Manouria emys / Burmese woudschildpad - Care

Vorige Artikel 12 van 23 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Reptilia
Orde: Testudines
Onderorde: Cryptodira
Familie: Testudinidae
Wetenschappelijke naam: Manouria emys
Nederlandse benaming: Bruine woudschildpad
Engelse benaming: Azian forest tortoise
Herkomst: Azie
Voortplanting: ovipaar / eierleggend
Status: Bedreigd
Cites: B

Manouria emys (ssp), (Schlegel & Müller, 1840)

Het genus Manouria kent slechts 2 soorten, de Manouria impressa welke tot noch toe met weinig langdurig succesvol in gevangenschap word gehouden of gekweekt en de Manouria emys. De Manouria emys kent 2 ondersoorten, Manouria emys emys (Burmese Brown mountain tortoise) en de Manouria emys phayrei (Burmese black tortoise). De Manouria emys is de grootste landschildpad van Azië en een van de grotere soorten op deze wereld. Ze worden alleen overtroffen in formaat door de Galapagos schildpadden (Chelonoides nigra & ssp), Seychellen reuzen schildpadden (Aldabrachelys gigantea) en Sporenschildpad (Geochelone sulcata).

 

Status:  Deze soort is door de IUCN ingedeeld als ‘bedreigt’. Door habitatverlies en de jacht voor de Aziatische voedselmarkt staat de wilde populatie van deze soort erg onder druk. Ook worden er nog geregeld dieren geroofd uit hun natuurlijke habitat om verkocht te worden voor de dierhouderij. Gelukkig word er de laatste jaren steeds meer met deze bijzondere soort gekweekt, zowel door hobbyisten als in dierentuinen en er is een stamboek onderhouden door de European Studbook Foundation.

 

Uiterlijke kenmerken en onderscheid:  Manouria emys heeft in de basis een donkere kleur welke kan afwijken van bruin tot bijna zwart. De hoornplaten op de carapax liggen iets verzonken in het schild (Manouria emys emys). Ze hebben sterke robuuste poten met grove schubben. Deze schubben dienen ter bescherming van doorns en aanverwanten als ze door de vegetatie op de bosbodem struinen. Bij hun achterpoten hebben ze aan elke zijde op de dijen een verdikking van grove schubben zitten. Hierdoor word deze soort ook wel eens de ‘zespotige’ schildpad genoemd. Het schild is relatief laag en vlak. Zoals veel woud bewonende schildpadden hebben deze schildpadden relatief lange en sterke poten. Deze gebruiken ze om zich over obstakels op de bosbodem te verplaatsen en helpen bij het omkeren mochten ze op hun rug belanden.

Al worden deze ondersoorten in de Engelse literatuur onderscheiden als de ‘brown’ en ‘black burmese wood tortoise is de kleur zeker geen betrouwbare indicator om de Manouria emys emys en Manouria emys phayrei te onderscheiden. Voornamelijk jonge M. e. phayrei zijn duidelijk donkerder dan de nominaat maar dit verschil is bij volwassen dieren vaak lastiger te onderscheiden. De beste manier om deze twee ondersoorten te onderscheiden is via het tweede paar pectorale hoornplaten op het plastron. Dit paar is gepositioneerd op het plastron vlak achter de voorpoten. Bij de M. e. emys is dit tweede paar niet versmolten met elkaar maar zit er ruimte tussen en worden deze deels omsloten door het eerste en derde paar. Ook hebben de marginale hoornplaten een zwak opstaande rand. Bij de Manouria emys phayrei raakt het tweede paar hoornplaten elkaar wel. Ook heeft deze vlakke marginale schubben en in verhouding minder verzonken hoornplaten op het carapax. Jonge dieren hebben een licht gekartelde rand langs het schild. Maar deze verdwijnt zoals bij vele schildpadden naarmate de schildpad ouder word.

De Manouria emys emys is de kleinere van de 2 ondersoorten en word gemiddeld 34-40cm met uitzonderingen tot 50cm. Manouria emys phayrei word aanzienlijk groter, gemiddeld 50cm carapax maar kan een grote bereiken van 65cm en 30kilogram.

Geslachten zijn alleen te onderscheiden als ze 6 jaar of ouder zijn en zelfs dan kan het lastiger zijn als bij vele andere soorten. Mannetjes hebben een iets langere staart dan de vrouwtjes. Een goede indicator is dat de staart van de vrouwtjes de vergrote femorale schubben op hun dijen niet passeert. Alleen bij volwassen mannetjes is het plastron concaaf, wat u bij een volwassen vrouw niet zal zien.

 

Gedrag:  Jonge Manouria zijn van nature schuw en leven een verborgen bestaan tussen de dikke vegetatie op de bosbodem. Ze verkiezen de schaduw en zijn vooral in de schemer uren actief. In gevangenschap wennen ze echter zeer snel en het zijn zeer opmerkzame, actieve en nieuwsgierige schildpadden. Ze leren snel wie hun verzorger is en nemen graag voedsel aan.

 

Herkomst en habitat:  Manouria emys emys komt voor in het Zuiden van Thailand, Maleisië, Sumatra en Borneo. Ter hoogte van de Golf van Thailand, in de gresngebieden van Thailand en Malaysia zijn er exemplaren gevonden die een intergrade lijken te zijn tussen beide ondersoorten. De Manouria emys phayrei komt van origine voor in India, Myanmar, Birma en West Thailand. Er is documentatie van vermeend uitgezette populaties in Vietnam van de Manouria emys emys.  Ze delen hun leefgebied onder andere met andere schildpadden als de Indotestudo elongata en Heosemys grandis.

Manouria emys verkiest een vochtige, schaduwrijke omgeving met veel vegetatie en schuilgelegenheden, bijna altijd in de buurt van water. Dit zijn vaak ondiepe poelen en langzaam stromende bergstromen verborgen in de vochtige bossen waar ze wonen. Jonge dieren worden voornamelijk dicht in de buurt van deze watervoorziening gevonden waar volwassen dieren zich vaak op grotere afstanden van water bevinden grazend in bamboe wouden. Ze komen dan ook het meeste voor in moderaat tropische bergklimaten en landschappen die een sterk regenseizoen kennen. Ze verkiezen de schaduw boven een sterke zon en liggen in het warmte deel van de dag graag in water af te koelen. Ze ontwijken mensen. De natuurlijke temperaturen kunnen variëren van 13C tot 29C.

 

Huisvesting:  Waar men voornamelijk aan wilt denken is dat deze soort langdurig hoge temperaturen niet tolereert. Geef een gemiddelde dagtemperatuur van 20/24C aan de koele zijde met een warmer gedeelte van 26C zodat de dieren enigszins kunnen thermoreguleren. Temperaturen laag als 15/16C worden getolereerd. Verwarm, wanneer nodig, bij voorkeur met een keramische warmtelamp aangesloten op een thermostaat, de mogelijkheid om zich op te warmen lijkt wel degelijk op prijs gesteld te worden. Nachttemperaturen mogen dalen tot 15C.

Verlichting:  Er zijn diverse meningen en ervaringen over de licht en ook UVB behoefte van de Manouria emys. Van nature bewoont deze soort dichte wouden en bamboe bossen en is vooral actief in de schaduw. Het zijn daarom geen zonnende dieren en hoge licht en UVB intensiteit word daarmee vaak ontweken. De blootstelling is van nature laag doordat de begroeiing veel zonnestraling filters en tegen houd. In gevangenschap zijn er echter berichten dat Manouria emys wel degelijk soms onder HQL lampen gaan liggen als zij hier de mogelijkheid toe krijgen, mits deze op voldoende afstand hangt en de UVB blootstelling niet zeer geconcentreerd en intensief is. Om toch een mate van dag/nachtritme te bieden en de mogelijkheid om te thermoreguleren wanneer de schildpadden hier behoefte aan hebben. Is het voor jonge dieren mogelijk om een warmtespotlamp te gebruiken met daarnaast een UVB compactlamp met een matige UVB afgifte. Bij volwassen dieren in ruime verblijven kan met HQL (niet HID) lampen toepassen. Hang deze op een hogere afstand dan men zou doen voor een zon-minnende soort om zo de UVB intensiteit en concentratie te verlagen. Houd de activiteit en reactie van de schildpadden op dit licht goed in de gaten. Als alternatief kan met voor het bieden van een warme zijde keramische stralers gebruiken en verlichten met UVB Fullspectrum Tl verlichting. Zorg dat er altijd voldoende mogelijkheden zijn voor uw Manouria emys om de schaduw op te zoeken. Pas naarmate de activiteit toe of afneemt de licht en UVB intensiteit aan.  

Luchtvochtigheid en water:  Bied een hoge luchtvochtigheid van 80% of hoger en sproei bijna dagelijks. De RV zal in de nacht toenemen door de dalende temperaturen. De activiteit als voedsel inname van Manouria neemt sterk af als deze te droog worden gehouden. De activiteit en voedselinname word zeer gestimuleerd door een kunstmatige regenbui. Sproeien is dus zeer belangrijk. Plaats een ondiep watergedeelte waar het dier geheel in kan, deze soort baad erg graag. Ligt uw Manouria constant in het watergedeelte check dan goed uw temperaturen. Deze kunnen te hoog zijn en het dier is dan opzoek naar verkoeling. Het is verstandig een extra waterbak met schoon water te bieden waar de dieren niet inpassen. Zo hebben de dieren altijd toegang tot schoon drinkwater.

Inrichting:  Bied een dikke laag substraat van (cocopeat) aarde gemengs met boomschors, mos en bladeren. Deze dikke laag helpt bij het behouden van een hoge luchtvochtigheid en de dieren kunnen er deels in graven opzoek naar een vochtige plek. Zorg dat de bodem niet te nat word en bied ook voldoende drogere plaatsen. Plaats diverse halfronde stammen of de Exo-Terra turtle cave om schuilplaatsen en visuele barrières te creëren. Manouria is een goede klimmer dus zal zich ook geregeld over deze obstakels manoeuvreren. Wij mengen graag diverse soorten springstaartjes, pissebedden en bijvoorbeeld wormen door het substraat. Deze kleine helpers ruimen afval op en houden de bodem in beweging waardoor bacteriegroei tegen word gegaan. Vooral bij jonge dieren bieden we graag diverse schuilplaatsen gevuld met vochtig mos waar de jongen zich in kunnen verschuilen. Terracotta potten zijn hiervoor erg geschikt, deze kan men nat maken en houden lange tijd vocht vast. Voor volwassen dieren zijn stapels composteren bladeren een uitkomst.

Formaat:  Jonge dieren verlangen een oppervlakte van minimaal 100x50. In terraria is het behouden van een constante temperatuur en hoge luchtvochtigheid aanzienlijk makkelijker als bij de open grote schildpadverblijven. Zeker bij jonge dieren heeft de luchtvochtigheid invloed op de groei van het schild. Piramide vorming is een gevolg van een te droog verblijf en bodem en slechte voeding. Volwassen dieren verlangen voor een koppel of trio een verblijf dat minimaal 10x hun carapaxlengte lang en breed is. Bij schildpadden is groter altijd beter.

Denk eraan dat schildpadden een goed ontwikkeld zicht hebben. Dit betekend dat ze prima kunnen zien wat er aan de andere kant is van de glazen wanden van het terrarium en zij zullen hierdoor continue naar de andere zijde willen om die nieuwe omgeving te onderzoeken. Dit kan niet alleen stress geven maar ook zorgen voor continue gebonk tegen de ramen. Bekleed daarom alle wanden, u zal merken dat de dieren dan aanzienlijk meer hun gehele verblijf onderzoeken.

Buitenverblijf:  Bij goed weer waar de nachttemperatuur niet onder de 13C komt en gemiddeld dagtemperatuur op 22-26C is kan u de volwassen gezonde dieren in een buitenverblijf houden. Bied in dit geval altijd verschillende schuilplaatsen op de zonneplek en koele schaduwplaatsen zodat de dieren goed kunnen thermoreguleren en wanneer nodig de warme zon kunnen ontwijken. Het planten van fruitbomen kan hier goed bij helpen. Daarnaast is het eventueel gevallen fruit een goede aanvulling op het dieet van uw schildpadden. Het is verstandig een verwarmde kas of schuur te plaatsen waar de dieren toegang tot hebben.

 

Dieet:  Voer de Manouria een sterk gevarieerd dieet van diverse groenten, een laag percentage (max 20%) fruit en dierlijke materialen. Voor de Manouria emys emys bestaat gemiddeld 10-15% van het dieet uit dierlijke materialen en voor de Manouria emys phayrei tot 30%. Er zijn verzorgers die aanzienlijk hogere mate dierlijk materiaal voeden, en verzorgers die nauwelijks tot geen dierlijke materialen bieden. In de natuur zijn deze woudschildpadden constant opzoek naar diverse soorten blad, bloem, gevallen fruit en hun favoriet, paddenstoelen en zwammen.

Voer jonge dieren elke dag, volwassen dieren kunnen om de dag gevoed worden. In de basis diverse soorten groen als witlof, tomaat, andijvie, paksoi, wortel, linzen, dadels, diverse siersla, brandnetel, distel, bamboeblad, paprika, hibiscus, paardenbloem blad en bloem en diverse kruiden. Palmblad en diverse soorten schijfcactus worden ook erg op prijs gesteld. Voeg hierop toe met een kleine mate diverse peulvruchten en bijvoorbeeld komkommer. Manouria ( en vele andere woudschildpadden) zijn dol op eetbare paddenstoelen en zwammen. Voeg aan hun dieet seizoenaal fruit toe, denk eraan dat de commercieel gekweekte fruit een andere voedingswaarde heeft dan hun natuurlijke voeding en vooral rijk is aan suikers. Het komt hun voeding daarom erg ten goede om in het buitenverblijf diverse fruitbomen te planten. Zoals gemeld zijn deze ook erg geschikt voor het creëren van schaduwplekken maar de dieren eten graag van het gevallen fruit. Goede opties zijn banaan, mango, meloen, appel en peer.

Jonge dieren kan men als dierlijk materiaal verschillende insecten bieden als meelwormen, krekels en sprinkhanen (met pincet), wormen en kleine muisjes, stukjes kuiken en runderhart. Volwassen dieren kan men ook grotere knaagdieren bieden als ook hele kuikens. Bepoeder de voeding geregeld met calciumpoeder met gemiddelde vitamine D3 om te compenseren voor de lagere UVB blootstelling.

 

Voortplanting:  Deze landschildpad onderscheid zich van bijna alle andere soorten schildpadden in hun nestgedrag. Manouria emys bouwt een groot nest om hun eieren in te leggen. In gevangenschap blijkt dat een composterende berg bladeren en aarde noodzakelijk is voor deze dieren om een nest te bouwen als eieren te leggen. Na het leggen beschermt de Manouria emys nog een aantal dagen het nest. Indringers zoals anders schildpadden en kleine roofdieren die af komen op de begraven eieren worden weg geduwd. Er zijn berichten van moeders die varanen in hun kop probeerde te bijten. Wanneer nodig gaat de moeder op het nest liggen om deze af te schermen met haar lichaam. Dergelijk gedrag is uniek bij schildpadden en erg zeldzaam bij andere reptielen.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel