Adelphobates galactonotus - Info & verzorging

Artikel 1 van 10 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Amphibia
Orde: Anura
Onderorde: Neobatrachia
Familie: Dendrobatidae
Wetenschappelijke naam: Adelphobates galactonotus
Dieet: Insectivoor
Gemiddelde leeftijd: 10 jaar
Gemiddelde lengte: 4cm
Habitat: Tropisch
Leefwijze: Grondbewoner
Voortplanting: ovipaar / eierleggend
Status: Stabiel
Cites: B / II

Adelphobates galactonotus (Steindachner 1864)

Deze actieve gifkikker is geschikt voor de gevorderde liefhebber. Ze verlangen een ruim verblijf en een constante temperatuur.

 

Uiterlijke kenmerken:  De A. galactonotus is een grote gifkikker die tot 4cm groot word. Mannen en vrouwtjes worden gelijk in lengte maar mannen zijn aanzienlijk slanker dan de vrouwtjes. Een andere manier om de mannetjes te onderscheiden zijn de duidelijk grotere hechtschijven aan hun teentoppen.

De algemene kleur is een zwarte basis met geleurde rug. Deze kleur is geel, oranje of rood. De kleuring bedekt 75% tot 95% van de rug. Deze verschillen in percentage zijn vaak afhankelijk van de locatie. De kleuring kan zich ook op de poten bevinden. Er zijn populaties die geheel mint wit zijn waardoor ze sterk op de D. terriblis ‘mint’ en D. bicolor kunnen lijken. Er is een zogenoemde ‘koi’ of ‘blauwe’ variant. Deze is erg zeldzaam in de hobby. Bij deze variant is de normaal geel tot rode kleuring een grijs-blauw van kleur.

 

Herkomst en Habitat:  Deze forse gifkikker vind zijn oorsprong in de Provincies Párá en Maranhào in Brazilië. Ze bewonen hier grote gebieden ten zuiden van het Amazone gebied. Hun natuurlijke biotoop bestaat uit vochtig tot natte regenwouden en secondair regenwoud in laagland gebieden. Het zijn dagactieve bewoners die zich op de vochtige bodem van het woud ophouden. Deze kikker staat erom bekend in open gevallen plekken door gevallen bomen kort de droogte op te zoeken. In deze delen is de luchtvochtigheid aanzienlijk lager door de zon en ventilatie.

 

Huisvesting:  Deze kikker kan in groepjes gehouden van meerdere dieren, bijvoorbeeld twee mannen met dier vrouwtjes (2.3). Geef een groepje van 5 een terrarium van 90x45x45 of groter. Deze kikkers zijn echte bodembewoners en verlangen dus niet veel klimgelegenheden. Stammen dienen voornamelijk voor visuele barrières tussen territoriums en als schuilplaatsen. Omdat deze soort van nature eieren legt tussen bladeren en op andere vochtige plekken op de bodem zijn bromelia’s niet noodzakelijk maar wel mooi voor aankleding en het bieden van schaduwplekken. Bekleed de wanden en bedek de bodem met een dikke laag bladeren, stukjes varenwortel en mos. Plaats verschillende leghuisjes. Besproei 2 a’ 3maal per dag kort en houd de luchtvochtigheid hoog.

Bied een gemiddelde dagtemperatuur van 25C tot 28C. De nachttemperatuur mag hier niet veel van afwijken, een daling van 3C is voldoende. In hun natuurlijke habitat kent deze soort een droge tijd en een regenseizoen. In het droge seizoen is de luchtvochtigheid erg laag en kan de temperatuur vaak 30C zijn. De dieren zijn in deze periode minder actief en verbergen zich diep in de bosbodem. Het regenseizoen is koeler met een gemiddelde dagtemperatuur van 23C. In deze periode leggen de dieren ook eieren.

 

Dieet:  Deze kikker voed zich goed met stofkrekels, fruitvliegen en springstaartjes. Ook eten ze de larven van fruitvliegen, kleine wasmotjes, bladluis, tropische pissebedden en bonenkevers. Varieer waar mogelijk en bepoeder twee maal per week met een compleet vitamine/calcium supplement.

 

Voortplanting:  Vrouwelijke Adelphobates galactonotus leggen relatief grote eieren. Een legsel bestaat uit gemiddeld 5 tot 15 eieren. De vader zorgt voor het legsel door deze vochtig te houden. Er zijn berichten van meerdere mannen die een zelfde legsel verzorgen. Gemiddeld komen deze eieren na 14 tot 20 dagen uit, het mannetje vervoert vervolgens de kikkervisjes, bijna altijd een voor een maar soms per 2, naar een waterpoel waar de jongen kunnen groeien. De jongen voeden zich met allerlei algen en waterdiertjes als watervlooien en muggenlarven. In het terrarium kan u naast deze ook spirulina en tetra visvoeding dat is vergruisd gebruiken. Ontwikkeling van de jongen duurt gemiddeld 60 tot 85 dagen. Als de jongen op het land komen eten deze gemakkelijk fruitvliegen en springstaartjes.

De kweek van deze soort lijkt soms lastig. Het is niet ongewoon dat de jongen het niet optimaal doen, de ontwikkeling langer duurt, als zeer kleine kikkers het land opkomen of er zijn afwijkingen, als de eieren al uit komen en niet vroegtijdig sterven. Dit lijkt te maken hebben met de droge rust die de dieren van nature meemaken. Deze rust heeft de vrouwtjes tijd om tot rust te komen en reserves op te bouwen. In het terrarium blijft deze droge rust vaak uit of is erg kort. Wilt u dus met deze soort langdurig succesvol kweken dan is deze rust erg belangrijk. Zet eventueel in deze tijd de mannen apart.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel