Elaphe dione / Steppen rattenslang - Care

Vorige Artikel 6 van 17 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Reptilia
Orde: Squamata
Onderorde: Serpentes
Familie: Colubridae
Subfamilie: Colubrinae
Wetenschappelijke naam: Elaphe dione
Voortplanting: ovipaar / eierleggend
Status: Niet bedreigd
Cites: non

Elaphe dione, (Pallas, 1773)

De Elaphe dione heeft van alle rattenslangen het grootste verspreidingsgebied. Ze passen zich makkelijk aan nieuwe omstandigheden en zijn daarmee makkelijk te verzorgen in gevangenschap. Zeker tegenwoordig word er met veel varianten en lokaliteiten gekweekt.

 

Uiterlijke kenmerken:  Tegenwoordig zijn er ook veel verparingen tussen diverse lokaliteiten. Tenzij u dus bekend bent met de ouders en kweker kan u er vanuit gaan dat u een kruising bezit met hoogstwaarschijnlijk China dieren als basis. Elaphe dione legt eieren maar deze eieren hebben een relatief korte incubatieperiode van slechts 20 tot 30 dagen. Jongen zijn bij uitkomst gemiddeld 15 tot 20cm. Gemiddeld worden mannetjes 60 to 70cm lang, vrouwtjes 100 tot 120cm met uitschieters tot 150cm en meer.

 

Gedrag:  Het zijn nieuwsgierige slangen die zich eenmaal gewend vaak laten zien en vrij actief zijn. Het zijn verdraagzame dieren en bijten zelden. Bij verstoring trillen ze met hun staart zoals veel rattenslangen.

 

Herkomst en habitat:  Zoals gezegd heeft deze soort een groot verspreidingsgebied. Van midden Rusland tot aan Korea.

 

Huisvesting:  Deze soort stelt weinig eisen aan de verzorging. Mannetjes kan u huisvesten in een terrarium van 60x45x45. Vrouwtjes of koppels in een van 100x40x40 maar wederom, groter is (bijna) altijd beter. Substraat kan bestaan uit beukensnippers of Zoomed Reptibark. U kan ook gaan voor een meer natuurlijke bodembedekker zoals een mix van zand, cocopeat, schors en gedroogd mos en bladeren. Verwijder afval direct en vervang uw substraat gemiddeld eens per maand. Voorzie de dieren van een zonneplek met een gemiddelde temperatuur van 26C en hotspot van 30C. De koele plek kan 22 tot 24C zijn. In de avond mag de temperatuur dalen tot 17C. Langdurig hoge temperaturen verdragen ze niet goed. Als de Elaphe dione veel in de waterbak ligt is dit een teken van te hoge temperaturen. Bied ten alle tijden vers water. Voorzie de dieren van meerdere schuilplaatsen in de verschillende temperatuur zones van uw terrarium. Van klimmogelijkheden als boomstammen zal geregeld gebruik worden gemaakt.

 

Dieet:  Jonge Elaphe dione zijn bij uitkomst al vrij fors van bouw en starten makkelijk op met pinkie muisjes. Voer het eerste jaar eenmaal in de 5 dagen. Het word afgeraden een prooi aan te bieden als ze in de vervelling cyclus zijn en vaak worden prooien dan ook geweigerd. Vele liefhebbers kiezen ervoor in deze periode dan ook niet te voeren. Volwassen dieren kan men eenmaal in de 7 tot 10 dagen een prooi aanbieden.

Elaphe dione accepteert vaak niet prooidieren die in verhouding tot de slang groot/breed zijn. Ook volwassen dieren kan men daarom het beste voeden met prooien die niet breder zijn dan het breedste deel van de slang. Dit betekend vaak springermuisjes tot halfwasmuisjes als basis.

 

Winterslaap:  Elaphe dione houd vaak een winterslaap of winterrust. Soms slaat men deze over door het hoog houden van temperaturen en niet inkorten van de lichturen. Echter zijn er dieren die ondanks dit stoppen met eten en zo veel mogelijk de koele zone opzoeken. Is dit het geval bied dan ook een winterslaap. Bied u deze niet en blijven de temperaturen te hoog dan zal het dier gaan afvallen door een werkende stofwisseling in combinatie met het weigeren van voeding. Komt een dier niet goed in de winterslaap, dan komt deze er ook vaak moeilijk uit.

Men begint het inleiden van de winterslaap vaak eind September tot Oktober. Stop met voeren en begin de lichturen in te korten. Zorg dat het dier nog steeds kan zonnen zodat ze nog in het maagdarmkanaal bevindende voeding goed kunnen verteren en uitscheiden. Soms geeft men een badje om zeker te zijn dat het dier alles uitgescheiden heeft. Verminder de lichturen (en als u een warmtespot gebruikt dus ook de verwarmingsuren) van 12 naar 8 a 7 uur gedurende een maand. Laat het dier dan nog een week in het terrarium zonder verlichting of verwarming. Hierna kan u het dier in een winterslaap plaatsen bij temperaturen van gemiddeld 8 tot 10C. Lagere temperaturen worden getolereerd. De winterslaap duurt gemiddeld 8 tot 16 weken. Men kan ervoor kiezen jonge dieren een kortere rust te geven. Na deze rust plaatst u de dieren weer in het terrarium zonder verlichting nog verwarming. Om na deze week weer de verlichting en verwarming op te bouwen.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel