Apalone ferox / Woeste weekschildpad- Care

Artikel 1 van 23 Volgende
Specificatie Omschrijving
Klasse: Reptilia
Orde: Testudines
Onderorde: Cryptodira
Familie: Trionychidae
Subfamilie: Trionychinae
Wetenschappelijke naam: Apalone ferox
Nederlandse benaming: Woeste drieklauw schildpad
Engelse benaming: Florida Softshell turtle
Dieet: Carnivoor
Herkomst: V.S.
Leefwijze: Aquatisch
Voortplanting: ovipaar / eierleggend
Status: Stabiel tot kwetsbaar
Cites: non

Basis info: 

Apalone ferox, ook wel bekend als de woeste weekschildpad of de ‘Florida softshell’ word net als de Apalone spinifera in grote getallen gekweekt op zogenoemde ‘turtlefarms’ in de VS. Deze worden onder anderen naar Europa ge-exporteert om hier verkocht te worden aan liefhebbers. Al ziet men vooral de hoeveelheid aangeboden Apalone spinifera in de EU sterk afnemen. Ook de wilde populatie Apalone ferox neemt af. Dit is voornamelijk het gevolg van habitatverlies maar ook het stropen van de wildpopulatie om vervolgens verkocht te worden op een van de Aziatische voedselmarkten in de V.S.

Al behoren deze twee soorten tot hetzelfde genus en worden deze geregeld in dezelfde adem verkocht zijn er wel degelijk grote verschillen als het gaat om formaat en klimaateisen.

 

Uiterlijke kenmerken:  De groep weekschildpadden dankt hun naam aan hun aparte schild. Deze waterschildpadden missen de harde benige platen die andere schildpadden wel hebben. In plaats hiervan hebben deze schildpadden een ‘schild’ dat bestaat uit een stevige huidlaag versterkt met kraakbeen. Hierdoor is hun schild iets flexibeler en voelt aan als leer. Dit schild zou deze schildpadden minder weerstand bieden bij het zwemmen. Daarnaast vergemakkelijkt dit het manoeuvreren tussen gevallen stammen en takken onder water en stelt het de schildpad in staat gemakkelijk te verschuilen in een sliblaag op de bodem of tussen schuilplaatsen onder water. Ze kunnen hun relatieve lange nek en kop volledig intrekken.

Deze weekschildpad word groot, mannen meten gemiddeld 25cm maar schildlengte verschilt van 15cm tot 30cm. Gemiddeld worden vrouwtjes 40cm maar deze kunnen lengtes bereiken van 60cm. Een schildpad van dit formaat kan wel 10 tot 12kilo wegen.

Jonge dieren hebben een donker schild met licht gekleurde vlekken welke vervagen als de dieren ouder worden. Over de neus tot de ogen en van de ogen tot aan de nek loopt een lichte tot geel gekleurde lijn die ook het duidelijkste te zien is bij jonge dieren. Het schild heeft een lichte tot witte rand. Het plastron is licht gekleurd. Er zijn in gevangenschap ook in kleine aantallen diverse albino varianten te verkrijgen. Jonge dieren hiervan zijn vaak oranje met lichte vlekken. Volwassen dieren zijn vaak geheel uniform lichtgeel/roze van kleur. Hun kop is langwerpig en heeft een uitstekende neus en de ogen aan de bovenzijde. Dit stelt de dieren in staat ongemerkt hun omgeving te observeren en zuurstof aan te vullen. Ze hebben een lange flexibele nek en een krachtige beet. Houd hier rekening mee bij het hanteren.

 

Gedrag:  Apalone ferox zijn dagactieve schildpadden. Het zijn uitermate actieve en goede zwemmers. De enige reden voor deze dieren om uit het water te komen is om eieren te leggen en te zonnebaden. Ze zonnebaden graag op zandbanken of in ondiepe wateren om zo bij verstoring snel het water in te kunnen springen om zich te verschuilen. Het zijn over het algemeen actieve jagers maar kunnen zich ook als een sluipmoordenaar gedragen. Weekschildpadden graven zich graag in de zanderige bodems van de rivieren en meren waar ze leven. Tenzij ze hun kop uitsteken zijn ze hier dan ook volledig onvindbaar. Dit doen ze om zich te verschuilen gedurende de nacht of om te jagen. Ze kunnen lang onderwater blijven en verstoppen zich dan onder een laag zand of modder, wachtend tot er een prooidier langs komt welke ze dan belagen door hun lange nek razendsnel uit te strekken en zo de prooi, bijvoorbeeld een vis, te vangen.

Al delen deze schildpadden in hun natuurlijke herkomstgebied het habitat met diverse soortgenoten en andere soorten schildpadden bewijst deze soort, zoals vele andere weekschildpadden, in de beperkte ruimte in gevangenschap uitermate territoriaal te zijn tegen andere schildpadden. We raden daarom altijd aan deze soort apart te huisvesten. Jonge dieren kunnen in gevangenschap erg schuw zijn en zullen, mochten ze aan het zonnebaden zijn, bij verstoring snel het water in duiken. In het water voelen ze zich echter een stuk meer op hun gemak en ze leren snel dat handen eten kunnen betekenen, en eten doen ze graag.

 

Natuurlijke herkomst en habitat:   De Florida weekschildpad komt voor door geheel Florida met uitzondering van de Florida Keys en in het zuiden van Zuid Carolina, Georgia en Alabama. Ze houden zich bij voorkeur op in diepe langzaam stromende meren, poelen en stromen. Hier verstoppen ze graag in een zanderige bodem. Deze soort word ook gevonden in licht brak water in riviermondingen en er zijn observaties gedaan van dieren die met de getijden de zee in gespoeld werden. Het klimaat in dit gebied kent koelere periodes maar de dieren ervaren geen daadwerkelijke winterslaap in vergelijking met de Apalone spinifera die noordelijker voorkomt. 

 

Hanteren:   Het hanteren van deze schildpadden kan vrij lastig zijn. Ze hebben een lange nek en zullen als ze uit het water worden gehaald vaak proberen te bijten. Ze voelen zich buiten het water absoluut niet op hun gemak. Beperk daarmee het hanteren tot alleen de noodzakelijke handelingen om onnodige stress te vermijden. Kleine en jonge dieren pakt u het liefste bij het achterste deel van het schild met uw hand onder het plastron om deze te ondersteunen en een duim bovenop het schild. Deze is echter erg glad en ze hebben sterke achterpoten. Als u een groter dier hanteert til deze dan op door een ferme grip op de achterzijde te krijgen en uw andere hand van achter onder het plastron te glijden en zo te ondersteunen. Til de dieren nooit langer dan nodig en verplaats ze bijvoorbeeld in een kunststof container met een vochtige handdoek.

 

Huisvesting:  De algemene verzorging van deze dieren als het gaat om temperaturen, huisvesting en voeding is vergelijkbaar met de Apalone spinifera. Net als deze zijn het actieve en agressieve schildpadden tegen zowel soortgenoten als andere soorten schildpadden. Huisvest daarom deze schildpadden solitair met uitzondering van een kweekpoging.

Een goede richtlijn voor de minimale formaten van het verblijf (watergedeelte) is 10x hun schildlengte lang, 5x zo breed en minimaal 2.5x zo diep. Dit betekend dus dat een volwassen vrouw van 30cm+ een waterdeel nodig heeft van ongeveer 300x150x80cm. Dit is op z’n minst een groot verblijf te noemen en niet iedereen heeft hier ruimte voor. Wilt u toch graag een weekschildpad verzorgen maar kan u niet voldoen aan de ruimte die de Apalone ferox nodig heeft dan is de Pelodiscus sinensis (Chinese weekschildpad) of kmannelijke Apalone spinifera (stekelrand weekschildpad) een uitermate goed alternatief.

Weekschildpadden lijken gevoeliger voor schimmels en waterverontreiniging dan schildpadden met een harder schild. Hun weke schild kan makkelijker beschadigen en deze beschadigingen kunnen plaats bieden voor de groei van bacteriën en schimmels. Daarom is bij weekschildpadden de waterkwaliteit van een groot belang. Filter het water goed (voeg eventueel een UV filter toe aan het systeem) en zorg voor een zonneplaats waar de dieren geheel kunnen opdrogen. Deze weekschildpad zonnebaad wel degelijk graag. Het bieden van UV verhoogd de vitamine opname en weerstand van deze schildpadden aanzienlijk. Door het toevoegen van blad en kienhout verlaagt u de PH waarde. Dit zuurdere (gemiddeld 6PH) water verminderd de kans op schimmelgroei.

© 2015 - 2022 Het Terrarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel