Python curtus / Sumatraanse kortstaartpython - Care

Vorige Artikel 16 van 17 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Reptilia
Orde: Squamata
Onderorde: Serpentes
Infraorde: Alethinophidia
Familie: Pythonidae
Wetenschappelijke naam: Python curtus
Nederlandse benaming: Sumatraanse / zwarte kortstaartpython
Engelse benaming: Sumatran black Shorttail python
Dieet: Carnivoor
Gemiddelde leeftijd: 25+
Herkomst: Azie
Leefwijze: Bodembewoner
Voortplanting: ovipaar / eierleggend
Status: Niet bedreigd
Cites: B / II

Python curtus, (Schlegel, 1872)

Gezien de bloed en kortstaartpythons nu zijn ingedeeld als soorten en niet ondersoorten heet deze python nu Python curtus en niet Python curtus curtus.

 

Uiterlijke kenmerken:  De Sumatraanse kortstaartpython is van nature de kleinste van het ‘curtus’ complex. Van de Zuidelijke ‘Blackhead’ variant is het niet ongewoon dieren aan te treffen van 150cm. De Yellowhead lijkt kleiner te blijven, volwassen exemplaren zijn ongeveer 120 tot 140cm. Mannetjes wegen dan gemiddeld 2.5kg en vrouwtjes 4.5kg.

 

Herkomst en habitat:  Deze soort is endemisch tot West en Zuidwest Sumatra. De Python curtus kent 2 varianten. De ‘Yellowhead’ en ‘Blackhead’ waarvan soms discussie is of dit wel één soort is.

De Python curtus ‘Blackhead’ bevind zich voornamelijk in het zuidelijke deel van deze soort zijn verspreidingsgebied. Deze vorm is vaak erg donker tot zwart van kleur. Jonge dieren hebben een duidelijker patroon dat ze vaak verliezen en meer uniform van kleur worden als ze ouder worden. De kop is donker tot zwart. Er is ook een zogenaamde ‘Silver of Chromehead variant, deze zijn te herkennen aan hun grijze kop. Sommige dieren hebben knaloranje ogen. Dit is vooral bij juveniele dieren goed te zien.

De Python curtus ‘Yellowhead’ komt voor in het noordwestelijke deel van deze python zijn verspreidingsgebied. Ze zijn te herkennen door hun lichtere soms gele of oranje kop en bruiner kleed. Het patroon is ook duidelijker te zien dan bij de zuidelijke vorm. Binnen deze variant bestaat ook een mutatie namelijk de Caramel of T+ albino. De “Yellowhead” Python curtus lijkt zeer sterk op de Python breitensteini (Borneo kortstaartpython) schubtelling en herkomst onderscheiden deze soorten echter.

 

Huisvesting en voeding:  Zie hiervoor ons artikel over de Python brongersmai.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel