Coelognathus helena / Helens rattenslang - Care

Vorige Artikel 2 van 17 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Reptilia
Orde: Squamata
Onderorde: Serpentes
Familie: Colubridae
Subfamilie: Colubrinae
Wetenschappelijke naam: Coelognathus helena
Engelse benaming: Trincket snake
Gemiddelde lengte: 60cm
Herkomst: Azie
Voortplanting: ovipaar / eierleggend
Status: Niet bedreigd
Cites: non

Coelognathus helena, (Daudin, 1803)

Deze slang lijkt sterk op de Coelognathus radiatus maar is een stuk kleiner en minder defensief van gedrag. Deze soort is heringedeeld in het genus Coelognathus maar word nog vaak aangeboden onder de naam Elaphe helena. Er zijn 2 ondersoorten, de veel gehouden Elaphe helena helena en de Elaphe helena monticollaris.

 

Uiterlijke kenmerken:  Volwassen mannen worden gemiddeld 60 tot 80cm, vrouwelijke exemplaren gemiddeld 100cm tot soms 120cm. De Coelognathus helena heeft een interessant patroon zoals ook te zien is bij bijvoorbeeld de Elaphe taeniura dat aan de eerste 30 tot 40% van het lichaam bestaat uit een netpatroon van zadels die over de rug en de dorsalen lopen grenzend aan de buikschubben. Dit patroon loopt over in een patroon van lengtestrepen met een lichtbruine band over de rug en zijdes en een donkerbruine van over de dorsalen wat zorgt voor een scherp contrast met de licht crème buikschubben. De staart is erg lang en word gebruikt voor houvast bij het klimmen. De kop is relatief vlak en spits en de ogen zijn goed ontwikkeld wat helpt bij hun nachtelijke activiteiten. In de korte nek lopen 4 duidelijk donkere lengtestrepen, twee bovenop en twee langs de zijdes. Onder het oog zit vaak een donkere lijn. De kleur en contrast van het patroon is bij jonge dieren vaak duidelijker waar volwassen dieren iets donkerder worden.

De E. h. monticollaris heeft aanzienlijk minder patroon en de basiskleur is bij deze slang grijs. Ook is het contrast tussen de kleuren en patroon kleiner. Waardoor vooral bij volwassen dieren het achterste deel vaak volledig grijs is met een licht patroon in het voorste deel.

 

Gedrag:  De trincket snake zoals hij ook wel genoemd word is een nachtachtieve slang. Het zijn actieve jagers en worden vaak gezien in de buurt van woningen en schuren op jacht naar de kleine knaagdieren die afkomen op de overgebleven voedselresten van de mens. Ze zijn in het algemeen defensief te noemen, vooral jonge dieren stellen opgepakt worden absoluut niet op prijs. Wanneer de slang zich bedreigt voelt gaat het in de klassieke S houding staan. Welke vaak meer lussen bevat dan je gemiddelde S. Ze spreiden hun nek verticaal waardoor een zwart/witte tekening tussen de schubben zichtbaar word. Vaak tillen ze dit voorste deel van hun lichaam van de grond om groter te lijken. De bek word geopend en vaak steken ze hun tong uit. De staart zullen ze mee trillen zoals veel Colubridae dit doen. Dieren die ouder zijn en soms gehanteerd worden vaak aanzienlijk rustiger.

 

Herkomst en habitat:  Deze soort heeft van nature een groot verspreidingsgebied door Centraal Zuidelijk Azie. Pakistan, Zuidelijk India, Bangladesh, Nepal en Sri Lanka. Ze bewonen een breed scala aan biotopen en gebieden waaronder vochtige bossen, subtropische wouden, graslanden en gecultiveerde gebieden. Deze soort is een cultuurvolger en bevind zich vaak in de omgeving van mensen aangetrokken door de knaagdieren die afkomen op de voeding en afval achter gelaten door de mens.

 

Huisvesting:  Voor een volwassen dier of koppel is een terrarium nodig van minimaal 80x40x50 en 100x50x50 voor een trio. Verwarmen kan doormiddel van een warmtespot of warmtemat. Creëer een hotspot van 30C en een luchttemperatuur aan de koele zijde 24C en 26-28C aan de warme zijde. Creëer doormiddel van (nep)planten en klimtakken voldoende klimgelegenheden. Hier maken deze rattenslangen graag gebruik van. Bied altijd een schuilplaats aan de warme en koele zone. Dit kan doormiddel van Reptile-caves, Snake-caves maar natuurlijk ook holle of halve stukken kurkschors etc. Als substraat kan men meerdere opties gebruiken. Reptibark, Forest Floor bedding of bijvoorbeeld cocopeat. Sproei gemiddeld drie maal per week en bied ten alle tijde vers water.

 

Dieet:  Bied één maal per week een middelmaat prooi aan. Voor jonge dieren zijn dit pinky muisjes. Volwassen Coelognathus helena kunnen gevoed worden met middelmaat tot volwassen muizen. 

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel