Timon pater (ssp) / Parelhagedis - Care

Vorige Artikel 10 van 13 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Reptilia
Orde: Squamata
Onderorde: Lacertilia
Infraorde: Scincomorpha
Familie: Lacertidae
Wetenschappelijke naam: Timon pater
Dieet: Insectivoor
Herkomst: Noord Afrika
Leefwijze: Dagactief
Voortplanting: ovipaar / eierleggend
Status: Niet bedreigd
Cites: non

Timon pater, (Lataste, 1880)

De Timon pater behoort tot de echte hagedissen (Lacertidae). Er zijn 2 ondersoorten, de Timon pater pater en de Timon pater tangitanus (Boulenger, 1889).

 

Uiterlijke kenmerken:  De Timon pater is sterk verwant aan de Europese Timon lepidus (Parelhagedis) en lijkt hier ook op maar is vrij gemakkelijk te onderscheiden. Zo word de Timon lepidus aanzienlijk groter. De Timon lepidus kan wel 70cm voor een man worden waar de mannelijke Timon pater slechts 30cm word. Daarnaast mist de Timon pater het sterke patroon dat de Timon lepidus heeft en zijn de blauwe parels aan de zijdes zijn aanzienlijk kleiner bij de T. pater.

Deze soort is sexueel dimorf. Dat wilt zeggen dat men de verschillende geslachten aan het uiterlijk kan onderscheiden. De vrouwtjes zijn slanker en kleiner (25cm) dan de mannen, ook hebben de mannen een aanzienlijk bredere kop. Mannelijke Timon pater zijn overwegend groen van kleur. De Timon pater tangatinus heeft een bruine staart. Buiten het paarseizoen zijn de vrouwelijke dieren voornamelijk bruin maar kunnen een groene kleur krijgen in de paarperiode.  

 

Gedrag:  Het zijn dagactieve dieren die snel wennen aan hun verzorger. Dit is niet een soort die ervan houd om opgepakt te worden maar ze leren zeer snel uit het pincet of uit de hand te eten en zijn een groot deel van de dag actief opzoek naar eten. Bij hoge temperaturen verschuilen de dieren zich.

 

Herkomst en habitat:  De Timon pater pater komt voor in oostelijk Marokko. Timon pater tangatinus is endemisch tot het mediterranen gedeelte in Marokko, gebergtes in noord/west Algerije en Tunesië. 

Ze houden zich op in een gevarieerd biotoop. Van Mediterrane bossen en weides, kust en rotsgebieden en in olijfplantages. Het zijn voornamelijk bodembewoners maar klimmen ook graag tegen en tussen stenen wanden en muurtjes.

 

Huisvesting:  Deze actieve hagedis verdient veel ruimte. U kan deze per paar huisvesten in een terrarium van minimaal 90x45x60 of 100x50x50. Het houden van een man met meerdere vrouwtjes is mogelijk in een groter verblijf. Geslachtsrijpe mannen onderling zijn erg territoriaal en kunnen het beste niet samen gehuisvest worden om gevechten te voorkomen.

Bied veel klim en schuilgelegenheden met gestapelde stenen, leisteen en boomstammen. De dieren maken hier graag gebruik van. Let natuurlijk op dat de dieren zich niet onder een steen kunnen graven en beklemt komen te zitten. Eventueel kan u dit voorkomen door de stenen aan elkaar te lijmen om instorten te voorkomen. Als substraat kan u voor een mengeling van diverse materialen gaan zoals zand gemengd met aarde en reptibark, forest floor bedding (cypress mulch) of boomschors. Bied ten alle tijden een schaal met vers water. Sproei 1 a 2x per week.

Deze soort heeft een hoge UVB en daglichtbehoefte. Gebruik daarom een HQL of HID lamp die een hoge concentratie aan licht, UVB en UVA uitzend gedurende 12 uur per dag. Bied ook daglichtverlichting om de activiteit te stimuleren en een natuurlijk dag-nachtritme na te bootsen.

Plaats de verwarmingsbron altijd aan een zijde en niet in het midden. Hierdoor creëert u in het verblijf diverse temperatuur gradiënten waaruit de dieren kunnen kiezen en goed kunnen thermoreguleren. Ervaring wijst dat Timon pater voornamelijk in de ochtend zont om een goede lichaamstemperatuur te bereiken om vervolgens op jacht te gaan. De hotspot mag 32-40C meten met een dagtemperatuur van 27C. en 24C aan de koele zijde. S’Nachts mag de temperatuur dalen. Deze soort verlangt een winterslaap van 2-3 maanden bij 7-10C.

In diverse Europeaanse landen kan u de Timon pater ook in een goed geconstrueerd buitenterrarium houden. Het voordeel hiervan is dat de dieren optimaal gebruik kunnen maken van de natuurlijke zonnestralen en een uitgebreider dieet tot zich kunnen nemen. Houd er rekening mee dat de temperaturen in de buitenverblijf niet onder de 2C mogen komen. Bied eventueel een extra warmtestraler voor de koelere dagen.

 

Dieet:  Voer relatief veel en divers, deze actieve hagedissen hebben een hoge stofwisseling en bijpassende eetlust. De basis kan bestaan uit diverse soorten krekels als huiskrekels maar ook veldkrekels en steppekrekels. Meelwormen en wasmotlarve. Ook kan u voeden met middelmaat sprinkhanen, krulvliegen, dubias en soms moriowormen. Voer laatste niet te veel in verband met het hoge vetgehalte. Door het voeren van de voedselinsecten verhoogd u de voedzaamheid van de voedselinsecten. Bepoeder de insecten voor het voeren goed met calciumpoeder zonder D3. Eens per week kan u de voedselinsecten bepoederen met vitaminepoeder met vit. D3. Voer jonge en halfwas Timon pater dagelijks, volwassen dieren eens per 2-3 dagen. 

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel