Python breitensteini / Borneo kortstaartpython - Care

Vorige Artikel 14 van 17 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Reptilia
Orde: Squamata
Onderorde: Serpentes
Infraorde: Alethinophidia
Familie: Pythonidae
Wetenschappelijke naam: Python breitensteini
Nederlandse benaming: Borneo kortstaart python
Engelse benaming: Borneo shorttail python
Dieet: Carnivoor
Gemiddelde leeftijd: 25+
Herkomst: Azie
Habitat: Sub-tropisch
Leefwijze: Bodembewoner
Voortplanting: ovipaar / eierleggend
Status: Afnemend
Cites: B / II

Python breitensteini, (Steindachner, 1880)

In 2001 is deze soort ingedeeld als soort in tegenstelling tot ondersoort van de Python curtus. Echter word deze soort nog wel vaak aangeboden onder de noemer Python ‘curtus’ breitensteini.

 

Uiterlijke kenmerken:  Het zijn net zoals de andere soorten van het curtus complex robuust gebouwde slangen die ergens verborgen liggen te wachten op hun prooi. Gemiddeld word de Python breitensteini 150cm. Er zijn echter grote exemplaren die wel 180cm lang kunnen zijn. Het patroon is vergelijkbaar met de Python curtus en Python brongersmai. De basiskleur is echter meer bruin, geel en grijs.

 

Herkomst en habitat:  De Borneo kortstaartpython is endemisch op het eiland Borneo. Ze bevinden zich hier in vochtige gebieden, langs de randen van moerassen en vochtige bossen. Ook kan men ze vinden in de buurt van door de mens aangelegde plantages etc.

 

Mutaties:  Er zijn verschillende mutaties te vinden bij de Python breitensteini. De waarschijnlijk bekendste hiervan is de ‘Ultra’ of ‘Ultrabreit’. Over deze vorm bestaat enige discussie of het wel of niet een recessief gen is. Het lijkt erop dat ‘het’ dieren dit gen inderdaad vererven. Echter kan een ultra x ultra voor erg extreem patroonloze dieren zorgen. Er zijn verschillende lijnen maar allen lijken compatible. In de USA is er een zogenaamde Granite lijn. Deze lijn lijkt op de ‘Marble’ maar is een recessief verervend gen in tegenstelling tot de Marble die (co)dominant lijkt. Daarnaast is er de ‘Superstripe’. Er is ooit een T- albino gevonden welke helaas gestorven is. En er is in 2015 voor het eerst met T+ dieren geweekt.

 

Huisvesting:  De algemene verzorging van jonge en volwassen dieren is vergelijkbaar met die van de Python brongersmai.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel