Ceratophrys stolzmanni / Hoornkikker - Care

Vorige Artikel 5 van 10 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Amphibia
Orde: Anura
Onderorde: Neobatrachia
Familie: Ceratophryidae
Wetenschappelijke naam: Ceratophrys stolzmanni
Nederlandse benaming: Pasifische grootbek kikker
Engelse benaming: Pasific bigmouth frog
Dieet: Insectivoor
Gemiddelde lengte: 5-8cm
Leefwijze: Grondbewoner
Voortplanting: ovipaar / eierleggend
Status: Kwetsbaar
Cites: non

Ceratophrys stolzmanni, (Wied-Nieuwied, 1824)

De Ceratophrys stolzmanni een van de kleinere soorten binnen het genus dat liefkozend ook wel de pacmankikkers worden genoemd. Mannetjes worden circa 5cm groot waar vrouwtjes 8cm worden. Men zou denken dat zij hierdoor ook minder ruimte nodig hebben als de grotere soorten Ceratophrys. Echter is dit ook een van de actiefste soorten binnen het genus.

 

Status:  Deze soort staat op de IUCN lijst als kwetsbaar beschreven in verband met hun gefragmenteerde verspreiding, habitat verlies en lage aantallen gevonden dieren in het bekende verspreidingsgebied.

 

Herkomst en habitat: deze kikker komt voor in Noord-West Peru, de golf van Guayaquil en Ecuador. Hun natuurlijke biotoop bestaat uit dun beboste graslanden aan de randen van het tropisch regenwoud en andere populaties worden gevonden in droge zanderige vlaktes, met weinig vegetatie als grassen en bomen alleen in de buurt van (tijdelijke) stroompjes veroorzaakt door de vele regenval in Januari tot Mei.

Bijna alle te verkrijgen Ceratophrys stolzmanni in gevangenschap komen vanuit het kweekstation ‘Wikiri’ in Equador. Deze populatie komt van een droge, grotendeels zandvlakte in Equador. In Juni tot November valt hier nauwelijks regen en graven de kikkers zich diep in de bodem. Als het regenseizoen in December/Januari begint en de temperaturen sterk oplopen begint het kweekseizoen.

 

Huisvesting:  In gevangenschap houd men deze dieren individueel in een goed geventileerd terrarium van minimaal 60x30x30cm of bijvoorbeeld de Exo-Terra glas terrarium PT2603 van 45x45x30. Verwarmen kan het beste geschieden doormiddel van een warmtemat die 1/3e van het bodemoppervlakte bedekt. Zorg dat een dier altijd weg kan van de warmtebron. Deze kikker houd van relatief warme temperaturen, zorg voor een gemiddelde luchttemperatuur van 26/27C en een RV van gemiddeld 60 tot 70%. In het kweekseizoen mag de temperatuur oplopen. Bied een dikke laag substraat, vaak word een mix gebruikt van cocopeat, bladeren en mos. Voor deze soort is het ook mogelijk zand te vermengen door het substraat. Houd de bodem vochtig maar zeker niet nat. Stel altijd een ondiepe schaal tot hun beschikking met schoon water om te badderen. Sproei eens in de 2 dagen. Als u de dieren te droog houd kunnen ze in een droogteslaap gaan. Ze graven zichzelf dan diep in en kunnen maanden inactief zijn.

Bedek de wanden om een meer geborgen gevoel te creëren. Men kan verlichten met een daglichtlamp welke gelijk de luchttemperatuur verhoogd. Deze soort is niet UVB behoeftig. Overige verwarming kan geschieden doormiddel van een warmtemat onder een gedeelte van de bodem of langs een zijwand.

Droge bladeren en stukken krukschors en ander tropisch hout kunnen als schuilplaats dienen en kleden het verblijf aan. U kan gebruik van maken van levende planten zoals de woekeraar Philodendron scandens of Monstera sp. voor de verdere aankleding. Als uw Pasifische grootbek kikker zich na lange tijd stil zitten in eens verplaatst heeft is er een grote kans dat op zijn oude stek uitwerpselen te vinden zijn, verwijder deze direct. Het toevoegen van springstaartjes en kleine tropische pissebedden helpt de bodembedekker schoner te houden.

 

Dieet:  Ceratophrys soorten staan bekend om hun enorme eetlust en de mogelijkheid om grote prooien te verorberen waaronder zelfs kleine knaagdiertjes als muizen. Deze muizen zijn dan wel een rijke bron aan calcium maar zeker niet geschikt als basis voeding gezien deze erg vet zijn. Voed deze kikker vooral met diverse soorten insecten als krekels, kleine tot middelmaat sprinkhanen en bijvoorbeeld meelwormen. Ook regenwormen versmaden ze graag. Bestrooi eens per week de voeding met een mineraal of vitaminepoeder en voer de voederdieren zelf ook goed met diverse soorten fruit, groenten en groen blad. Pissebedden hebben een ontzettend goede calcium-fosfor verhouding en zijn dus een goed alternatief voor muizen als calciumbron.

Voer jonge dieren dagelijks en volwassen dieren eens in de 2 a’ 3 dagen diverse prooien. 

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel