Varanus acanthurus / Stekelstaartvaraan - Care

Vorige Artikel 12 van 13 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Reptilia
Orde: Squamata
Onderorde: Lacertilia
Infraorde: Platynota
Familie: Varanidae
Wetenschappelijke naam: Varanus acanthurus
Nederlandse benaming: Stekelstaart varaan
Engelse benaming: Spiny tail dwarf monitor
Dieet: Carnivoor
Gemiddelde lengte: 45cm
Herkomst: Australie
Habitat: Droog / woestijn / half woestijn
Leefwijze: Dagactief
Voortplanting: ovipaar / eierleggend
Status: Niet bedreigd
Cites: B / II

Varanus acanthurus (& ssp), (Boulenger, 1885)

De stekelstaart varaan is met recht een van de populairste dwergvaranen. Ze hebben het gedrag en karakter van een grote varaan verpakt in een middelmaat hagedis. Ze leren gemakkelijk direct uit het pincet te eten en zijn erg actief. Deze varaan behoort tot de Odatria subgenera.

 

Uiterlijke kenmerken:  Varanus acanthurus word slechts 50cm tot 70cm lang waarvan 50% staart is. Dit maakt deze soort een uitermate geschikt alternatief voor de persoon die graag grotere Varanus sp. wilt verzorgen maar hier niet de ruimte of ervaring voor heeft. De staart is voorzien van stevige uitstekende schubben als stekels, waar de soort zijn gewone naam aan dankt. Men denkt dat deze staart dient als bescherming tegen roofdieren als ze zich terug trekken tussen spleten in de rotsen, zoals bijvoorbeeld

de Uromastyx doet in zijn hol. Ze wiggen zich vast tussen een spleet en leggen hun staart in de richting van de opening. Deze dient als stevige en onprettige barrière tegen mogelijke predatoren. Ze hebben een redelijk stevige bouw en hebben krachtige poten welke helpen bij het graven en klimmen op rotsen. De buik heeft een lichte kleur en is bedekt met vlekken. Op de rug kan de basiskleur een donkerbruin, lichtgeel of bijna rood zijn en alles wat daartussen zit. Op deze basiskleur bevind zich een patroon van rijen ronde vlekken welke doorloopt van de nek tot aan het begin van de staart, waar het over gaat in een bandering van de basis kleur en donkere banden. De kop is vaak donkerder van kleur dan de rest van het lichaam en ze hebben over de lengte van de kop duidelijk donkere tot bijna zwarte lijnen.

 

Gedrag:  In gevangenschap bewijzen deze kleine varaantjes zich als actief en niet schuw. Ze kunnen wennen om gehanteerd te worden maar jonge dieren zullen hier zeker aan moeten wennen. Het zijn actieve hagedissen die constant op onderzoek gaan in hun verblijf en wanneer de mogelijkheid zich voordoet daarbuiten. Verwacht dus niet dat dit een soort is die rustig blijft zitten. Een stekelstaartvaraan die gefixeerd word zal proberen weg te komen en als dit niet lukt soms proberen te bijten. Ze hebben een erg goed zicht en gebruiken hun tong om de omgeving te ‘proeven’, net zoals slangen dat doen.

 

Ondersoorten en hun herkomst:  Er zijn 3 erkende ondersoorten. Dat zijn de Varanus acanthurus acanthurus (Red Ackie) de Varanus acanthurus brachyurus (Yellow Ackie) en de Varanus acanthurus insulanicus. Van deze ondersoorten word de Varanus acanthurus brachyurus verreweg het meeste gehouden, gekweekt en aangeboden. De Varanus a. acanthurus is ook te verkrijgen. Door de hoge vraag en minder aanbod van zuivere dieren is deze ondersoort vaak aanzienlijk prijziger dan de Yellow Ackie.

Varanus acanthurus bewoond een groot deel van de noordelijke helft van Australië en daar heeft deze soort een groot verspreidingsgebied met veel variatie in het fenotype. De V. a. insulanicus beperkt zijn verspreidingsgebied tot Groot Island en Wessel Island. Het noordelijke deel waar deze soort voorkomt word bewoond door de nominaat V. a. acanthurus die te vinden is vanaf de Westkust bij Broome door de Kimperleys tot aan het Noord-Oostelijk gelegen deel bij de Golf van Carpentaria.  Varanus acanthurus brachyurus bestrijkt het grootste deel van het verspreidingsgebied.

Hun biotoop bestaat uit droge semi-woestijnen tot woestijnen. De weinige vegetatie is droog en schaars. Ze houden zich het liefste op rond en tussen groepjes rotsen waartussen zij zonnen en op zoek zijn naar voedsel. Hun grootste natuurlijke vijanden zijn slangen en andere grotere varanen zoals de welke bekende Perentie (Varanus giganteus)

 

Huisvesting:  Deze dieren komen het beste tot hun recht in een ruim en vol ingericht terrarium. Een enkeling tot koppel verlangt een terrarium van minimaal 120x80x60 of bijvoorbeeld 150x60x60. Hoe groter hoe beter is zeker het geval als het gaat om deze actieve hagedissen. De V. a. acanthurus lijkt het meeste te klimmen van de 2 verkrijgbare ondersoorten. Toch is deze soort voornamelijk een bodembewoner en verlangt dus een breder dan hoog verblijf. In hele grote verblijven is men in staat een man met meerdere vrouwen te huisvesten. Zorg in dit geval voor extra veel schuilplekken en verschillende hotspots. Houd de groepsdynamiek goed in de gaten en wees verdacht op onderdrukte dieren. Deze tekenen zijn vaak subtieler dan alleen een gevecht, ziet u een dier dat zich constant afzondert, niet zont en minder eet dan kan dit een teken zijn van stress en is het verstandig dit dier apart te huisvesten.

Richt het terrarium in met stenen en veel holle stammen van bijvoorbeeld kurk. Hierop kunnen de dieren klimmen en zich in verschuilen. Voorkom dat de dieren zich onder de stenen kunnen graven en beknelt kunnen raken dus bevestig deze zo nodig goed en leg ze direct op de bodem van het verblijf zodat het niet kan voorkomen dat uw enthousiast gravende varaan onder een steen graaft welke vervolgens naar beneden zakt en de varaan zo beknelt raakt. Een harde achterwand voegt nog meer klimmogelijkheden toe en zo vergroot u het leefopppervlakte.

Als substraat kan men kiezen voor een fijn terrariumzand. Meng in de koelere zone het zand met een beetje aarde of ‘Zoomed Excavator’. Dit kan men licht vochtig sproeien en deze plek kan fungeren als een vochtige plek om de vervelling te vergemakkelijken of voor de eventuele eileg.

Varanus acanthurus is een echte zonminnende hagedis en houd van hoge temperaturen, veel stralingswarmte, en hebben een hoge UVB behoefte. Gebruik voor een zonneplek een kwikdamp of metaalhalide lampen met een hoog UVB gehalte. Deze zonneplek mag 40-50C zijn en ze zonnen zelfs bij hogere temperaturen. De omgevingstemperatuur aan de warme zijde moet tussen de 29C tot 35C zijn, de koele zone rond 27C. Bij lagere temperaturen werkt de spijsvertering van deze soort minder goed en nemen ze minder goed voedingstoffen op wat resulteert in een lagere activiteit en weerstand. wat weer resulteert in een verminderde groei en ontwikkeling. Nachttemperaturen mogen dalen tot 20C. Waardoor ‘s nachts extra verwarmen vaak niet nodig is. Bestraal de dieren 10 a 12uur per dag met deze kwikdamp of metaalhalide lamp. Een varaan die de juiste warmte word geboden zont slechts kort om vervolgens op jacht te gaan. Om extra te verwarmen kan met een keramische straler gebruiken. Full spectrum daglampen met een hoog UVA gehalte stimuleren de natuurlijke gedragingen. Al haalt deze soort veel zijn vocht uit zijn prooien is het verstandig altijd een schaal met vers water aan te bieden. Badderen doet deze soort eigenlijk niet.

 

Dieet:   Varanus acanthurus heeft een snelle spijsvertering als deze onder de juiste omstandigheden gehouden word, zeker jonge dieren. Het zijn actieve jagers en hun voedselresponce is groot. Ze herkennen een pincet en doosje met voedseldieren van grote afstand. Het grootste deel van hun dieet bestaat uit allerlei insecten en geleedpotigen. In de natuur zal deze soort zich ook voeden met kleinere hagedissen als gekko’s en skinkjes.

Jonge Varanus acanthurus mag men dagelijks voeren met diverse soorten insecten. Volwassen dieren voert men eens per 2 a 3 dagen. Voor de kalk behoefte kan men soms een pinky muisje aanbieden en bepoeder de voedselinsecten geregeld met calciumpoeder waar een lage hoeveelheid of geen vit. D3 aan is toegevoegd. Insecten die u kan voeden zijn huiskrekels, steppekrekels, veldkrekels, bandkrekels, diverse sprinkhanen, moriowormen, dola’s en Blabtica dubia etc. Een gekookt eitje vind deze soort ook erg lekker en zit vol vitamines. Eventueel onbevruchte eieren of bijvoorbeeld dood geboren jongen van andere reptielen worden ook gegeten. Voer sporadisch kleine knaagdieren. Er zijn hobbyisten die hun Varanus acanthurus deels voeden met stukjes bepoederd kipfilet, kippenhart en kippenmaag.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel