Sternotherus odoratus / Gewone muskusschildpad- Care

Vorige Artikel 22 van 23 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Reptilia
Orde: Testudines
Onderorde: Cryptodira
Familie: Kinosternidae
Subfamilie: Kinosterninae
Wetenschappelijke naam: Sternotherus odoratus
Nederlandse benaming: Gewone muskusschildpad
Engelse benaming: Common muskturtle
Dieet: Carnivoor
Gemiddelde lengte: 12cm
Herkomst: V.S.
Leefwijze: Aquatisch
Voortplanting: ovipaar / eierleggend
Status: Niet bedreigd
Cites: non

Sternotherus odoratus, (Latreille, 1801)

De muskus schildpad is een gemakkelijke te verzorgen soort en blijft aanzienlijk kleiner dan de veel aangeboden geelwang en geelbuik schildpadden. Ze zijn erg nieuwsgierig en actief wat ze voor zowel de beginner als de liefhebber erg geschikt maakt en een plezier om te verzorgen.

 

Uiterlijke kenmerken:  Volwassen dieren kunnen 14cm worden maar blijven vaak kleiner. Verschil in formaat tussen man en vrouw is klein. De mannen zijn te herkennen aan hun dikkere en langere staart. Ook bevind de cloaca zich voorbij het plastron waar deze bij de vrouw niet voorbij het carapax komt en dichter bij het plastron geplaatst is. De naam ‘odoratus’ danken ze aan klieren die zich op de brug tussen het carapax en plastron bevinden. Deze klieren scheiden bij verstoring een muskus achtige onprettige geur af en is bedoeld roofdieren af te schrikken. Hier merkt de liefhebber dus niks van tenzij men het dier hanteert en strest.

 

Herkomst en habitat:  Van nature komt deze soort voor in de Verenigde Staten. Van de Grens tussen de VS en Canada tot het zuidoosten van de Verenigde staten. Hun biotoop bestaat uit kleine poelen en stroompjes met langzaam stromend tot stilstaand water. Zonnen doen ze bijna nooit en ze bevinden zich het grootste deel van hun leven op de bodem opzoek naar schuilplekken en voedsel. Hun aangepaste tong die doormiddel van knopvormige cellen zuurstof uit het water onttrekken stellen hun in staat lang onder water te blijven.

 

Huisvesting:  Het geringe formaat van de muskusschildpad maakt ze een goed alternatief voor de veel aangeboden Trachemys soorten. In de literatuur word soms een aquarium van slechts 60x30x30 aangeraden. Dit is voor een volwassen dier eigenlijk te klein. Het zijn actieve scharrelaars en hier dient met ruimte toe te bieden. Voor een enkel dier of koppel is een aquarium vereist van minimaal 80x40x30. En minimale waterstand zo hoog als de schildlengte of dieper. Let op dat dit geen uitermate goede zwemmers zijn. Dus er moet altijd genoeg mogelijkheden worden geboden om het wateroppervlakte te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld doormiddel van Azalea of kienhout. Bied ook onder water schuilplaatsen en maak gebruik van drijfplanten en bijvoorbeeld mos. Als onderwaterschuilplaats kan u bijvoorbeeld denken aan tropisch wortelhout of halve terracotta potten en dergelijke. Gebruik als substraat een zacht (filter)zand. Soms gebruikt men geen bodembedekker in verband met hygiënische redenen maar gezien de behoefte van deze soort om te woelen en scharrelen naar kleine prooidieren raden we dit af. Wijzelf voegen ook bladeren toe (catappa) of spagnum mos. Deze bieden schuilplaatsen en voegen toe aan een natuurlijke inrichting. Daarnaast verlagen deze de zuurgraad van het water en werken schimmel voorkomend.

Al zijn dit geen zonminnende schildpadden lijken dieren in gevangenschap wel degelijk sporadisch gebruik te maken van een aangeboden zonneplek. En men dient daarom altijd een plek aan te bieden waar de dieren volledig op kunnen drogen en zonnen. Dit kan doormiddel van een plateau, uitstekende takken of drijvend kurk. De UVB behoefte van deze soort is laag. Zoals gemeld zijn het geen zonnende dieren en UV penetreert water nauwelijks. Dus hun natuurlijke blootstelling aan UVB is nihil. Mocht u toch UVB willen bieden dan is het verlichten en een UVB daglicht TL buis vaak afdoende. Extra verwarming is als er een zonneplek doormiddel van een warmtespot word aangeboden bij de gemiddelde huiskamer temperaturen niet nodig.

Zoals alle schildpadden zijn ook dit vervuilers. Verschoon wekelijks 10 tot 50% van het water en maak gebruik van een goede filtratie. Beweging en zuurstofrijk water drukt bacteriegroei maar voorkom een sterke stroming.

Het zijn vrij tolorante schildpadden naar andere soorten en zouden dus gecombineerd kunnen worden met Amerikaanse soorten met dezelfde temperatuur eisen. Bied in dit geval extra veel ruimte en zorg dat de dieren elkaar gemakkelijk uit de weg kunnen. Houd onderlinge interactie altijd goed in de gaten.

 

In het aquarium:  Waarom zijn deze dieren niet geschikt voor een gezelschap aquarium? Zowel jonge dieren als volwassen exemplaren eten ook vis. Al zijn het geen goede zwemmers en daarmee jagers zijn ze ook nachtactief. Rond deze tijd zijn veel vissen in ruststand en zakken naar de bodem. Dan kan het zijn dat er dus ondanks wat u verteld is een visje kan verdwijnen door toedoen van uw nieuw aangeschafte muskusschildpad. Vaak zijn de temperaturen ook te hoog in het gemiddelde gezelschapsaquarium. Ze woelen zeker als ze groter zijn al uw planten en inrichting om. En de stroming is vaak veel te sterk. Daarnaast zijn er wel degelijk mogelijkheden nodig voor de Sternotherus om uit het water te kunnen en te zonnen. De meeste vis aquaria bieden deze mogelijkheid niet.

Mocht u willen combineren richt dan een verblijf in dat geschikt is voor de muskusschildpad. En zoek hierbij stevige vissen die kunnen leven in dezelfde omstandigheden als de schildpad. Houd er rekening mee dat de vissen als voer zullen dienen mocht de schildpad hier mogelijkheid toe zien.

 

Dieet:  Jonge dieren worden voornamelijk gevoed met kleine schaaldiertjes en wormen als bloedwormen en muggenlarven en (niet de gedroogde) garnalen. Naarmate ze ouder worden kan u stukjes vis en bijvoorbeeld meelwormen aan het dieet toevoegen. Volwassen dieren kan men grotere prooien aanbieden als morio en meelwormen, slakken, regenwormen, (stukjes) spiering, garnalen, mossel en samengestelde brokken van diverse fabrikanten. Men kan als aanvulling op het dieet stukjes runderhart aanbieden maar dit mag gaan basis dieet gaan vormen. Hele volledige prooien hebben altijd de voorkeur over delen. De veel aangeboden gedroogde gammarus garnalen mogen als niks meer dan een extraatje dienen. Deze voegen weinig tot niks toe aan een volledig dieet voor uw schildpad.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel