Dendrobates auratus / Gouden gifkikker -Care

Vorige Artikel 6 van 10 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Amphibia
Orde: Anura
Onderorde: Neobatrachia
Familie: Dendrobatidae
Wetenschappelijke naam: Dendrobates auratus
Engelse benaming: Golden dartfrog
Dieet: Insectivoor
Gemiddelde leeftijd: 12 jaar
Gemiddelde lengte: >5cm
Habitat: Tropisch
Leefwijze: Grondbewoner
Voortplanting: ovipaar / eierleggend
Status: Stabiel
Cites: B / II

Dendrobates auratus, (Girard, 1855)

De Dendrobates auratus is in gevangenschap een veel gehouden en gekweekte soort gifkikker. Deze soort past zich vrij makkelijk aan diverse omstandigheden en word daarmee als een makkelijke soort gezien voor ook de beginnende gifkikker liefhebber.

 

Uiterlijke kenmerken:  De nominaatvorm is zwart met een groen patroon. Er zijn binnen de populaties vele varianten, zo zijn er in Panama dieren die een blauwe tekening hebben in plaats van groen of voornamelijk zwart. Gemiddeld word deze kikker 3.5 tot 5cm. Mannetjes zijn kleiner en slanker.

 

Gedrag: Het zijn dagactieve kikkers die zich voornamelijk op de bodem en tussen omgevallen takken en boomstammen ophouden. Elke kikker heeft zijn eigen klein territorium welke zij tegen indringers zullen verdedigen. De roep van de man klinkt meer als een gezoem of gebrom dan fluiten. De roep van de kikkers is bedoeld om aan rivaliserende mannen duidelijk te maken dat het territorium bezet is en om vrouwen tot zich te roepen. In het paludarium bewijst dit zich een actieve kikker te zijn die zich redelijk veel laat zien al kan dit sterk per lokaliteit/variant verschillen. Diverse locatie vormen zijn aanzienlijk schuwer.

 

Herkomst en habitat:  Deze soort kent een groot verspreidingsgebied in Panama, Costa Rica en Zuidelijk Nicaragua tot het westelijke deel van de Choco regio in Colombia. Op Hawai leeft een geïntroduceerde groep die voornamelijk goudkleurig is. Deze Dendrobates komt voor op 0, tot 1500m boven zeeniveau.

Het zijn dagactieve kikkers die zich voornamelijk op de bodem en tussen omgevallen takken en boomstammen ophouden. Aan de kust en langs rivieren die vaak droog liggen houden populaties zich voornamelijk op tussen de ronde keien die de kust en rivierbedden omringen.

 

Huisvesting:  Deze gifkikker houd van warmte en een hoge luchtvochtigheid. Een dagtemperatuur van 24C tot 27C volstaat. In de nacht mag de temperatuur 2C a’ 3C dalen maar laat deze niet onder 20C komen. Verdiep u zo mogelijk in de afkomst en het herkomstgebied van de D. auratus die u wilt huisvesten. Er kan zeer veel verschil zitten wat betreft de eisen tussen bijvoorbeeld hoogland en laagland populaties. Vraag aan de kweker hoe hij de ouderdieren huisvest om zeker te zijn dat u de juiste omstandigheden nabootst in uw paludarium.

Het zijn voornamelijk bodembewoners dus zorg voor een goed bodemoppervlakte. Een koppel houd men in een terrarium van minimaal 50x50x50cm. Voor een groepje van 2.3 / 2.4 is een paludarium met een bodemoppervlakte van 90x45 zeer geschikt, natuurlijk is een groter verblijf altijd beter. Elke kikker zoekt hierin zijn eigen territorium dus bied meer opties dan kikkers op diverse niveaus in het verblijf. Onderling kunnen er gevechten ontstaan voor het verdedigen van deze territoriums. Is er een dier dat geen eigen plaats lijkt te vinden en vaak in gevecht komt plaats deze dan apart. Door stress en slecht eten zal deze anders sterven.

Dendrobates auratus zet zijn kikkervisjes ook uit in bladoksels van bromelia’s maar doet dit liever in iets grotere waterbekkens als een poeltje of gevulde waterbak. Bedek de bodem met een dikke laag bladeren, varenworstelstukken en mos. Hiertussen verschuilen zei zich graag en zijn daar constant opzoek naar voeding.

 

Dieet:  Voer gevarieerd. De basis bestaat uit fruitvliegen en stofkrekels (krekel maat 2). Voer daarnaast met kleine tropische pissebedden en bonenkevers. Ook bladluis word gegeten. Bepoeder de voedseldieren één a twee maal per week met een compleet vitamine/calcium supplement.

 

Voortplanting:  Deze soort plant zich in het terrarium het hele jaar voort. Zoals bij alle gifkikkers verzorgen de mannetjes het legsel dat ze vaak in een bladoksel leggen vlak bij een waterpoel. Deze eitjes komen, als ze bevrucht zijn, gemiddeld met 10 tot 19 dagen uit waarna de vader de kikkervisjes naar waterbekken of bromeliaoksel gevuld met water brengt. Vaak een voor een, soms met meerdere.

Al zijn de kikkervisjes van deze soort niet strikt kannibalistisch lijkt het samen grootbrengen de groei en ontwikkeling van de kikkervisjes wel te beïnvloeden. Het is dus verstandig deze apart groot te brengen. 

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel