zorgen als slechte voortplanting. Dit kan dus des gewenst toegevoegd worden via supplementen.

 

Diverse vitamines en hun werking:

- Vitamine A:  Dit Vitamine zit vooral in dierlijke vetten en de natuurlijke kleurstof caroteen als een pre-vitamin. Dit vitamine is vooral belangrijk voor de ogen en de huid. Een tekort van dit Vitamine uit zich vaak in een slechte vervelling en oogproblemen die zich uiten in geïrriteerde en verdikte ogen. Dit komt vrij weinig voor bij een gevarieerd dieet en zit in vele supplementen.

Een overdosis vitamine-A kan ervoor zorgen dat de vitamine D opname onderdrukt word. Daarnaast kan dit vitamine zich ophopen in de lever en voor leverschade zorgen.

- Vitamine B:  ook wel Thiamine genoemd speelt een belangrijke functie voor de huid, spijsvertering en zenuwstelsel. Vooral vitamine B1 is belangrijk voor het juist functioneren van het zenuwstelsel. Een tekort van dit vitamine kan vooral voorkomen bij visetende dieren en is het meest bekend bij visetende slangen. Veel vissen bevatten namelijk een stof die vitamine B1 afbreekt. Dit gebrek uit zich in diverse neurologische problemen zoals spierspasmes en ongecontroleerde bewegingen. De dieren lijken vaak een evenwichtsstoornis te hebben. Let dus goed op de vis die u voert en voeg voldoende Vitamine B toe aan hun dieet. Voor herbivoren zit vitamine B voornamelijk in peulvruchten en gist. Carnivoren halen het uit vlees. Overdosering van vitamine B is niet mogelijk. Dit is namelijk een wateroplosbaar vitamine en word via de urine uitgescheiden.

- Vitamine D3:  Over de mogelijke opname van dit vitamine via supplementen heerst veel onduidelijkheid. Er zijn vele calcium en vitaminepoeders waar vitamine D3 aan toegevoegd is. Bij reptielen en vele andere dieren is dit vitamine nodig voor bijvoorbeeld de calciumopname en verwerking. Welke weer nodig is voor natuurlijk de ontwikkeling en opbouw van botten. Maar ook het neurologisch stelsel. Calcium is nodig voor het overbrengen en verwerken van impulsen in zenuwen en de aansturing van spieren. Een tekort hiervan kan dus een verminderde groei en opbouw van het skelet ten gevolge hebben. Als ook neurologische problemen.

Van nature maken reptielen dit vitamine voornamelijk aan door te zonnen. Door de UVB straling vind er een proces (Photo Bio Synthese) in hun huid plaats waarbij het pre-vitamine D3 word aangemaakt. Deze word in diverse organen verwerkt en uiteindelijk omgezet in Vitamine D3.

- Overdosis Vit. D3:  Veel poeders en vitamine druppels worden aangeboden ter (gedeeltelijke) vervanging voor de vitamine opname waarbij UVB word gebruikt. Veel reptielen blijken echter nauwelijks of ongereguleerd deze vitamines in deze vorm op te nemen. Hierdoor kan men ongemerkt een tekort of juist een teveel aan vitamine D3 geven. Aangezien het niet te meten is hoeveel een dier binnen krijgt via de supplementen. Hierdoor kunnen meerdere inwendige problemen ontstaan. Een daarvan is een te hoge calciumopname en een kalkophoping in de organen. Vitamine D kan zich ook ophopen in de lever en voor leverschade zorgen. Het gevolg hiervan is botverkalking, nierproblemen, leverproblemen en neurologische problemen die leiden tot spierspasmes. Deze spasmes lijken sterk op een epileptische aanval. Deze kunnen spontaan opkomen maar worden vaak ook verergerd in momenten van spanning of stress.

Een te hoge vitamine D3 aanmaak via de huid doormiddel van het Photo Bio Synthese proces is niet mogelijk. Zodra de juiste niveaus zijn bereikt stopt dit proces. Goede UVB verlichting is dus niet alleen een meer betrouwbare vorm van Vitamine D3 opname. De risico’s van een overdosis zijn aanzienlijk kleiner.  

 

Maar welk dier heeft welke vitamine D3 (en UV) behoefte ?  Alvorens hierover verder te gaan willen wij melden dat onderstaande een algemene richtlijn is. Elke soort heeft zijn eigen behoeftes die onder invloed is van hun natuurlijke behoeftes, activiteit en de kwaliteit van hun dieet. Een carnivoor als de Bitis gabonica die een groot deel van zijn tijd op de bosbodem tussen de bladeren leeft heeft een heel andere UVB en voedingsstoffen behoefte als de woestijn bewonende, zonminnende, dag actieve Uromastyx die grotendeels herbivoor is.

Dagactieve carnivoren:  dieren die hele prooien eten zoals vele slangen en grote Varanus sp. zijn vaak in staat om een groot deel van de belangrijke stoffen als vitamine A, B en vit. D(3) als calcium via hun voedsel op te nemen. Deze dieren behoeven bij een divers dieet dus vaak geen extra vitamine als calcium supplementen. Veel van deze dieren krijgen echter ontdooide prooien. De afbreuk van vitamine door bevriezing en ook het ontdooien in water kan snel optreden. Voer dus een vitaminerijk voedsel dat niet lange tijd bevroren is geweest of bij voorkeur pre-killed. Voeg eventueel vitamine supplementen toe zonder vitamine D3. Er is grote discussie of deze dieren daadwerkelijk enige UVB behoefte hebben. Veel Varanus soorten als slangen worden jaren in goede gezondheid gehouden en gekweekt zonder enige blootstelling aan UVB. Echter lijken de dieren die wel worden blootgesteld aan UVA/UVB beter van kleur, actiever en zijn er grotere successen aangaande voortplanting. Doormiddel van röntgenfoto’s heeft men kunnen vaststellen dat de botdichtheid en spieropbouw van dieren die ook bloot gesteld zijn aan UVB van betere kwaliteit zijn.

Dagactieve insectivoren:  Deze groep is vaak al een stuk afhankelijker van UVB. Een van de meest gevoerde insecten de huiskrekel (Acheta domestica) en vele andere veel gevoerde insecten hebben een erg slechte Ca:P verhouding. van 1:1 tot 1:4. Voor veel insecteneters moet dit dus gecompenseerd worden doormiddel van calcium supplementen. Dit omdat deze dieren van nature een veel breder scala aan insecten eten en zo een grotere diversiteit aan voedselstoffen binnen krijgen. Verdiep u ook in alternatieven voor de krekels en voer gevarieerd.

Herbivoren:  reptielen die zich voeden met een voornamelijk plantaardig dieet blijken vaak niet tot nauwelijks in staat om Vit. D3 via het maag-darmkanaal op te nemen en zijn hiervoor een stuk afhankelijker van de UVB straling in zonlicht. Deze reptielen zijn daarmee ook bijna allemaal dagactief. Dergelijke dieren zijn soorten als bijvoorbeeld Iguana, Uromastyx, en vele soorten landschildpadden. Bied deze dieren dus een relatief hoge UVB straling. Het toevoegen van vit. D3 doormiddel van supplementen is dus discutabel. Overige vitamines kunnen wel toegevoegd worden al zal dit bij een goed kwalitatief en gevarieerd dieet van groenten en fruit niet nodig moeten zijn.

In veel groenten die wij bieden zit een calcium – fosfor verhouding die niet goed is voor onze terrariumdieren. Compenseer dit dus via zowel calcium als vitamine en mineraal supplementen waar geen vitamine D3 aan is toegevoegd. Andere manieren om de calcium aanbod te verhogen is het bieden van stukken sepia, eierenschaal en dierlijk materiaal zoals slakken. Let erop dat dierlijke materialen als knaagdieren vol vetten zitten die niet geschikt zijn voor alle herbivoren als diverse landschildpadden uit droge schaarse gebieden.

Nachtactieve carnivoren/insectivoren:  Bijna alle nachtactieve reptielen zijn carnivoor. Van nachtactieve dieren werd vaak gezegd dat deze geen behoefte aan UVB hebben. En beter in staat zijn om belangrijke voedingsstoffen als calcium via hun maagdarmkanaal op te nemen. Uiteraard zonnen deze dieren niet zo zoals bijvoorbeeld een Pogona vitticeps maar van nature komen deze dieren soms wel in contact met enige mate zonnestraling en daarmee UVB. Denk bijvoorbeeld aan de Uroplatus soorten die zich overdag tegen een boomstam vestigen en de wel bekende wimpergekko (Correlophis ciliatus) die overdag vaak schuilend gevonden word in een boom. Waardoor deze dieren worden bloot gesteld aan (in)directe zonnestraling en dus ook UVB straling. Daarom raden wij aan ook bij dergelijke soorten een lamp te bieden met een laag gehalte UVB. Denk hierbij aan de UVB compactlampen en TL buizen. En gebruik te maken van vitamine/calcium supplementen waar ook Vit. D3 is toegevoegd.

Lees meer over het bieden van UV(B) in ons stuk Info – UV(B) verlichting

Poeder of vloeistof ?  Vitamine en calcium supplementen komen over het algemeen in 2 vormen. Poedervorm, en vloeistoffen. Beide hebben hun eigen toepassing en zo ook hun  voor of nadelen.

Poedervormige: Deze supplementen kan men over de voeding heen strooien. Zo word dit mee gegeten als een dier aan het voeden is. Dit kunnen groenten en fruit zijn maar ook via insecten. Voor insecten etende dieren kan u de insecten goed bepoederen om deze vervolgens voeren. Een nadeel hiervan kan zijn dat veel insecten zich poetsen. Daarom is het belangrijk dat uw dier zijn prooien eet vlak nadat deze bepoederd zijn.

Vloeibare supplementen: bevatten voornamelijk vitaminen. Deze vloeistoffen kan men toevoegen aan (sproei)water. Zodra de dieren hiervan drinken nemen ze deze stoffen op. Nadelig is dat deze stoffen vrij kort na het vermengen met het water kunnen neerdalen waardoor de dieren dit niet meekrijgen bij het drinken van dit water. Daarom werkt dit middel het beste bij dieren die veel drinken van net gesproeid water. Bij dieren die in een droog klimaat leven en weinig drinken is deze vorm van supplement dus niet aan te raden.

Let op dat u nooit supplementen gebruikt die over datum zijn. Bewaar geopende verpakkingen supplementen bij voorkeur in de koelkast en vervang deze 6 maanden na opening. Zo behoud u een goede kwaliteit supplementen. 

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel