Ambystoma mexicanum / Axolotl - Care

Vorige Artikel 2 van 10 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Amphibia
Orde: Caudata
Familie: Ambystomatidae
Wetenschappelijke naam: Ambystoma mexicanum
Nederlandse benaming: Axolotl
Engelse benaming: Axolotl
Dieet: Carnivoor
Gemiddelde leeftijd: 15-25 jaar
Gemiddelde lengte: 25-30cm
Habitat: Diepe meren
Leefwijze: Aquatisch
Voortplanting: ovipaar / eierleggend
Status: Ernstig bedreigd
Cites: Non

Ambystoma mexicanum, (Shaw, 1789)

Vaak verward met een vis met pootjes, in staat om afgebeten ledematen terug te groeien en de inspiratiebron voor de Pokemon Wooper. De Axolotl is een diertje dat spreekt tot de verbeelding van vele. Voor liefhebbers die geïnteresseerd zijn in aquatische salamanders zijn dit zeer leuke dieren om mee te beginnen. Hun verzorging is relatief gemakkelijk en ze hebben geen winterslaap e.d. nodig.

 

Uiterlijke kenmerken:  De Ambystoma mexicanum behoort tot de molsalamanders. Ze worden gemiddeld 25 tot 30cm lang. Opvallend is hun visachtige lichaam, lange zijdelings afgeplatte staart en natuurlijk de externe kieuwen die zich in de nek bevinden. De natuurlijke vorm is donkerbruin van kleur met een lichtere kleur buik. In gevangenschap zijn er vele mutaties. Meest voorkomend zijn de albinos en Leucisten, er zijn echter ook melanistische dieren die heel donker tot bijna zwart van kleur zijn en ‘paradox’ dieren. Deze tonen zowel de uiterlijke kenmerken van bijvoorbeeld een albino als de wildvorm.

 

Natuurlijke herkomst en habitat:   De Axolotl is een salamander die het in land van herkomst erg moeilijk heeft en is daarom streng beschermd. Door vervuiling, drooglegging van zijn belangrijkste habitat en introductie van Tilapia (baarsachtige vis) en andere uitheemse vissen is de populatie sterk verkleind en komt deze soort nog maar op een paar plekken voor ten zuiden van Mexico-stad (Mexico). In gevangenschap word er voor zowel de huisdierhouderij, behoud van de soort en wetenschappelijk onderzoek erg veel mee gekweekt. Er zijn zonder enige twijfel vele Axolotl meer in gevangenschap als in hun natuurlijke herkomstgebied. Hun natuurlijke biotoop bestaat uit enkele diepe meren en aanliggende kanalen gelegen in vulkaangebergte (Xochimilcomeer is nog het enige primaire herkomstgebied).

 

Neotenie:  Vele amfibieën kennen een larve stadium en een volwassen stadium die zij na een metamorfose bereiken. Bij de Axolotl blijft deze metamorfose naar de landfase echter uit. De Axolotl is een van de weinig salamanders die geen metamorfose doormaakt en zich in zijn aquatische stadium kan voortplanten.

Van de axolotl werd lange tijd gedacht dat de dieren zich in het larvestadium voortplanten maar dit is feitelijk niet juist. De dieren hebben geslachtsorganen die bij de geboorte onderontwikkeld zijn en rijpen naarmate ze ouder worden. Ze worden dus wel volwassen, maar de metamorfose zoals die bij vele andere salamanders plaatsvindt blijft uit en ze behouden hun larvale uiterlijke kenmerken. Dit verschijnsel wordt wel neotenie genoemd, van het Griekse neo: nieuw, jong + tenein: blijven. Andere bekende salamanders waar dit verschijnsel zich voordoet zijn bijvoorbeeld de Sirenes.

Het is bij de axolotl mogelijk een metamorfose tot stand te brengen door het toevoegen van jodium aan het water. Dit in combinatie met het verlagen van de waterstand zet de metamorfose naar het landstadium in werking. Echter sterven ze vaak kort na de metamorfose.

 

Bijzonderheden:  Wat ook erg bijzonder is aan deze diertjes is dat ze de mogelijkheid hebben gehele ledematen, kieuwen, staart of tenen etc. te hergenereren in plaats van littekenweefseel aan te maken. Dit betekend dat als door een roofdier of soortgenoot hun poot word af gebeten. Deze weer geheel terug groeit ! Een van de redenen waarom men zoveel onderzoek doet naar deze bijzondere salamander.

 

Huisvesting:  In gevangenschap bewijst deze salamander zich gemakkelijk te laten huisvesten. Het belangrijkste is het voorkomen van te hoge temperaturen. Gemiddeld kan men de Axolotl houden bij een temperatuur van 12 tot 17C. Wat voor vele betekend dat dus er niet verwarmd hoeft te worden. Langdurig hoge temperaturen van 25C of meer worden niet verdragen en kunnen tot de dood van uw axolotl leiden. Dieren die te lang aan hoge temperaturen bloot gesteld worden verliezen hun eetlust en zijn minder actief. 

Van nature bevinden ze zich op de bodem van diepe meren. Hierdoor tolereert deze soort geen fel licht. Wilt u het aquarium toch graag matig verlichten voor het observeren van uw Ambystoma bied dan voldoende schuilplekken en drijfplanten om schaduwplekken te creëren en dim het licht. Filter het water maar voorkom een sterke stroming. Ververs geregeld een kwart tot derde deel van het water, Axolotls zijn sterke vervuilers.

Als bodembedekker kiest men vaak voor een fijn, zacht zand. Grof grind kunnen ze per ongeluk mee eten met hun prooi en dit kan tot verstoppingen leiden. Om deze reden kiezen ook vele liefhebbers voor een kale bodem of bijvoorbeeld het gebruik van leisteen.

Per gehouden Axolotl is een inhoud van 60 liter nodig. Bodemoppervlakte is het belangrijkste gezien deze dieren veel over de bodem wandelen opzoek naar voedsel. Als u dieren samen huisvest zorg dan dat ze gelijk zijn in grote, anders is er kans op kannibalisme. Het is niet ongewoon dat er bij elkaar uit voedsel response een teen, voet of stuk kieuw word afgebeten.

Amfibieen zijn door hun type huid erg gevoelig voor schadelijke stoffen in het water. Deze kunnen zij via hun huid makkelijk opnemen waar het de dieren schade toe kan doen en effect heeft op de gezondheid. In ons kraanwater zitten diverse van deze stoffen die invloed kunnen hebben op uw dier, daarom raden wij aan bij elke waterverschoning een zogenoemde watervoorbereider te gebruiken zoals de Easylife ‘Filter medium’ of Tetra ‘Aquasafe’. Deze producten binden zich aan schadelijke stoffen en neutraliseren deze om vervolgens door de filter uit het water gefilterd te worden. Uw filter kan deze stoffen dan makkelijk verwerken. Daarnaast zitten er aan de Tetra Aquasafe ook vitamines toegevoegd om de weerstand van uw salamander, vissen of andere aquatische dieren te verhogen na stress bij een verhuizing of verschoning.

Het combineren van de Axolotl met vissen word afgeraden. Of de vissen worden voer, of de vissen knabbelen aan de kieuwen van uw salamander.

 

Voeding:  Van nature eten deze salamanders allerlei kleine soorten ongewervelde waterdiertjes en visjes. Voer jonge dieren dagelijks met (stukjes) regenworm, bloodwormen, artemia etc. Volwassen dieren kan men minder frequent voeren met hele regenwormen, stukjes vis, grote rode muggenlarven en bijvoorbeeld kleine garnaaltjes.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel