Elaphe carinata / Taiwanese stinkslang - Care

Vorige Artikel 5 van 17 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Reptilia
Orde: Squamata
Onderorde: Serpentes
Familie: Colubridae
Subfamilie: Colubrinae
Wetenschappelijke naam: Elaphe carinata
Nederlandse benaming: Stinkslang
Engelse benaming: King ratsnake
Herkomst: Azie
Voortplanting: ovipaar / eierleggend
Status: Niet bedreigd
Cites: non

Elaphe carinata, (Günther, 1864).

De Elaphe carinata is een indrukwekkende slang. Ze worden vrij groot en hebben een stevige bouw en een bijpassend defensief karakter. Hun naam ‘carinata’ ontlenen ze aan de stank die ze kunnen produceren bij verstoring. Er zijn 3 erkende ondersoorten met de Taiwanese E. c. carinata als meest bekende en gehouden en daar is deze sheet ook op gebaseerd. Deze soort is geschikt voor de ervaren colubridae liefhebber.

 

Uiterlijke kenmerken:  Ze hebben gekielde schubben en in tegenstelling tot andere rattenslangen een traanvormig pupil. Jonge dieren hebben een heel ander kleed dan de volwassen dieren. Voornamelijk bruin/grijs met weinig donker patroon. Oudere dieren zijn in de basis zwart met geel. Afhankelijk van de lijn kan de gradatie geel verschillen.  Gemiddelde word deze slang 150 to 200cm met uitschieters tot 240/250cm. Ze hebben een vrij forse bouw wat overeen komt met de bouw van veel andere slang etende slangen. In gevangenschap voldoet een dieet van knaagdieren en kuikens prima. Maar in het wild heeft deze soort een veel breder dieet. Denk daarbij aan gevogelte, vis, eieren, hagedissen en ook andere (giftige) slangen. Dit is de reden dat deze soort ook wel de koning vd rattenslangen word genoemd ‘King Ratsnake’

 

Gedrag:  Van nature is dit een actieve jager. Ze zijn actief gedurende de schemerperiode en de nacht. Om zich overdag schuil te houden tussen bladeren, takken of in een hol. Misschien het meest indrukwekkende aan deze slangen is hun gedrag bij verstoring. Deze slangen staan bekend als defensief en zullen als ze zich enigszins bedreigd voelen proberen te bijten. Ze nemen wanneer verstoort de klassieke S positie aan, spreiden hun bek open en tillen het voorste deel van hun lichaam van de grond. Soms platten ze hun lichaam verticaal af waardoor de gele kleuring tussen de schubben beter zichtbaar word. Mocht dit niet baten dan hebben ze een tweede methode om hun belager af te weren en dit is doormiddel van een sterk ruikende penetrante muskusgeur af te scheiden. Deze geur ruikt alles behalve plezierig en zal de meeste belagers afschrikken.

 

Herkomst en habitat:  Van nature is dit een bodembewoner die zich bevind in dicht beplante, vochtige wouden en bamboebossen. Het verspreidingsgebied van de nominaat ligt in China, Japan en Taiwan.

 

Huisvesting:  Deze rattenslang is vrij gemakkelijk te verzorgen. Denk eraan dat deze dieren kannibalistisch kunnen zijn dus huisvest het liefste niet meerdere dieren samen. Het belangrijkste is het formaat van het verblijf. Het zijn vrij lange actieve slangen en dit betekend een groot verblijf. Gemiddeld zal een terrarium van 170x60x60 voldoen. Voor erg grote dieren raden we aan een terrarium dat minimaal 1x hun gehele lengte is en 0.4 maal hun lengte breed en hoog. Jonge dieren zijn bij uitkomst al fors en kan men in een terrarium plaatsen van 60x45x45.

Ze graven graag door de bodem dus voorzie de Elaphe carinata van een dikke laag bodembedekker. Hiervoor kan men beukensnippers, Zoomed Forest Floor bedding of Reptibark gebruiken. U kan ook kiezen voor een natuurlijke mix van cocopeat, cypres mulch en bladeren. Verwijder afval direct en vervang de bodembedekker eens per maand. Sproeien doen we 2 a’ 3x per week en de dieren hebben altijd vers water tot hun beschikking.

Verdere inrichting van het verblijf bestaat uit klimtakken, schuilplaatsen en stevige planten ter decoratie. De gemiddelde temperaturen zijn 22C tot 26C aan de warme zijde en een hotspot van 28 tot 30C. Deze hotspot kan gecreëerd worden doormiddel van een warmtespot of warmtemat in combinatie met daglichtlampen voor een juist dag/nacht ritme.

 

Dieet:  Elaphe carinata heeft een snelle stofwisseling. Zeker als ze jong zijn. Voer eenmaal in de 5 dagen een prooi dat maximaal 10% dikker is dan het dikste punt van hun lichaam. Volwassen dieren kan men wekelijks voeren. Vaak zijn dit grote volwassen muizen, veeltepelmuizen en ratten. Men kan ter variatie vis of bijvoorbeeld kuikens of andere kleine knaagdieren aanbieden. 

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel