Candoia aspera / Nieuw Guinea grond boa - Care

Artikel 1 van 17 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Reptilia
Orde: Squamata
Onderorde: Serpentes
Familie: Boidae
Subfamilie: Candoiinae
Wetenschappelijke naam: Candoia aspera
Engelse benaming: Viper boa
Voortplanting: Vivipaar, levendbarend
Status: Niet bedreigd
Cites: B / II

Candoia aspera, (Gunther, 1877)

Uiterlijke kenmerken:  De Candoia aspera is een relatief kleine boa soort. Gemiddeld word deze slang slechts 60cm. Exemplaren van 80-100cm zijn een grote uitzondering. De schubben zijn sterk gekield en ze hebben een grove, gedrongen lichaamsbouw. De staart is relatief kort, slechts 7-8% van de totaal lengte. De reden dat deze soort in het Engels ook wel de ‘Viper boa’ word genoemd is de gelijkenis in bouw en patroon met de Doodsadder (Acanthophis) die ook in hetzelfde gebied voorkomt. Deze mimicry schrikt mogelijke predatoren af.  

 

Gedrag:  Deze nachtactieve dieren zijn erg schuw van aard. Overdag houden ze zich op ingegraven in de losse aarde of tussen bladafval. Soms zijn ze overdag te vinden in het water. In de schemer en s’nachts verplaatsen ze zich en zijn opzoek naar voedsel. Deze soort kan erg goed zwemmen en het is niet ongewoon dat ze badderend gevonden worden in ondiepe poelen water. Klimmen doet deze soort in tegenstelling tot een aantal andere Candoia soorten nauwelijks tot niet. Wildvang dieren kunnen erg defensief zijn als ze verstoort en opgepakt worden. Dieren die langdurig in gevangenschap leven lijken te kalmeren maar voor liefhebbers die graag hun dieren hanteren is dit geen geschikte soort.

 

Herkomst en habitat:  De Candoia aspera is een boa die voorkomt in een groot deel van New Guinea, en diverse eilanden waaronder de Solomons, Bougainville, Manus, de Molukken en eilanden in het Bismark archipel. Hun natuurlijke habitat bestaat uit vochtige laaglanden, bossen en moerassen waar het waterpeil onder invloed is van de getijden en het regenseizoen. Het is niet ongewoon dat deze gebieden overspoelen.

 

Huisvesting:  Gezien deze soort nauwelijks klimt is een hoog verblijf niet noodzakelijk. Door zijn schuwe karakter en teruggetrokken levensstijl zou u deze soort kunnen verzorgen in een wel bekend slangen ’rack’. Echter kan u bij voorkeur kiezen voor een natuurlijk ingericht terrarium. Dit alleen al is erg mooi om naar te kijken en s’avonds zijn de slangen te observeren als ze op onderzoek zijn. Dit is niet alleen beter voor uw dier, maar bied u ook meer de kans om van de hobby en us slangen te genieten. Een terrarium dat erg geschikt is voor de Candoia aspera is de Exo-Terra glas terrarium van 60x45x30 (PT2604) tot 90x45x45 Deze hebben een voldoende bodemoppervlakte voor een enkel dier en bieden u de ruimte een natuurlijk habitat na te bootsen.

Geef een substraat van minimaal 8cm diep gezien deze dieren er graag in graven. Het beste kan men kiezen voor een substraat dat goed vocht vast houd als cocopeat aarde of cocochips. Eventueel kan u dit mengen met reptibark, boomschors of cypres mulch. Houd de bodem ten alle tijden vochtig maar niet nat. Een te droge omgeving kan vervellingproblemen ten gevolge hebben. Sproei geregeld om de luchtvochtigheid op een gemiddeld peil van 70-80% te houden. Gezien deze soort graag baddert is een grote waterbak nodig waar de slang geheel in past. Let erop dat deze slangen vaak in hun waterbak uitscheiden. Reinig de waterbak dus geregeld en bied altijd vers water.

Richt het terrarium verder in met diverse schuilplaatsen als reptile caves, kurkstammen en tropisch hout. In een terrarium kan u eventueel levende planten toevoegen als kleine Ficus en Scindapsus. Naast dat deze het verblijf mooi aankleden bieden deze extra schuilplaatsen en helpen te samen met de dikke laag substraat om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Verwarmen kan men doormiddel van een warmtemat aan een zijkant geplaatst, kermaische straler of warmte spotlamp om de luchttemperatuur te verhogen en een warmtegradient te bieden. Het verlichten met een laag wattage daglicht compactlamp bevorderd het natuurlijke dag nachtritme. Deze soort verlangt een matige maar vrij constante temperatuur. Er zit in hun natuurlijke biotoop weinig verschil tussen de dag en nachttemperatuur. Zorg voor een gemiddelde dagtemperatuur van 26-28graden met 30-32C op de hotspot. s’Nachts mag de temperatuur dalen tot 24C.

 

Dieet:  Van nature eet deze soort voornamelijk diverse soorten kikkers en kleine hagedissen als gekko’s en skinken, sporadisch word er een klein knaagdier gegeten. Vanwege dit natuurlijke dieet lijken vooral pasgeboren Candoia lastig direct kleine knaagdieren te accepteren. Hierdoor is het soms nodig de jongen een aantal keer te assist of dwangvoeren. Een andere mogelijkheid is het insmeren van een pinky muis met een hagedis of kikker. Door de geur willen de jonge dieren vaak goed reageren op deze prooi. Als de jongen eenmaal een paar van deze ingesmeerde prooien hebben gegeten kan u de mate van het insmeren afbouwen tot dit niet meer nodig is. Hierna zijn de jongen vrijwel probleemloos. Volwassen wildvang dieren lijken gemakkelijk over te stappen op kleine knaagdieren. Van alle Candoia soorten accepteert de Candoia aspera het makkelijkste knaagdieren in plaats van hun natuurlijke prooi. Eventueel kan u ze opstarten met levende muizen. Wij raden echter altijd aan zo mogelijk over te stappen op ontdooide of prekilled muizen.

Candoia heeft een trage stofwisseling, daarnaast is deze vooral gebouwd op het verteren van koudbloedigen zonder haar als kikkers en hagedisjes. Voer daarom niet te veel en vaak met knaagdieren. Gemiddeld voert men jonge dieren eens in de 7 tot 10 dagen en volwassen dieren slechts eens per 15-20 dagen. Voer met in verhouding tot de slang middelmatige prooien. 

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel