Apalone spinifera / Gestekelde weekschildpad - Care

Vorige Artikel 2 van 23 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Reptilia
Orde: Testudines
Onderorde: Cryptodira
Familie: Trionychidae
Subfamilie: Trionychinae
Wetenschappelijke naam: Apalone spinifera
Engelse benaming: Spiny softshell turtle
Dieet: Carnivoor
Herkomst: V.S.
Leefwijze: Aquatisch
Voortplanting: ovipaar / eierleggend
Status: Stabiel tot kwetsbaar
Cites: non

Apalone spinifera, (Le Sueur, 1827)

Deze soort heeft een uitgebreid verspreidingsgebied en past zich makkelijk aan diverse klimaten en is daarmee voor een beginner een relatief gemakkelijke weekschildpad soort om te verzorgen. Ze verschuilen zich graag onder een laag zand maar zijn absoluut niet schuw in gevangenschap en bewijzen zich net als vele schildpadden erg nieuwsgierig en actief te zijn.

 

Bekende ondersoorten:  Er zijn in totaal 6 erkende ondersoorten. Welke ondersoorten er in gevangenschap zijn en of het hier om ‘zuivere’ dieren gaat is echter niet geheel bekend. Dit omdat een groot deel van de Apalone spinifera gehouden in onze hobby afkomstig zijn van zo genoemde schildpad ‘farms’ welke grote aantallen jonge weekschildpadden naar onder andere Europa exporteren om daar verkocht te worden. De meeste gehouden soort is de oostelijke doorn weekschildpad - Apalone spinifera spinifera. De erkende ondersoorten zijn: 1- Apalone spinifera aspera 2- Apalone spinifera atra 3- Apalone spinifera emoryi 4- Apalone spinifera guadalupensis 5- Apalone spinifera pallida en de nominaat (6) Apalone spinifera spinifera. 

 

Uiterlijke kenmerken:  Deze soort is gemakkelijk te herkennen aan hun lederachtige flexibele schild met voorop een aantal kleine stekeltjes (boven de voorpoten). Jonge dieren hebben een vlekken patroon op het schild en een licht grijs/bruin plastron. Bij jonge dieren is een lichte rand om het schild duidelijk zichtbaar. Ze hebben een spitse snuit die het mogelijk maakt voor de dieren om nieuwe lucht te ademen zonder gezien te worden aan het oppervlakte van het water. Hun ogen zijn bovenaan het hoofd geplaatst en ze hebben een erg goed zicht. Over de lengte van de kop hebben ze een patroon van donkere lijnen. Van de ogen tot over hun kop strekkende langs hun nek is een lichte streep te zien. Volwassen dieren verliezen vaak de mooie patronen in het gezicht en de vlekken op het schild. Deze zijn in de basis een even bruin of grijs van kleur. Hun lichaamskleur is over het algemeen grijs met kleine vlekken. De poten zijn sterk en beschikken over zwemvliezen. Mannetjes bereiken gemiddeld een lengte van 20cm en zijn daarmee aanzienlijk kleiner dan de vrouwtjes. Vrouwtjes worden een stuk groter met een gemiddelde lengte van 44cm soms zelfs 50cm schild. Door hun grote verspreiding kan er verschil zijn in fenotype en formaat. Weekschildpadden hebben speciaal aangepaste ‘anaal’ klieren die in staat zijn zuurstof uit het water te halen. Dit stelt de dieren in staat langdurig onder water te verblijven om te schuilen en jagen.

 

Gedrag:  Apalone spinifera zijn dagactieve schildpadden, het zijn uitermate actieve en goede zwemmers. De enige reden voor deze dieren om uit het water te komen is om eieren te leggen en te zonnebaden. Ze zonnebaden graag op zandbanken of in ondiepe wateren om zo bij verstoring snel het water in te kunnen springen om zich te verschuilen. Het zijn over het algemeen actieve jagers maar kunnen zich ook als een sluipmoordenaar gedragen. Weekschildpadden graven zich graag in de zanderige bodems van de rivieren en meren waar ze leven. Tenzij ze hun kop uitsteken zijn ze hier dan ook volledig onvindbaar. Dit doen ze om zich te verschuilen gedurende de nacht of om te jagen. Ze kunnen lang onderwater blijven en verstoppen zich dan onder een laag zand of modder, wachtend tot er een prooidier langs komt welke ze dan belagen door hun lange nek razendsnel uit te strekken en zo de prooi, bijvoorbeeld een vis, te vangen.

 

Natuurlijke herkomst en habitat:  Dit is een van de meest voorkomende weekschildpadden in Amerika en komt zelfs voor ten zuiden van Canada. Ze bestrijken bijna geheel de Verenigde staten tot in Mexico. Ze bevinden zich in meren, rivieren en stromen. Open water met een milde stroming lijkt de voorkeur te hebben. Soms kan men ze vinden zonnend op de oevers maar altijd dicht bij het water. Hun weke schild bied minder weerstand in het water en het zijn daarmee ook goede en snelle zwemmers.

  1. Apalone spinifera aspera, Komt voor in Noord-Carolina tot en met Alabama en het uiterste noorden van Florida.
  2. Apalone spinifera emoryi, is te vinden in Texas. Dr Rio-Grande rivier tot de Pecos rivier drainage en ten zuiden van de Rio purification Taumalipas. Zuid-west New Mexico, Zuidwestelijk Utah strekkende tot de Golf van Mexico. 
  3. Apalone spinifera guadalupensis, zuidelijke centraal Texas en het Colorado rivier systeem.
  4. Apalone spinifera hartwegi, verspreid zich door Minnesota en Arkansas ten westen van Wyoming. oostelijk Colorada, noord-oost New Mexico en er bevind zich een grote populatie in Montana in de Missouri rivier delta.
  5. Apalone spinifera pallida, komt voor in westelijk Louisiana tot het zuiden van Oklahoma en het uiterste noorden en oosten van Texas.
  6. Apalone spinifera spinifera. De nominaat komt voor in het meest noord oostelijke van het verspreidingsgebied van deze soort. Waaronder in het zuiden van Canada ten hoogte van de Ottowa rivier. Westelijk New-York tot het zuiden van de Tennessee rivier in Wisconsin.

 

Huisvesting:  De Apalone spinifera bewijst zich in het aquarium een actieve zwemmer te zijn. Houd hier rekening mee als het gaat om het formaat van het verblijf. Jonge dieren kunnen opgekweekt worden in een aangepast aquarium van 100x40x30cm of bijvoorbeeld de Zoomed Turtle Tub. Ook jonge dieren zijn uitermate goede zwemmers dus het water niveau mag aanzienlijk hoger zijn als hun schildlengte. Om de jongen het bereiken van het oppervlakte te vergemakkelijken kan u grillig hout gebruiken als houvast. Voor deze jonge dieren kan een drijvend stuk schors of turtle plateau al voldoen om op te zonnen en drogen.

Volwassen dieren verdienen een ruim verblijf, zeker de grote vrouwtjes. Denk hierbij aan minimaal 10x hun schildlengte lang en 5x hun schildlengte breed. De waterstand dient minimaal 2x hun schildlengte diep te zijn en het liefste dieper. Dit maakt de soort mogelijk ongeschikt voor liefhebbers met een beperkte ruimte. In dit geval is het aan te raden voor een mannelijk dier te kiezen of u eens te verdiepen in de Pelodiscus sinensis.

In algemene zin zijn weekschildpadden niet tolerant tegen andere schildpadden, zowel soortgenoten als andere soorten. Daarom raden we aan een koppel of meerdere mannen altijd gescheiden te huisvesten. De Apalone spinifera lijkt echter wel gecombineerd te kunnen worden met andere (grotere) actieve schildpadsoorten uit eenzelfde gebied. Al blijft het altijd van belang om onderling gedrag te observeren en ervoor te zorgen dat dieren elkaar niet verstoren. Houd hier ook rekening mee als het gaat om het formaat van het verblijf.

 

Inrichting:  Een dikke laag zand is een must voor deze soort omdat ze er zich graag in verschuilen. Verdere inrichting kan men schaars houden om zo meer zwemruimte te bieden. Al worden enkele onderwaterschuilplaatsen wel op prijs gesteld. De Zoomed turtlelog een schuilplaats die jonge dieren zeer op prijs stellen en kan u op de bodem halve bloempotten of grote stammen gebruiken om meer schuilplaatsen te creëren als visuele barrières.  Bied altijd een plek waar de schildpad makkelijk kan zonnen en volledig opdrogen. Dit kan een drijvend plateau zijn of apart gedeelte met zand, welke benodigd is voor ei-leggende vrouwtjes.

Verwarming en verlichting:  Zolang er een goede hotspot is van 30-35C zal verdere verwarming van het waterdeel voor deze soort vaak niet nodig zijn. De verwarmende lampen zullen overdag de luchttemperatuur en watertemperatuur doen stijgen. Bied voldoende UV bij het zonnen voor de benodigde opname van onder andere vitamine D3. In de nacht hoeft men niet bij te verwarmen en mogen ze afkoelen tot 12-15C. In de zomer kan deze soort prima buiten gehouden worden (in een Nederlands klimaat). Controleer dan goed de temperaturen en houd de activiteit van uw schildpadden in de gaten. Let op ontsnapping! schildpadden kunnen vaak vele malen beter klimmen dan men denkt. Omhein uw vijver goed.

Water en filtratie:  Een goede waterkwaliteit is een must. Door hun weke schild is deze soort kwetsbaarder voor een slechte kwaliteit water. Denk hierbij aan afvalstoffen en bacteriegroei. De kans dat dit schild beschadigd en zich hier bacteriën in kunnen manifesteren is groter als die bij schildpadden met de bekende harde hoornschilden. Zorg voor zuurstofrijk bewegend water. Gebruik een externe filter met zo mogelijk een UVC filter en zorg voor stroming aan het oppervlakte voor meer zuurstofopname in het water. Stilstaand water in combinatie met schildpadden en hun dieet betekend bacteriegroei en daaropvolgend gezondheidsproblemen. Het kan zijn dat alleen de pomp in een groot verblijf niet voor de afdoende stroming kan zorgen. Maak dan gebruik van stromingspompen om meer beweging in het water te creëren. Om ervoor te zorgen dat uw grote externe filter minder schoonmaak verlangt en harder moet werken is het verstandig om een voorfilter te gebruiken. Deze voorfilter voorkomt dat restafval van niet gegeten voedsel en uitwerpselen direct in de externe filter terecht komen. Hierdoor hoeft deze minder hard te werken. Wat de levensduur van uw filtratie verlengt en deze kan dan gebruikt worden voor de voornamelijk biologische filtratie. Een voorfilter kan simpelweg bestaan uit een ronde spons die om de instroombuis van uw filter komt. Vervang wekelijks 10% tot 50% van het water (afhankelijk van aantal dieren en hoeveelheid liters). Levende planten helpen bij het onderhouden van een goede waterkwaliteit. Denk hierbij aan waterpest, mosselplantjes, eendenkroos etc. Gezien de schildpadden alles loswoelen wilt u planten gebruiken die geen ondergrond nodig hebben.

 

Winterslaap / Winterrust:  Gezien het noordelijke verspreidingsgebied van deze soorten houden enkele ondersoorten van nature een winterslaap. Deze kan afhankelijk van de regio van Oktober tot April duren. Gedurende deze tijd blijven de dieren inactief op de bodem van de rivier. Verborgen tussen het zand of modder, dit gebeurd alleen in zuurstofrijk water. Gedurende deze periode halen de dieren de beperkte hoeveelheid benodigde zuurstof via hun klieren in de anale regionen en schild uit het water.

 

Voeding:  Deze weekschildpad is voornamelijk carnivoor. Ze voeden zich met allerlei schaaldieren, insecten, vis, amfibieën en hun larven etc. Grote dieren zouden ook kleine zoogdieren en watervogels eten. Zowel zelf gevangen als kadavers. Jonge dieren kan men op laten groeien met een divers dieet van pellets, garnalen (niet de gedroogde), (stukjes) vis, insecten, rode muggenlarven en mysis, wormen en meelwormen. Volwassen dieren eten grote wormen en vis maar ook garnalen, kreeft, mosselen en stukjes kuiken, slakken etc. Het aanbieden van hele prooien heeft altijd de voorkeur over delen en varieer goed. Gedroogde gammarus kreeftjes voegen niks toe aan een gezond dieet op enkele vezels na. Deze soort leert ook de volledig samengestelde voeding te eten van diverse fabrikanten.

Voer jonge dieren dagelijks, halfwas en volwassen dieren een maal per 2 a 3 dagen. Voer uw schildpadden niet teveel. Het is beter voor ze om rustig en niet te vet op te groeien dan heel snel. Als de dieren volwassen worden gaat een groter deel van hun dieet bestaan aan plantaardig voedsel, voornamelijk waterplanten.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel