Phelsuma serraticauda / Daggekko- Care

Vorige Artikel 5 van 13 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Reptilia
Orde: Squamata
Onderorde: Lacertilia
Infraorde: Gekkota
Familie: Gekkonidae
Wetenschappelijke naam: Phelsuma serraticauda
Engelse benaming: Flagtail daygecko
Dieet: Insectivoor, Fruit, Nectar
Gemiddelde leeftijd: 12+ jaar
Gemiddelde lengte: 15cm
Herkomst: Madagascar
Leefwijze: Dagactief
Voortplanting: ovipaar / eierleggend
Status: Afnemend
Cites: B / II

Phelsuma serraticauda, (Mertens, 1963)

Uiterlijke kenmerken:  De Phelsuma serraticauda lijkt op veel fronten een typische daggekko. Ze behoren tot de laticauda groep en lijken in uiterlijke kenmerken dan ook sterk op de Phelsuma laticauda (goudstofdaggekko). Deze daggekko onderscheid zich echter van de andere Pheluma soorten door zijn staart. Waar de andere Phelsuma soorten een cilindervormige staart hebben is die van de Phelsuma serraticauda sterk afgeplat en breed. Dit is vooral bij volwassen dieren goed zichtbaar waarbij deze staart soms net zo breed is als hun lichaam. Deze gekko is als de meeste Phelsuma soorten groen gekleurd, ze hebben 3 rode banden over hun gezicht lopen en een traanvormige rode tekening tussen de achterpoten. In de nek en over de rug kunnen ze een vlekkenpatroon hebben dat sterk lijkt op die van de goudstof daggekko. De staart is over het algemeen uniform gekleurd maar kan blauwe verkleuring hebben langs de gekartelde randen, ditis vooral zichtbaar bij de mannen. Er zijn dieren waarvan in de paartijd de gehele staart blauw kleurt. Gemiddeld word deze gekko 14 tot 17cm groot waarvan 6 a 7cm kop-romp lengte. Vrouwtjes zijn vaak aanzienlijk slanker en minder lang dan de mannen.

 

Herkomst en habitat:  Phelsuma serraticauda is endemisch tot Madagaskar, dit betekend dat deze soort alleen daar voorkomt. Ze hebben een gefragmenteerd verspreidingsgebied aan de Oostkust van Madagaskar tussen Ivoloina (12km van Toamasina) en Fasandiana. Er zijn waarnemingen uit Manara en Manompana.

Hun habitat bestaat uit vochtige en tropische regenwouden in de laaglanden tot 75m boven zeeniveau. Ze houden zich voornamelijk hoog in kokos palmbomen op maar worden ook waargenomen in bananenbomen. In deze bomen leven groepjes van een enkele man met soms meerdere vrouwen.

 

Huisvesting:  Deze daggekko is onderling erg territoriaal, ook vrouwtjes onderling kunnen zeer onverdraagzaam zijn. Huisvest jonge dieren tot minimaal 6 maanden leeftijd altijd apart en huisvest volwassen dieren het liefste apart of per koppel in een terrarium van minimaal 60x45x60. Uiteraard is hoogte belangrijk maar een breder verblijf geeft meer ruimte voor de dieren elkaar te ontlopen. Van nature kan deze soort voorkomen in harems van een enkele man met 3 tot 5 vrouwtjes. Maar dit valt in het terrarium af te raden in verband met de vaak beperkte ruimte. Het kan al erg lastig zijn om op lange termijn een goed passend koppel te verkrijgen en er zijn vele observaties van dieren die elkaar ernstig beschadigen of doden in territoriale gevechten. Houd dus altijd goed de interactie tussen de dieren in de gaten. Is er een dier dat zicht constant afzonderde, vermagerd of wonden toont zet deze dan direct apart en zorg dat er altijd meerdere schuilplaatsen zijn en visuele barrières zodat de inwoners elkaar uit de weg kunnen.

Het terrarium kan ingericht worden als een typisch daggekko verblijf met vele horizontale, verticale en diagonale takken, stammen en bamboe stokken. Door het gebruik van levende planten als Sanseveria en Ficus binnendijkii kleed u het terrarium mooi aan en creëert u nog meer schuilplaatsen en klim mogelijkheden. Levende planten helpen ook in het onderhouden van de benodigde hogere luchtvochtigheid van 70/80% overdag tot 90% s’nachts. Gebruik als bodembedekker een dikke laag cocopeat eventueel gemend met bark, mos en bladeren voor een meer natuurlijke uitstraling.

Phelsuma drinken nauwelijks tot niet uit een waterbakjes met stilstaand water. Zeker niet als deze op de bodem staat. Sproei daarom dagelijks de inrichting en wanden goed vochtig om de luchtvochtigheid te verhogen en zodat de gekko’s van de achtergebleven druppels kunnen drinken. Het plaatsen van een waterval of druppelsysteem stimuleert het drinken, deze bootsen druppelend water van de bladeren na.

Deze gekko houd van vrij hoge tropische temperaturen van gemiddeld 26C met 28C aan de warme zijde. Deze temperaturen kunnen worden behaald doormiddel van warmtespots.  Bestraal gemiddeld 8 tot 12 uur per dag compact / spaarlamp die zowel UVA als de belangrijke UVB uitstraalt in verband met de hoge UVB behoefte. Doormiddel van een volspectrum TL balk kan u bij verlichten. Geef een dag/nachtritme man 14/10 in de zomer en 12/12 in de ‘winter’. Nachtelijke temperaturen mogen niet dalen onder de 20C, eventueel kan u gedurende de nacht extra verwarmen met een keramische straler of doormiddel van een warmtemat aan een van de wanden van het terrarium.

 

Dieet:  Zoals de meeste daggekkos bestaat ook het dieet van de platstaart daggekko uit insecten en nectar/fruit. De stofwisseling van deze gekko gaat vrij snel door hun hoge activiteit en de warme temperaturen. Voer daarom jonge dieren dagelijks en volwassen dieren om de dag. Houd een verhouden aan van insecten tot nectar/fruit van 2 op 1. Aangeboden insecten kunnen bestaan uit de bekende krekels en kleine sprinkhanen, gevleugelde insecten zijn deze hagedissen dol op. Denk daarmee aan (krul)vliegen, fruitvliegen en wasmotten. Voer uw voederinsecten om de kwaliteit en voedingswaarde te verhogen en bepoeder hun voer geregeld met een calciumpreperaat. Veel aangenomen fruit(papjes) zijn van banaan, mango, peer en appel. Er zijn ook diverse samen gestelde papjes en gels samen gesteld door Allen Repashy die bomvol belangrijke vitamines en mineralen zitten, de gekko’s eten hier gretig van. 

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel