Gekko gecko / Tokey - Care

Vorige Artikel 2 van 13 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Reptilia
Orde: Squamata
Onderorde: Lacertilia
Infraorde: Gekkota
Familie: Gekkonidae
Wetenschappelijke naam: Gekko gecko
Engelse benaming: Tokay gecko
Dieet: Insectivoor
Gemiddelde leeftijd: 15-20jaar
Gemiddelde lengte: 25cm
Herkomst: Azie
Voortplanting: ovipaar / eierleggend
Status: Niet bedreigd
Cites: non

Gekko gecko, (Linneaus, 1758)

De Tokey gekko dankt zijn naam aan de karakteristieke geluiden (To-kay) die de mannen s’nachts produceren. Ondanks de lage prijs van wildvang dieren raden wij deze gekko’s niet aan voor beginners. Er is veel uitval bij wildvang dieren door de slechte omstandigheden waarin deze worden geëxporteerd en hun reputatie als de ‘pitbull’ van de gekko’s hebben ze met recht verdient door hun sterk defensieve karakter en sterke beet.

Gelukkig word er steeds meer met deze soort gekweekt en er zijn tegenwoordig ook een groot aantal kleur en patroon varianten. Voor iemand die niet de interesse heeft om een dier te hanteren en ervaring heeft met meer hagedissen zijn Tokey gekko’s erg interessante dieren. Hun defensieve karakter heeft ook zijn charme en met veel geduld kan een dier wennen aan zijn verzorger waardoor werkzaamheden in het verblijf worden getolereerd en komen hun voer uit het pincet halen. Deze gekko kent een vorm van broedzorg die erg interessant is om te observeren

 

Uiterlijke kenmerken:  De tokey gekko is een forse gekko die gemiddeld 25-30cm word met grote exemplaren van 35-40cm. Dit maakt het een van de grootste gekko soorten. De basiskleur is donkergrijs tot lichtgrijs met rode vlekken. Ze hebben een brede kop en goede ogen om te kunnen zien gedurende de nacht. Deze soort is volledig nachtactief.

 

Herkomst en biotoop:  Tokey gekko’s hebben een ontzettend groot verspreidingsgebied door bijna geheel zuidoost Azië. Dit verspreidingsgebied strekt zich uit van Nepal. Bangladesh tot het zuidelijke deel van Thailand, in Cambodja, een deel van China, India, Indonesië waaronder ook op vele eilanden en op diverse eilanden in de Filippijnen en op Taiwan. Deze soort is uitgezet in kleine delen van Afrika en op Hawaï waar zich kleine populaties lijken te handhaven. In Florida (USA) zijn ook diverse kleine populaties maar hiervan is niet zeker of deze zich ook voortplanten of volledig bestaat uit uitgezette dieren.

Ze verkiezen tropisch warme en vochtige gebieden maar passen zich relatief makkelijk aan. Zo zijn ze ook veel te vinden in de buurt van mensen waar ze in grote getallen worden gevonden op muurtjes en in tuinen en zelfs in woningen waar ze jagen op de insecten die hier afkomen op lampen en afval geproduceerd door de mens. Ze houden zich van nature vooral op tegen boomstammen en tussen grootbladige vegetatie.

Tegenwoordig worden deze gekko’s niet alleen bejaagd voor de huisdierhouderij maar ook om in grote getallen gegeten te worden omdat men denkt dat het eten van deze gekko de vruchtbaarheid en het libido verhoogd. Hier is uiteraard geen wetenschappelijk bewijs voor en berust volledig op bijgeloof.

In het wild hebben vooral mannen maar ook vrouwtjes een klein territorium. Vaak staat de man de vrouw alleen toe om te paren en eieren te leggen welke beschermt worden door vooral de man. Andere mannetjes worden heftig geweerd en verjaagd uit het territorium. Hun bekende roep lijkt per populatie te verschillen, deze is bedoeld om vrouwtjes te lokken en andere mannetjes te weren uit het territorium.

 

Huisvesting:  Het minimale formaat verblijf voor een enkel dier is 60x45x60 en 60x45x90 voor een koppel. Een groter verblijf komt deze actieve jagers zeker ten goede. Huisvest deze gekko’s alleen apart of per koppel. Mannen onderling gaat altijd fout en ook vrouwen kunnen erg territoriaal zijn. Niet elke man en vrouw accepteren elkaar. Observeer dus goed de onderlinge verhoudingen en gedragingen.

Quarantaine:  Wij raden aan nieuw aangeschafte dieren in een vrij schaars gedecoreerd, goed geventileerd verblijf te plaatsen waarin observatie en controles gemakkelijk zijn uit te voeren. Vooral wildvang dieren wilt u op deze manier opstarten. Dit quarantaine terrarium heeft krantenpapier als substraat. Deze helpt niet bij het onderhouden van de luchtvochtigheid maar is gemakkelijk te vervangen en controleren. Omdat deze hagedissen veel schuilplaatsen nodig hebben kan u hiervoor gemakkelijk te reinigen PVC buizen gebruiken van diverse diameters. Plaats deze in zowel horizontale, verticale als diagonale positie zodat er voldoen opties bestaan voor de gekko’s om uit te kiezen.

Bied ten alle tijden vers water. Vooral wildvang dieren zijn vaak sterk gedehydreerd. Let erop dat veel Gekko gecko niet uit een waterbak op de bodem drinken. Een optie is om deze eventueel hoger in het verblijf te plaatsen. Het is echter erg belangrijk om bijna dagelijks goed te sproeien tot het interieur bedekt is met druppels water zodat de Tokey hiervan kunnen drinken. Doe dit bij voorkeur vlak voor de lampen uit gaan, dit bootst de natuurlijke nachtelijke stijging van de luchtvochtigheid na en dit is de periode waarin de dieren actief zijn. Het bieden van een druppelsysteem verbeterd ook de vochtopname.  Zorg voor een gemiddelde luchtvochtigheid van 65-80% overdag welke stijgt gedurende de avond. Let erop dat na het sproeien het verblijf niet nat blijft, een goede ventilatie is hiervoor van belang.

De gemiddelde dagtemperatuur moet 26-29C zijn met een hotspot van 35-40C. Deze gekko’s kunnen lage nachttemperaturen tolereren maar laat deze bij voorkeur niet onder de 20C komen. Zeker niet bij verzwakte of jonge dieren.

Omdat dit nachtactieve dieren zijn en fel licht vermijden wilt men bij voorkeur niet verwarmen met een warmtespot die veel licht uitstraalt. Gebruik hiervoor in de plaats bijvoorbeeld een keramische straler. Deze kan u zowel overdag als s’nachts gebruiken omdat deze geen licht afgeven en dus zo geen effect hebben op het dag/nachtritme. Sluit deze keramische straler altijd aan op een thermostaat en voorkom dat de Tokey in contact kan komen met de lamp.

Een ander alternatief wat vooral te gebruiken is in al verwarmde reptielenruimtes is het plaatsen van een warmtemat aan een van de zijwanden bovenin. Om het natuurlijke gedrag van uw Tokey te kunnen observeren kan u nachtlampen of zo genoemde ‘moonglow’ lampen plaatsen. Deze bootsen natuurlijk maanlicht na en verstoren uw dier zijn natuurlijke activiteit niet terwijl u deze kan observeren.

Om toch een natuurlijk dag/nachtritme na te bootsen kan u overdag het beste verlichten met een UVB compact of spaarlamp. Deze geven een natuurlijk maar verspreid licht en men heeft Tokey’s gezien die zich kort bloot stelde aan de UVB verlichting wat hun natuurlijke vitamine D proces bevorderd. Gebruik geen HQL, of HID etc. De dieren zullen deze mijden en kunnen bij langdurige blootstelling voor oogproblemen en verbranding zorgen bij de Tokey gekko welke niet weerbaar is tegen de blootstelling aan dergelijke geconcentreerde UVA/B straling.

Bio-actief:  Als uw nieuwe Tokey is gesetteld en na ontlastingonderzoek is gebleken dat er geen schadelijke parasieten aanwezig zijn kan u deze huisvesten in een meer natuurlijk verblijf. Deze gekkos zijn uitermate geschikt om in een ‘bio-actief’ verblijf te verzorgen. Hun natuurlijke gedrag komt hier het beste in uit. Daarnaast is een dergelijke verblijf een lust voor het oog, gemakkelijker te onderhouden en is ook de luchtvochtigheid aanzienlijk beter te handhaven dan in een schaars aangekleed terrarium als een quarantaine verblijf.

De basis is een minimaal 10cm dikke laag bodembedekker die bestaat uit een mengeling van (cocos)aarde, mos en bladeren. In dit substraat kunnen planten erg goed wortelen en groeien welke een enorme hulp zijn om schuilplaatsen te creëren als het onderhouden van een hogere luchtvochtigheid. Zet in deze bodembedekker diverse kleine helpers uit, dit kunnen diverse springstaartjes, pissebedden en andere ongewervelden zijn als kleine onschadelijke miljoenpoten. Deze houden de bodem luchtig en voeden zich met schimmels en afval geproduceerd door de bewoners.

Plant diverse grootbladige planten voor de Tokey om zich tussen te verschuilen en een aantal klimplanten om het verder aan te kleden.

Tokey’s bevinden zich het liefste op een glad oppervlakte en zitten daarmee graag op de glazen wanden in het terrarium. Bekleed de wanden daarom het liefste niet. Eventueel kan u glad kurk gebruiken als achterwand om te verblijf aan te kleden en planten tegenaan te laten groeien. Bied daarnaast ook veel stammen met een glad oppervlakte. Bamboe is hiervoor de beste keus maar u kan ook ontbaste boomstammen gebruiken. Combineer en maak gebruik van stammen en bamboe met verschillende diameters. Holle stammen bamboe zijn ideaal als schuilplaats en worden ook graag gebruikt om de eieren in te leggen.

Sproei om de dag het gehele verblijf goed nat zodat de gekko’s van de druppels kunnen drinken. Let op dat de meeste Tokey echter niet graag nat worden en direct op het dier sproeien word u niet ten dank afgenomen.

Handige helpers:  Alvorens u dit leest: wij raden altijd het los uitzetten van een dier in uw reptielenkamer af. Deze hobby heeft geen baat bij dieren die buiten de ruimte terecht komen en in de buurman zijn keuken eindigen. Daarnaast zijn de omstandigheden buiten de reptielenruimte vaak niet optimaal en kan uw gekko dan makkelijk sterven aan onderkoeling en ondervoeding. Denk er ook aan dat deze gekkos zullen uitscheiden en vervuilen en gemakkelijk een ziekte of parasieten door de ruimte verspreiden.

De Tokey word soms gebruikt om in een reptielenruimte of bijvoorbeeld verblijf met grote dagactieve tropische hagedissen als wateragamen etc. om overgebleven of ontsnapte voedseldieren te eten. Deze jagers zijn hier erg goed in. Let altijd op dat de medebewoners niet schade kunnen toebrengen aan uw Tokey. Daarnaast zal een Tokey niet aarzelen een kleiner reptiel op te peuzelen. Let in een reptielenruimte altijd goed op dat deze ontsnappingsvrij is en een dier voldoende voeding krijgt. Voer eventueel bij door een schaaltje met bijvoorbeeld meelwormen te plaatsen.

 

Dieet:  Deze gekko is een goede jager en eet al het levends wat in zijn bek past. Voer dus gevarieerd. Jonge dieren kan men voeden met kleine krekels, sprinkhanen, pissebedjes, wasmotlarven, dubias en meelwormen. Volwassen dieren eenzelfde dieet alleen groter waaronder grote sprinkhanen, veldkrekels en steppekrekels, meelwormen en moriowormen. Bepoeder de voedinginsecten minimaal 1x per week met een calciumpoeder waaraan vitamine D3  toegevoegd is. Om eileggende vrouwtjes extra calcium te geven kan u gebruik maken pinky muisjes. Geef deze niet als basis maar extra.

Voer jonge Tokey 5x per week, volwassen dieren kan u gemiddeld 3x per week voeden. Voer producerende vrouwtjes eventueel iets vaker.

 

Hanteren:  De Tokey staat bekend om zijn defensieve karakter en stevige beet. Ze hebben in verhouding tot hun formaat een ferme beet en hun bek zit vol met kleine scherpe tanden. Een dier dat zich bedreigd voelt zal hoog op de poten gaan staan met zijn bek dreigend openen, soms maken ze zelfs geluid. Als u dan dichterbij komt zullen ze proberen te bijten. Deze beet is vaak kort en bedoeld ter waarschuwing.

Bij het fixeren wekt u echter een sterkere reactie op. Veel mensen pakken hun Tokey direct stevig achter te kaken en een mogelijke beet die hieruit voortkomt is stevig. Deze reactie is een logisch gevolg gezien een dier zich bedreigt voelt en zich verweerd. De Tokey laat dan ook niet snel los maar blijft vaak vasthouden. Mocht een gekko u vast hebben kan u deze het best loslaten en een ondergrond bieden. Als het dier de indruk heeft dat het veilig kan ontsnappen zal deze loslaten en wegrennen.

Er zijn liefhebbers die hun Tokey rustiger hebben gekregen. Dit met veel geduld en het winnen van hun vertrouwen. Dit doormiddel van het leren de dieren uit een pincet voer aan te nemen. Als ze dit eenmaal gewend zijn houd u de pincet met de prooidier boven uw hand. Om de afstand zo steeds een stukje verder maken waardoor het dier op de hand moet stappen om de prooi te pakken. Doordat het dier zich op een vlakke hand begeeft zal deze zich minder bedreigd voelen.  Dit maakt het eventueel verplaatsen van uw gekko niet alleen makkelijker maar ook aanzienlijk minder stressvol voor de eigenaar als de gekko.

Wilt u een defensieve gekko niet fixeren en onnodig stress voorkomen. Verplaats deze dan in de holle schuilplaats waar deze zich in bevind.  

 

Voortplanting:  Afhankelijk van het leefgebied plant deze soort zich bijna het gehele jaar voort. In sommige gebieden zijn er bepaalde seizoenen waarin de paarfrequentie en eileg het hoogste is. In het terrarium waar vaak de omstandigheden vrij gelijk zijn leggen deze soort vaak ook het hele jaar door eieren.

Tokey paartjes lijken een hechte band te vormen en het introduceren van bijvoorbeeld een nieuwe vrouw aan een bestaand koppel leid vaak tot gevechten tussen de gevestigde vrouw en nieuwkomer. Ook mannen accepteren niet alle vrouwen, let dus goed op bij het samen zetten van een koppel en haal deze het liefste niet meer uit elkaar als dit een gevestigd stel is. Let dan wel op dat de vrouw niet uitgeput raakt als het veel eieren legt. Een kwalitatief goede en frequente voeding is hier erg belangrijk in. De Gekko gecko legt gemiddeld 2, soms 3 eieren per keer. Een enkele paring kan voor meerdere bevruchte legsels zorgen. De eieren zijn wit en rond en worden in een vaak verticale schuilplaats vast geplakt. Vaak leggen vrouwtjes hun eieren op steeds dezelfde plek. Let hier dus op en verstoor deze plaats niet te vaak. Gemiddeld komen de eieren bij 30C uit na 55-60 dagen. Deze incubatietijd is sterk onder invloed van de omstandigheden en legsels die in het terrarium of een grote ruimte worden uitgebroed doen er vaak aanzienlijk langer over.

In de natuur kent deze soort broedzorg. De man en vrouw beschermen hun legsel en zelfs na het uitkomen blijft het jong nog een korte tijd in de buurt van de ouders en geniet zo hun bescherming en maakt vaak zelfs gebruik van dezelfde schuilplaats. Er zijn berichten dat in de natuur voornamelijk de man het legsel beschermt. Waar de vrouw alleen word toegelaten voor het paren en leggen van eieren. In gevangenschap en vooral het terrarium lijkt deze broedzorg soms te verdwijnen. Let dus goed op het gedrag van uw dieren. Als zij de eieren beschermen kan u deze laten zitten. Word er echter niet naar om gekeken dan is het verstandig deze te verwijderen. De eieren kunnen in deze omstandigheden uitgebroed worden alleen de kans dat de ouders hun pasgeboren jong direct opeten is aanzienlijk groter.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel