Corallus hortulanus / Tuinboa - Care

Vorige Artikel 3 van 17 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Reptilia
Orde: Squamata
Onderorde: Serpentes
Familie: Boidae
Subfamilie: Boinea
Wetenschappelijke naam: Corallus hortulanus
Nederlandse benaming: Tuinboa
Engelse benaming: Amazon Tree boa
Herkomst: Zuid Amerika
Voortplanting: Vivipaar, levendbarend
Cites: B / II

Corallus hortulanus, (Linneaus, 1758)

Deze boombewoner heeft een vaak defensief  karakter dus is niet geschikt voor iemand die zijn slangen graag hanteert. Echter maakt hun pit, de vele verschillende kleuren en bouw ze erg populair. Mocht u graag Corallus caninus or Corallus batesii houden maar de ervaring missen voor deze meer gevoelige soorten dan is de tuinboa erg geschikt om meer ervaring mee op te doen. Door hun groot verspreidingsgebied en aanpassingsvermogen aan diverse biotopen zijn ze in het terrarium een stuk makkelijker te verzorgen.

 

Uiterlijke kenmerken:  Ze hebben een slanke bouw met duidelijk afgescheiden en in verhouding grote kop. Gemiddeld word deze soort 150 a 160cm. Grote exemplaren kunnen wel 220cm lang worden.

Corallus hortulanus is ontzettend polymorph. Ze zijn er met een sterk patroon tot helemaal patroonloos. Bruin, grijs, geel, oranje, rood en alles wat ertussen zit. Het is niet ongewoon dat uit 2 bruine dieren gele dieren komen en vice versa. Er zijn bepaalde lijnen waarop men kan selecteren maar zekerheid heb je nooit over de uitkomst. Dit maakt met deze soort kweken elke keer een verassing.

 

Gedrag:  De amazone boomboa staat voornamelijk bekend om twee dingen, het feit dat ze erg polymorf zijn en hun gedrag welke op zijn minst defensief te noemen is. Ze stellen het niet op prijs als ze gehanteerd worden en al zullen ze wanneer mogelijk weg proberen te kruipen. Hun eerste reactie is vaak om uit te halen en te bijten. Dit gedrag zou kunnen worden verklaart door het feit dat ze zich vaak vrij in het zicht plaatsen. Het is niet ongewoon om ze op een overhangende tak te vinden in een open deel van het bos. Dit omdat dit de route is van een van hun favoriete prooien, vogels. Ze zijn hierdoor vrij kwetsbaar en als ze het idee krijgen dat ze gezien worden zullen ze er dus alles aan doen om een mogelijke belager af te schrikken. Dit gedrag lijkt in de nacht en avond vele malen sterker als overdag. Het zijn echte nacht actieve jagers. Vooral als de luchtvochtigheid hoog is zullen ze zich vaak verplaatsen.

 

Herkomst en habitat:  Corallus hortulanus komt van nature voor in en langs de randen van tropische wouden, in tuinen en plantages in bijna geheel Noordoost tot Midden Zuid Amerika. Guyana, Suriname, Brazilië, Ecuador, Bolivie, Venezuela en Peru. Van zeeniveau tot 1500m boven zeeniveau. Er zijn verslagen dat deze soort tot 3000m boven niveau voorkomen. Ze bevinden zich over het algemeen een halve meter tot 20 a’ 25m boven de grond in struiken, heggen en bomen. Ze zijn erg goed gecamoufleerd en ze verschuilen zich graag.

 

Huisvesting:  In het terrarium is deze soort gemakkelijk te verzorgen. Volwassen dieren verlangen een terrarium van minimaal 60x45x60 per dier. Grote exemplaren dienen groter gehuisvest te worden. Zorg voor voldoende schuilplaatsen in vooral het bovenste deel van het terrarium. Plaats veel horizontale takken en hang (nep)planten op waartussen de dieren zich kunnen verschuilen. De dieren komen bijna nooit op de grond maar een goede bodembedekker vangt afval op en maakt het onderhouden van een hogere luchtvochtigheid makkelijker. Denk hierbij aan bijvoorbeeld cocopeat aarde.

Jonge dieren verlangen het gehele jaar door een hoge luchtvochtigheid waar volwassen dieren van nature een drogere periode kennen in Augustus tot en met Oktober. De hoge luchtvochtigheid bij vooral jonge dieren zorgt ervoor dat de vervelling makkelijker gaat. Word deze soort te droog gehouden vervellen ze vaak in delen en het is niet ongewoon dat er een deel om de staartpunt blijft zitten. Blijft dit ongemerkt kan die tot verknellen en uiteindelijk tot afsterven van de staartpunt lijden.

De gemiddelde temperatuur dient aan de koele zijde 25C en warme zijde 28/29C te zijn. Dit zijn van nature geen zonnende dieren. Om te thermoreguleren verplaatsen ze zich tussen warme en koelere gedeeltes in bos of tuin. In het terrarium betekend dit meestal dat men bovenin verwarmd en het onderin koeler is. Zorg er dus voor dat in diverse lagen genoeg klim en schuilmogelijkheden zijn. Verwarmen kan geschieden doormiddel van een warmtespot of warmteplaat tegen het plafond van het terrarium. Let op dat uw Corallus niet in contact kan komen met de lamp en zich eromheen kan krullen. Dit kan leiden tot verbranding. Ligt uw tuinboa veel op de grond dan kan die komen door gezondheidsklachten, te hoge temperaturen bovenin of tekort aan schuilplekken in de hogere lagen van het terrarium. Let op, ook drachtige vrouwtjes gaan vaak voor het werpen op de grond liggen.

 

Dieet:  Tuinboas zijn makkelijke eters, als het beweegt en warm is zullen ze ernaar bijten. Jonge dieren kan men opstarten op pinkies. Gemiddeld eten ze met een jaar prooidieren ter formaat van fuzzy/springer. Volwassen dieren doen het prima op een dieet van volwassen muizen en kuikens. Voer niet te groot. Een voerfrequentie van een prooi per week voor jonge dieren tot eens in de 2 weken voor volwassen dieren is een goede richtlijn.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel