Epipedobates tricolor / Driekleur gifkikker - Info & verzorging

Vorige Artikel 7 van 10 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Amphibia
Orde: Anura
Onderorde: Neobatrachia
Familie: Dendrobatidae
Wetenschappelijke naam: Epipedobates anthonyi
Dieet: Insectivoor
Gemiddelde leeftijd: 10+ jaar
Gemiddelde lengte: 3cm
Habitat: Tropisch
Leefwijze: Grondbewoner
Voortplanting: ovipaar / eierleggend
Status: Stabiel
Cites: B / II

Epipedobates anthonyi (tricolor), (Noble, 1921)

De meeste in gevangenschap gehouden E. tricolor blijken de E. anthonyi te zijn. Wij zullen het in dit korte artikel dan ook hebben over de E. anthonyi. Echter komt de algemene verzorging overeen waardoor dit artikel ook op de E. tricolor van toepassing is. Tegenwoordig zijn er diverse lokaliteit vormen van zowel E. anthonyi als E. tricolor te verkrijgen. Probeer u te verdiepen in de regio waar deze vandaan komen in verband met eventuele afwijkende temperaturen of omstandigheden.

Deze kikker word wel de ideale ‘beginners’ gifkikker genoemd. Maar is ook zeker voor de ervaren liefhebber een genot om te verzorgen. In algemene zinnen is de verzorging van deze soort gemakkelijk en ook zijn ze absoluut niet schuw. Hierdoor is het erg gemakkelijk om allerlei interessante gedragingen te observeren. Het gefluit van de mannen is luid en lijkt op die van een kanarie.

 

Uiterlijke kenmerken:  Het is een klein kikkertje dat gemiddeld 2 tot 2.5cm word. Mannetjes zijn iets kleiner en slanker van bouw dan de plompere dames. In het algemeen zijn deze kikkertjes rood van kleur met lichte lengtestrepen over het gehele lichaam. Drie van deze strepen lopen over de rug en de andere elk aan een zijde waar deze de buik en zijden scheid. De buik heeft dezelfde kleur als de rest van het lichaam maar is vaak voorzien van een onregelmatig patroon van diverse lichte vlekken en stippen. De mate van rood en hoeveelheid wit in het patroon kan per locatie en ‘lijn’ varieren.

 

Herkomst en habitat:  Oorspronkelijk komt deze soort voor in Zuidelijk Ecuador en een klein deel van Noord/Oost Peru tegen de Andes. Van 20m. tot 1770m. boven zeeniveau. De E. tricolor kent kleine populaties rond Moraspunga in Ecuador

 

Huisvesting:  U kan deze kikker het beste houden in groepjes van meerdere mannen en vrouwen samen. Zorg dan altijd dat er meer vrouwtjes als mannetje zijn, bijvoorbeeld 2.3 of 3.5. Het huisvesten van een koppel is mogelijk maar zeker als u graag nakweek wilt en meer van hun gedragingen wilt waarnemen is een groepje het verstandigste. Vaak zoeken de mannetjes een geschikt eilegplaats waarna zij al fluitend hun territorium verdedigen en vrouwtjes proberen te lokken. Het paludarium voor een groep van 2.3 / 2.4 moet minimaal 60x45x45 zijn. Meer ruimte en hoogte is altijd goed zeker als u de jongen ook in het terrarium wilt laten opgroeien. Beplant het terrarium goed met bromelia’s en bijvoorbeeld woekeraars als Philodendron scandens en Begonia. Bedek de bodem met veel blad om extra schuilmogelijkheden te creëren. Om eventueel extra eileg plekken te creëren kan u lege fotorolpotjes aan de wanden plaatsen en zorg dat er een poeltje is waar de kikkers hun kikkervisjes kunnen afzetten. Verlicht 12 a’ 13uur per dag. De temperaturen waarop deze soort gehouden kan worden is vrij breed. Vraag bij de aankoop altijd op welke temperaturen de kweker de ouderdieren houd. Gemiddeld is een dagtemperatuur van 23 a 24C en koelere plekken onderin voldoende. Dit betekend dat men vaak niet bij hoeft te verwarmen naast de gebruikte verlichting. S’ avonds mogen de temperaturen dalen tot de 17C.

 

Dieet:  Voeden kan men met springstaartjes, fruitvliegen en kleine bonenkevers. Varieer zo veel mogelijk en bij voorkeur met goed gevoede voedseldieren. Bij voorkeur voegt u eens tot twee maal per week een compleet vitamine/calcium supplement toe. Zeker als de dieren zich veel voortplanten is dit nodig om tekorten te voorkomen.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel